Ne zaman emekli olurum? Sorusu çalışan ve emeklilik için gün sayan vatandaşların cevabını merak ettiği soruların en başında gelmektedir. Tabii bu merak duygusu oldukça normaldir.
Çünkü insan ne zaman emekli olabileceğine dair bilgi sahibi olmak ister.
Milyonları ilgilendiren emeklilik konusu kadınlar ve erkekler için farklılık arz etmektedir. Hatta öyle ki çalışan kişinin çalışma süresine ve prim gününe göre bile değişkenlik göstermektedir.
Yani bu soruya cevap alabilmek aslında kişinin işe hangi tarihte başladığına ve aynı zamanda yatan prim gün sayısına bağlıdır. Ancak bu iki konu baz alınarak kişinin ne zaman emekli olacağı ortaya konmuş ve netlik kazanmış olur.
Bizler de bugün merak edilen bu soruyu detaylı ve kafalardaki tüm soru işaretlerini giderecek şekilde açıklığa kavuşturacağız. Peki, o halde ne zaman emekli olurum?
İşte o detaylar…
Ne Zaman Emekli Olurum?
Türkiye’de hali hazırda 12 milyonu geçkin emekli var. Bu yazıyı okuyor iseniz siz de bu rakamın içine girmek için gün sayanlardansınız muhtemelen.
Fakat emeklilik ile alakalı bilmeniz gereken bazı şartlar var. Bu şartlar kadın çalışan, erkek çalışan, Bağ-Kurlu, işçi ve memur fark etmeksizin herkes için geçerlidir. Nedir bu şartlar peki?
- Belirli bir süre sigortalı olmak. Lakin bu hususta cinsiyet farkı ve işe giriş tarihi önem arz etmektedir,
- Belirli bir süre SGK’ ye yani Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödenmesi,
- Son olarak ise yaş önemlidir. Çünkü emeklilikte yaş, kadın yaşına ve erkek yaşına göre farklılık göstermektedir.
İşte bu 3 şartın yani sigortalı olmak, prim ödemek ve emeklilik için istenilen yaşın doldurulmuş olması emekli olmanızı garanti eden şartlardır. Bunlardan biri dahi eksik olduğunda maalesef ki emekli olmanız imkânsız bir hale gelmektedir.
Dipnot: İnternet üzerinden ne zaman emekli olacağınızı sorgulayabileceğiniz güvenilir ve doğru sonuçları veren siteler mevcuttur. Dilerseniz bu sitelerden ne zaman emekli olabileceğinizi sorgulatabilirsiniz.
Ama en güvenilir sistem elbette ki e-devlet kapısıdır. Peki, E-devlette emeklilik sorgulaması nasıl yapılır? Dilerseniz buna da değinelim.
E-Devlet Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E-devlet’ten emeklilik sorgulaması yapmanız için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
- Öncelikle E-devlet’in “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. TC kimlik numaranızı ve ardında da şifrenizi yazarak giriş yapınız,
- Daha sonra bir kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir. Bu doğrulama sonucunda sistem tarafından direkt olarak sorgulama sayfasına yönlendirilirsiniz,
- İşte burada bağlı olduğunuz sigorta kolu hangisi ise ve hizmete başladığınız tarih ne zaman ise onu girmelisiniz.
- Bilgileri doğru ve eksiksiz girdiğiniz takdirde sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.
Dipnot 2: 1 Mayıs 2008 tarihi ile 31 Aralık 2035 tarihi arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacaktır.
Tüm bunlardan hariç merak edilen bir konu daha var. O da şu; erken emeklilik şartları nelerdir?
Ne zaman emekli olurum? Sorusuna cevap verdiğimize göre bir de Erken emeklilik şartları nelerdir? Sorusuna da detaylı bir biçimde cevap vermekte fayda var.
Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?
Normal emeklilikte belirli bir süre sigortalı olmak, bu süre zarfında prim ödemek ve istenilen yaşın doldurulmuş olması emekli olabilmek için aranılan şartlardı.
Fakat erken emeklilikte bu durum biraz farklılık gösteriyor.
Şöyle ki; erken emeklilikte belirli bir süre sigortalı olmak ve prim ödeme şartı tamamlandığında yaş şartı aranmamaktadır. Bu iki şart erken emekli olabilmek için kâfidir.
Fakat bu konuda maaşınızın kesintiye uğrayacağını göze almalısınız. Çünkü erken emeklilikte böyle bir durum da söz konusudur. Bu kesinti sizi korkutmasın. Çünkü büyük meblağlar kaybetmezsiniz.
Net bir oran verecek olur isek; bu oran %5’tir.
Erken emeklilik için bir diğer ve önem teşkil eden şart ise; sizin 1999 yılından önce sigortalı bir şekilde çalışmaya başlamış olmanızdır. Eğer bu yıldan sonra sigortalı olarak çalışmaya başladıysanız erken emekli olamazsınız.
Bu önemli detayı mutlaka bilmeli ve göz önünde bulundurmalısınız.
Bir içeriğimizi daha sonlandırıyorken; ne zaman emekli olurum? Ve erken emeklilik şartları nelerdir? Sorularını yanıtlamış olduk.