Akademik anlamda bir eser hazırlar iken oldukça önemli bir yere sahip olan kaynakça, çok dikkatli hazırlanması gereken bir konuma sahiptir. Eğer hazırlanan eserde çeşitli kitap veya makalelerden herhangi bir içerik alındıysa eserin sonunda mutlaka kaynakça kullanılmalıdır.
Kullanılmadığı takdirde hazırlanan eser geçersiz sayılacak ve kabul görmeyecektir. Bu yüzden kaynakça kullanımına özen gösterilmeli ve üzerinde titizlikle durulmalıdır.
Kaynakçanın nasıl yazıldığından önce kaynakça nedir? Sorusuna açıklık getirelim.
İşte cevabı…
Kaynakça Nedir?
Kaynakça, eser hazırlama aşamasında başka eserlerden yararlanıldığını göstermek adına yazılan bir referanstır.
Kaynakça meselesi öyle önemli bir yere sahiptir ki kullanılmadığı takdirde hazırlanan hiçbir eser dikkate alınmamaktadır.
İşte bu yüzden ortaya bir eser koymak isteyen kimseler kaynakçanın nasıl yazıldığını ve yazılması gerektiğini bilmek, aynı zamanda anlamak adına araştırmalar yapmaktadır.
Hal böyle olunca kaynakçanın nasıl yazıldığını bilmek şart olmuştur. Peki, öyleyse kaynakça nasıl yazılır?
Kaynakça Nasıl Yazılır?
Bu soruya verilebilecek şöyledir;
Kaynakça yazımı için en başta gerekli olan durum alıntılama yapılan ya da okunulan kitap veya makalelerin listesinin tutulmasıdır. Bunun nedeni ise kaynakça yazım sırasında işlerin daha kolay hale gelmesini sağlamasındandır.
Yani hangi kitaptan neyin alıntılandığı ve okunduğunun not edilmesi yazım sırasında kafa karışıklığının da önüne geçecektir.
Kaynakçalar oluşturulmaya başlanır iken ilk önce;
- Yazarın adı ve soyadı,
- Sonra eserin adı,
- Daha sonra ise eserin yayınlanmış olduğu kitabevi ya da yayın evi,
- Son olarak da eserin basıldığı şehir ve eserin basıldığı yıl yazılır.
Tüm bu bilgiler yazılırken de aralarına mutlaka virgül yani “,” işareti konulur.
Bu arada Makale Künyesi Nasıl Yazılır? Nerede Bulunur? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Kaynakça yazarken dikkatli olunması gerektiğinden bahsettik. Bu konuyu daha da detaylandıracak olursak; Kaynakça yazılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İşte detaylar…
Kaynakça Yazarken Dikat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bu soruya şu şekilde cevap verebiliriz;
- Kaynakça yazarken tüm bilgiler yan yana olmalıdır. Ayrıca yan yana yazılan bu bilgiler virgül “,” işareti ile ayrılmalıdır,
- Eğer yayımlanacak bir makalede kaynakça yazılıyor ise makalenin çok yazarlı olması halinde sıralamanın; yazarın soyadı ve adı, diğer yazarların adı ve soyadı, yayın yılı, makale başlığı, hangi dergide yayımlandı ise derginin adı, derginin cilt numarası, derginin sayı numarası ve son olarak da sayfa aralığı şeklinde olmalıdır,
- Kaynakça yazımında alıntı yapılan her bir eserin noksansız bir biçimde not edilmesi gerekmektedir. Eğer kaynakça bir kitapta yazılacaksa sıralamanın; yazarın soyadı ve adı, yayın yılı, kitap başlığı, yayın evinin adı şeklinde olmalıdır. Fakat yazılan kitap veya kitapların yazarı bilinmiyor ya da belli değilse anonim şeklinde yazılması gerekmektedir.
Bu anlattıklarımızın kafanızda daha da şekillenmesi adına kaynakça örnekleri nelerdir? Sorusuna da cevap vermek doğru olacaktır.
İşte kaynakça örnekleri…
Kaynakça Örnekleri Nelerdir?
Bir makalede, bir tezde ve bir kitapta kullanılan kaynakçaya verebileceğimiz örnekler şu şekildedir;
Tek Yazarlı Kitaplar
Şentürk, S (2016). Açık Medeniyet: Çok medeniyetli toplum ve dünyaya doğru. Ankara. Gazi Yayıncılık,
İki Yazarlı Kitaplar
Ranzjin, R. Nolan, W. (2017). Clinical psycholohgy for traniees: Foundations of science-informed practice. Cambridge. Cambridge University.
Basılı Degi Makalesi – Tek Yazarlı
Şentürk, S (2016). Açık Medeniyet: Çok medeniyetli dünyaya doğru. Muhafazakar Düşünce, 6(21-22), 41-50
İki Yazarlı
Ranzjin, R. Nolan, W. (2017). Clinical psycholohgy for traniees: Foundations of science practice. The Psycholohgy, 56(1) 84-90.
Dipnot: Verilen örnekler kurgu olup sadece örnek teşkil etmesi açısından verilmiştir.
Dipnot 2: Kaynakça yazılırken çeşitli metotlar kullanılır. Fakat biz bugün en bilinen ve en çok tercih edilen metotları anlattık.
Ayrıca kaynakça yazarken yazım kurallarına mutlaka dikkat edilmelidir. Son olarak bu konuya da açıklık getirip içeriğimizi noktalayalım.
Kaynakça Yazım Kuralları Nelerdir?
Kaynakça yazım kuralları şu şekildedir;
- Tablo, resim veya şekiller bir başka kaynaktan alınmışsa bu durum açıklamanın sonunda parantez içerisinde belirtilmelidir,
- Tablo içi metinler; Times New Roman, 9 punto, tek satır ve 0 nk paragraf aralığında olmalıdır,
- Yukarıda da bahsettiğimiz gibi verilen bilgiler yan yana olmalı ve virgül ile ayrılmalıdır.
Bugün; Kaynakça nedir? Kaynakça nasıl yazılır? Kaynakça yazarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kaynakça örnekleri nelerdir? Kaynakça yazım kuralları konularına açıklık getirdik.