Kripto para piyasasının gün geçtikçe daha da popüler hale gelmesi ile birlikte kripto para madenciliği de günlük bir araştırma konusu haline geldi. Peki, herkes kripto para madenciliği yapabilir mi? Herkes tarafından araştırılan kripto madencilik nedir nasıl yapılır?
Kripto Madencilik Nedir Nasıl Yapılır?
Kripto para madenciliği, diğer adıyla kripto mining, özel donanıma ve yazılıma sahip olan cihazlarla yapılır.
Bu cihazların karmaşık problemleri çözmesi ve kripto para transferini onaylaması sonucu, yeni üretilen bir kripto para ortaya çıkar.
Teorik olarak düşünüldüğünde, donanımı karşılayan ve internet erişimine sahip her bilgisayar ile kripto para madenciliği yapılabilir.
Kripto cüzdanı arası yapılacak transfer, pek çok blok zincirinde, onaylanmadan önce mempool adı verilen işlem havuzuna aktarılır. Aktarımın ardından işlemler bir araya getirilir ve blok oluşumu tamamlanır.
Oluşturulan blok, ağ bağlantısı olan cihazların onayından geçtikten sonra, onaylanır ve blok zincirine yazılır.
Kripto para madenciliği yapanlar, transfer işleminin gerçekleştiğini doğrular ve blok zincirinin kopyasını sisteminde saklar.
Kripto Para Madenciliği Çeşitleri
Açıklanan kripto madencilik nedir nasıl yapılır? Sorusunun ardından madencilik çeşitlerine değinilebilir. Kripto para madenciliğinin işlem gücüne dayanan farklı türleri vardır.
Bu türler; işlemci gücüne veya ekran kartı gücüne dayalı sistemler üzerine kuruludur.
Kripto para madenciliğinin çeşitleri şu şekildedir;
- ASIC Madenciliği,
- CPU Madenciliği,
- GPU Madenciliği,
- Bulut Madenciliği,
Kripto madencilik listelenen 4 farklı şekilde de yapılabilir. Bu türlerden en düşük işlem gücüne sahip olanı CPU madenciliktir. Ekran kartı ile yapılan madencilik daha çok ön plana çıktığı gibi, ASIC sistemler ile yapılan madencilik türü de pek çok madenci tarafından tercih edilir.
ASIC Kripto Madenciliği
ASIC madenciliği; “Uygulamaya Özel Entegre Devreler” odaklı madencilik sistemidir. ASIC cihazlar, birden fazla işlemciden oluşur ve madencilik gerçekleştirmek için özel bir donanım haline getirilir.
ASIC cihazlar oldukça yüksek hesaplama kapasitesine sahiptir. Fakat oldukça yüksek enerji tüketimi yapmalarından dolayı giderleri fazladır.
CPU Kripto Madenciliği
CPU madencilik: Merkezi işlemci ile gerçekleştirilen bir madenciliktir. İyi bir işlemci hızına sahip olan her bilgisayara, herhangi bir madencilik yazılımı kurularak CPU madenciliği yapılabilir.
CPU madencilik diğer yöntemlere göre oldukça düşük bir performanstadır.
Bu sebeple, günümüzde CPU yöntemi ile madencilik tercih edilmeyen bir madencilik türüdür. Kripto paralar üzerinde artan büyük yoğunluk sebebi ile CPU gücü ile madencilik yapmak neredeyse imkansız bir konumdadır.
GPU Kripto Madenciliği
Bilgisayar ekran kartları kullanılarak yapılan bir madencilik türüdür. Ekran kartlarının işlemleri hesaplanır ve işlemler doğrulanarak madenciliğin temeli atılır.
CPU madenciliğe göre çok daha güçlü bir madencilik türü olan GPU madencilik ile Etherium, Zcash gibi kripto paraların işlem doğrulaması yapılır.
Bulut Kripto Madenciliği
Bulut madenciliği, kripto madencilik yapmayı isteyen ama yeterli donanıma sahip olmayan kişiler için uygun bir madencilik türüdür.
Madencilik yapmak isteyenler, bu konuda hizmet veren çeşitli servisler aracılığı ile işlemci gücü kiralar. Kiralanan işlemci gücü, istenilen kripto para havuzuna yönlendirilebilir ve madencilik yapılabilir.
Kripto Madencilik Ne Kadar Kazandırır?
Kripto madencilik ile para kazanmak, kripto para birimi ve kripto para fiyatlarına bağlı olan bir süreçtir. Bunun yanı sıra, madencilik yaparak kripto para üretmek, oldukça zaman alan bir süreçtir.
Kripto para madenciliği ile para kazanabilmek için, oldukça güçlü bir donanıma sahip olmak gereklidir.
İşlemci gücü arttıkça, kullanılan enerji biriminin de artacağı unutulmamalıdır. Ek olarak sürekli aktif hesaplama yapacak olan sistemlerin soğutma işlemine de büyük önem verilmelidir.
Yüksek donanımlı sistemlere sahip olan kişiler, uğraş ve sabır ile kripto para madenciliğinden gelir elde edebilir. Genel olarak Kripto Madencilik Nedir Nasıl Yapılır? sorusuna bu şekilde cevap verilmektedir.