Birçok insanın merak duyduğu NASA, milyonlarca kişinin dikkatini çekiyor. İnsanlar NASA hakkında birçok araştırma yaparak asıl görevini ve yapılan görevlerin sonuçlarını öğrenmeye çalışıyor.
Peki, NASA nedir, Nasa hedefleri nelerdir? gelin birlikte inceleyelim.
NASA Nedir, Ne zaman Kuruldu?
NASA, açılımı “National Aeronautics and Space Administration” yani Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olan, ABD’nin uzay ve uzay çalışmalarıyla sorumlu olan kurumdur.
Bu kurum gerçekleşen uzay olaylarını ve uzaydaki durumları kontrol altına tutmak, araştırma yaparak yeni bulgular keşfetmek amacıyla kurulmuştur.
1985 yılının temmuz ayında kurulan bu kurumun kurucusu Dwight Eisenhower‘dir.
NASA Hedefleri Nelerdir?
Uzay araştırmalarının tamamını kapsayan NASA’nın hedefleri şunlardır;
- Güneş Sisteminde meydana gelen insan aktivitelerini devam ettirmek,
- Dünyayı ve evreni daha kapsamlı araştırmak,
- Yeni teknolojileri geliştirmek,
- Araştırma sonuçlarını paylaşmak,
- Havacılık araştırmaları yapmak belirtilen hedefler yer alıyor ve bu hedefler uzun yıllar boyunca varlığını sürdürüyor.
NASA uzay hakkında birçok gelişmeyi paylaşıyor ve gelecek konusunda uzaya dair tüm soruların yanıtlanması için çabalıyor.
NASA, kısaca bakıldığında hedef olarak kendisine uzayı alıyor ve uzay hakkındaki en küçük detayı bile araştırmaya tabi tutarak bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.
Hava olayları, uzaydaki canlı yaşamı ve uzayda bulunan maddeler konusunda detaylı araştırmalar yapan kurumun temeldeki amacı uzay ve uzay çalışmalarıdır.
Üstelik bu çalışmalar topluma da kazandırılıyor ve tüm dünyanın uzay hakkında bilmesi gereken şeyler NASA tarafından sunuluyor.
NASA Programları Nelerdir?
İnsanlar nasa nedir, nasa hedefleri nelerdir? Sorusunun cevabını öğrendikten sonra kurumun programlarını da bir o kadar merak ediyor. Kuruluş amacına bağlı olarak çalışmalar sürdüren NASA, genel olarak bakıldığında birçok çalışmadan sorumlu tutuluyor.
NASA’nın çalışmalarından bazıları ise şunlardır;
- İnsanlı uçuş
- İnsansız programlar
- Uzay araştırmaları
Basit başlıklar altında toplandığında NASA yukarıda belirtilen programları sürdürüyor ancak bu programlar kendi içerisinde ayrılıyor ve oldukça fazla çalışmayı oluşturuyor.
İnsanlı uçuş programları, insansız programlar ve uzay hakkında yapılan bilimsel araştırmalar çok geniş bir kapsamın başlıklarıdır. NASA binlerce bulguya bu programlar sayesinde ulaşarak yeni veriler elde ediyor.
İnsanlı Uçuş Programı
NASA, uzaydaki birçok araştırmayı farklı yöntemlerle yapıyor. Bu yöntemlerden birisi olan insanlı uçuş programı da oldukça dikkat çeken bir programdır.
Bir uzay aracı yardımıyla uzaya gönderilen insanlar uzayda topladıkları bulgularla araştırmaları oldukça ilerletiyor.
İnsanlı uçuş programı kapsamında;
- 1959-1968 (Roket Uçak),
- 1959-1968 (Mercury)
- 1961-199(Gemini) gibi projeler yer alıyor. Ancak bu projeler yukarıda belirtilen kadar az değildir.
Oldukça fazla projeye ev sahipliği yapan NASA daha birçok insanlı uçuş programı düzenlemiştir. Kurulduğu tarihten bu yana birçok kez denemeler yapan NASA’nın çok fazla başarısı vardır.
Bunlar uzay hakkında bilinmesi gereken çoğu şeyin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
İnsansız Programlar
İnsanlı uçuş programlarının yanında insansız programlar da vardır ve bunlar NASA’nın sık sık tercih ettiği yöntemlerdir. Uzaya gönderilen cihazlar uzaydaki havayı veya varlığını sürdüren bir canlıyı tespit etmek için kullanılıyor.
Bu cihazların takibi uzaktan yapılabilse de en doğru sonuçlar cihazın incelenmesiyle alınıyor. NASA tüm bunları belirli bir düzen içerisinde gerçekleştiriyor ve oldukça sıkı bir yöntemle çalışmalarını sürdürüyor.
En son bu program dahilinde, 30 Temmuz 2020’de NASA Perseverance aracı Mars’a gönderilmiştir.
Uzay Araştırmaları
Bilimsel birçok araştırmayı başarılı bir şekilde gerçekleştiren kurum, durmaksızın yeni araştırmalar yapıyor ve bu araştırmalar sayesinde uzaydaki durumlar daha net bir şekilde ele alınabiliyor. Gezegenler hakkında sık sık araştırmalar yapılıyor ve yaşanılabilecek durumda olan birçok yer keşfedilmeye çalışıyor.
Aynı zamanda gezegenler üzerinde yer alan en ufak taş parçası veya maddeler ince ince araştırılıyor ve uzaya dair ne varsa inceleniyor.
1958’den bu yana uzay çalışmalarına devam eden NASA bu araştırmalarına sürekli yeni bilgiler ekliyor. Genel olarak NASA Nedir sorusu bu şekilde cevaplanmaktadır.