Kitap okumak günümüzde hem bireysel hem toplumsal gelişimimiz için olmazsa olmaz. Ancak ne yazık ki kitap okuma ortalamalarında Dünya ortalamasının gerisindeyiz. Ülkemizde çok fazla sayıda yazar ve yazar adayı insan var ancak buna karşın henüz kitap satın alma oranları istenilen seviyede değil.
Okuyay platformunun araştırmasına göre “Ne sıklıkla kitap alıyorsunuz?” sorusuna “hiçbir zaman” cevabını verenler yüzde 40, “yılda bir” diyenler yüzde 18, “altı ayda bir” diyenler yüzde 17, “ayda bir” diyenler yüzde 20, “haftada bir” diyenler yüzde 4 oranında cevap verdiler.
Bu anlamda nasıl daha fazla kitap okuyabiliriz ve kitap okumaya yardımcı olacak yöntemler nelerdir? sorularına cevap bulmaya çalışalım.
Kitap Okumaya Yardımcı Olacak Yöntemler Nelerdir?
Hepimiz kitap okumanın faydalarından haberdarız.
Eğitimli ve bilinçli bir toplumun oluşmasında en önemli etken okuyan bireylerin oluşturduğu bir toplumun varlığı. Buda toplumsal gelişmeler için bireysel gelişiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymakta.
Öyleyse kitap okumaya yardımcı olacak yöntemler nelerdir? alt başlıklar halinde açıklıyoruz.
İlgi Alanınızı Belirleyin
Öncelikle kesinlikle ilgi alanınızı belirleyin. Her türde kitabı okuyacağız diye bir şey yok. İlgi gösterdiğimiz kitapları daha hevesli ve daha hızlı okuruz.
Kitap okumak bizim için bir tür yük olmaktan çıkar. İlgi duyduğumuz türde bir kitap almak hem o konudaki merakımızı giderir hem kitap okumaktan keyif almamızı sağlar.
Güncel Yazar ve Kitapları Takip Edin
Edebiyat dünyasını takip edin. Her gün sayısız kitap basılmakta. Bazı yazarlar çok popüler olmasa da çok yakından takip ettiğinizde çok seveceğiniz ve bir inci bulmuş gibi sevineceğiniz yazarlar var.
Bunları ortaya çıkarmak için düzenli kitap ekleri veya edebiyat dergileri okunabilir. Ayrıca kendine özgü yazar ve kitap profilleri de oluşturabilirsiniz.
Zamansızlık Problemini Aşın
Zaman çok değerlidir ve hepimiz zamanımızı verimli kullanmak isteriz. Ancak “neden kitap okumuyorsun?” diye sorulduğunda “çok fazla zamanım yok” cevabıyla sık sık karşılaşırız.
Oysa her gün yaptığımız şeyleri bir zaman çizelgesine yazma fırsatımız olsa ne kadar çok boş zamanımız olduğunu görürüz. İnsan bir şeye vakit ayırmak istese bir şekilde ayırır. Ama vakit ayırmak istemezse ve zaman kaybı olarak görürse her zaman bir bahanesi vardır.
O yüzden gün içerisinde kendimiz için faydalı olmayan şeylere o kadar çok vakit ayırdığımızı fark edebilirsek kitap okumaya da bu anlamda vakit ayırmamız gerektiğini daha iyi anlayabiliriz.
Kitapçılara Gidin
Her ne kadar pandemi sürecinde zor bir eylem olsa da kitapçı gezerek aradığınız kitabı almak çok zevkli ve motive edici. Kitapçıdan aldığınız kitabı eve götürene kadar okumak için sabırsızlanırsınız.
Ya da bir yere oturduysanız şöyle bir bakarsınız kitaba ama tam açmazsınız eve saklarsınız. Kendiniz bire bir gidip seçtiğinizde okuma motivasyonunuz artar.
Dışarı Çıktığınızda Yanınızda Kitap Bulundurun
Kitap okumayı sadece kapalı alanlarda yapılan bir eylem gibi düşünmeyin. Açık havada kitap okumak çok keyifli olabilmektedir.
Sadece evde okuduğunuz zaman eğer sık dışarı çıkan biriyseniz kitap okuma akışkanlığınız bozulabiliyor. Bu yüzden eğer çantanız varsa okuduğunuz kitabı yanınızda bulundurmak avantajınıza olur.
Dışarıda boşa geçen zamanlar olursa da değerlendirmek için iyi bir fırsat olabilir.
Sıkıldığınız Kitabı Bırakın
Sıkıldığınız, sizi bunaltan bir kitap varsa okumak zorunda değilsiniz. Genel olarak toplumumuzda başladığımız işi bitirmek gibi bir anlayış vardır. Ancak bu yarım bırakılınca eksik kalacak bir iş değildir.
Size hitap etmemiş bir yemek gibi düşünebilirsiniz. Tadına baktınız beğenmediniz. Olabilir. Her tür kitabı seveceksiniz diye bir şey yok.
Kitap Okumanın Size Sağladığı Faydaları Hatırlayın
Kitap okumanın faydalarını düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz. Kitap okumak kelime dağarcığınızı geliştirerek kendinize olan güveni tazeler.
Bunun yanında hayal gücünüzü geliştirir ve bir şeye motive olduğunuz için iyi bir stres atma aracıdır. Ayrıca genel kültürünüzün gelişimine katkı sağlar.
Aynı Anda Birden Çok Kitap Okuyabilirsiniz
Eş zamanlı olarak 2 kitap birden okuyabilirsiniz. Bir tanesi tarihi bir roman olabilirken diğeri kişisel gelişimle ilgili bir kitap olabilir. İki konuda ilginizi çekiyorsa sizin için bulunmaz bir ikili olabilirler.
Tek bir kitaba bağlı kalmak istemeyenler için ideal bir yöntem.
Günlük Hedef Belirleyebilirsiniz
Yıl bazında konulan hedefe benzeyen, daha küçük fakat daha yararlı bir hedef olarak düşünüle bilinir. Kitap okumaya başlamadan önce kendinize günlük bir sayfa sayısı hedefi koyabilirsiniz. Bugün 40 sayfa okuyacağım diye kendinize bir sınır çizebilirsiniz.
Böylece kitap okumaya oturduğunuz zaman tek seferde 40 sayfa okumalıyım baskısından uzaklaşırsınız ve kitabı güne yayarak istediğiniz zaman diliminde hedeflediğiniz sayıya ulaşmak için kendinize katkı verebilirsiniz.
Sahafları Gezin
Sahaf gezmenin büyüleyici bir havası vardır. İnsan kendini unutulmuş bir hazineyi arıyor gibi hisseder.
Orada raflar arasında çok emek verilen eserler saklı olabilir. Bunları keşfetmek ve sahafın o kesik kokusunu içinize çekerek bunları yapmak insana ayrı bir haz verir. O yüzden kitap okumanın en zevkli ve bütünleyici taraflarından bir tanesi sahaf gezmek ve o hoş havayı teneffüs etmektir.
Kitap okumayı hayatımızın bir parçası haline getirmemiz hem kendimiz hem içinde yaşadığımız aile ve sonrasında toplum için çok önemli.
Kitap her yönüyle olumlu katkı veriyor ve okudukça insan ne kadar az şey bildiğini fark ediyor. Okuyacak ve öğrenilecek bilgi o kadar çok ki. Bir yerinden yakalamak lazım.
Zaten bilginin izlerini takip ettiğinizde sizi hiç bilmediğiniz yerlere götüreceğini göreceksiniz.