Moda kişiliğimizi yansıtan, hayat tarzımızı ortaya seren kavramlardan bir tanesidir. Renk ve tasarım çeşitliliği sergileyen bu kavram sektör olarak karşımıza çıkar. Kimi moda tasarımını hobi olarak yaparken kitlenin büyük bir oranı bunu ticarete döker.
Bu ticaret sektöründe eğitim olduğu kadar yetenek de ön planda olmalıdır. Özgün içerikler üretmek tasarımcının tercih edilmesi için en önemli faktörlerden biridir. Peki, bu moda tasarımı nedir ve tasarımcılar ne iş yapar? Hangi eğitimleri alırlar?
Moda Tasarımcısı Ne İş Yapar?
Kopya olmayan özgün içerikli kıyafetlerin yanında, aksesuar ve ayakkabı gibi giyim eşyası tasarlar. Tasarımcı ürünlerin çiziminden başlayıp üretim şekline kadar yön verir. Moda tasarımcısının genel görevi nedir? Detaylı bir şekilde inceleyelim.
- Yeni trendleri takip edip, müşterilere hitap edecek özgün içerikler ortaya koymak.
- Ürününü tanıtma amaçlı kreasyon yapıp, temayı oluşturmak.
- Tasarımını görsel sunuma hazırlayıp ön bir taslak oluşturmak. Bunun için el ile çizim yapmak veya bilgisayar yardımıyla tasarım yapmak.
- Kumaş seçeneklerini kendisinin incelemesi için ticari fuarlarda bulunup gözlemlemek.
- Her zaman fikir alışverişine açık olmak ve diğer ekip arkadaşları ile değerlendirme yapmak.
- Tasarımının üretimini denetlemek.
- Tasarımının cansız veya canlı manken üzerinde provasını yaptırıp tekrar gözden geçirmek. Bu sayede yaş ve hitap şeklini iyi yansıtıp yansıtmadığını görmek veya olası bir hataya karşı tasarımı yeniden şekillendirmek.
- Sadece eskiye takılı kalmayıp yeni trendi en doğru şekilde takip etmek. Bunun içinde kumaş, renk ve desen unsuru en önemli olan faktörlerdir.
- Özellikle kişiye özel dikilen tasarımlar için müşteri ile sürekli irtibatta bulunulması.
- Pazarlama aşamasında satış toplantısı düzenlemek veya defile düzenleyip örnek tasarımlar sergilemek.
Bu koşulları tasarımcının kendisi gerçekleştirmesi demek daha sonrasında planına uymayan birçok olumsuz noktadan kaçınılması demektir.
Moda Tasarımı Okumak İçin Ne Gerekli?
Moda Tasarımı adı altında bu hayalimi nasıl gerçekleştirebilirim diyen birçok insan var. Öncelikle bu işe yatkınlığınız var mı veya ilerleme oranım ne ölçüde olur diye kedinize sorun. Moda tasarımı haute couture, sokak modası, hazır giyim modası gibi birçok kitleye hitap ettiği için çalışma ortamınızda tek başınıza olmayacaksınız.
Yeri geldiğinde müşteriye yeri geldiğinde bir yaş grubuna tasarımlar yapacaksınız. Bunun için hem sabır hem de özgün bir yetenek sergilemelisiniz. Peki, bu şartların dışında başka ne tür adımlar sağlanmalıdır?
Moda Tasarımı Yapmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekli?
Moda sektörüne adım atmış kişiler ilk başta hobi olarak yanaşsa da sonrası moda tasarımı nedir sorusunu akıllara getiriyor ve koca bir merak uyandırıyor. Moda tasarımını hobiden meslek haline getirmek isteyen kişiler için ne kadar yetenek ön planda olması gerekiyor desek de bazı alınması gereken eğitimler vardır.
Size tasarım yaptırmak isteyen özel müşterileriniz tavsiye üzerine gelmemiş ise tabii öncelik olarak diplomanızı görmek kendini güvence altına almak isteyecektir. Moda tasarımını kariyer adı altında devam ettirmek istiyorsanız Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı veya Moda Tasarımı bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olabilirsiniz.
Moda Tasarımı Yapmanın Nitelikleri Nelerdir?
Bazı liselerde veya üniversitelerin moda tasarım bölümünden mezun olmuş bireyler için sağlanan eğitimler tasarım sürecinde oldukça işinize yarayacak hatta hayatınızın merkezine yerleşecektir. Peki, bu eğitimlerde sağlanan nitelikler özellikle hangileridir?
- Bilgisayar destekli çizim programlarını iyi derecede bilmek, grafik düzenleme yazılımlarını kullanabilmek.
- Benzersiz, özgün içerikler ortaya çıkarabilmek. Bunun yanında işlevi müşteriye hitap edecek şık tasarımlar oluşturabilecek yaratıcılığı sergilemek.
- Küçük detayları gözden kaçırmayacak, renkleri ve farklılıkları birbirinden ayırt edebilecek bir gözlem yeteneğine sahip olmak.
- En önemlisi sanatsal birbirini tekrar etmeyen tasarımlar çıkarabilecek yeteneğe sahip olmak.
- Renk ve kumaş ikilisini iyi derecede birbiriyle uyumlamak.