Günümüzde pek çok ürünün üretilmesi için gerekli olan ürün, petrol. Dünya üzerinde yaşanan savaşlarının sebeplerinden de birisi. Petrol gerçekten de oldukça önemli bir maddedir.
Petrolü pek çok farklı alanda kullanabilirsiniz. Bazı ülkelerde hiç petrol rezervi bulunmazken bazı ülkelerde devasa petrol yatakları bulunmaktadır.
Peki hangi ülkeler petrol zengini, hangi ülkede ne kadar petrol rezervi bulunuyor. Sizler için en büyük petrol rezervine sahip 10 ülkeyi listeleyerek derledik.
En Büyük Petrol Rezervine Sahip 10 Ülke
Dünya üzerinde en büyük petrol rezervine sahip olan 10 ülke şu şekilde sıralanmaktadır;
- Venezuela
- Suudi Arabistan
- Kanada
- İran
- Irak
- Rusya
- Kuveyt
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
- Libya
Bu ülkeler petrol açısından oldukça yüksek rezervlere sahiptir. Dolayısıyla diğer ülkeler ile yaşadığı sıkıntıların başlıca sebebi bu zenginliklerden kaynaklıdır.
Libya
Afrika kıtasının en çok petrol rezervine sahip olan ülkesi Libya’da toplam 49 milyar varillik petrol rezervi bulunmaktadır. Yeni petrol rezervlerinin de bulunma potansiyelinin olduğu bu bölgenin büyük bir kısmı henüz keşfedilmemiş durumdadır.
Libya’daki arama faaliyetleri, denizaşırı petrol şirketlerine yönelik yaptırımlarla neredeyse durma noktasına gelmiştir. Ayrıca Libya, listemizdeki ülkeler arasında günde ortalama bir milyon varilden az petrol üreten tek ülkedir.
Özellikle Kaddafi’nin devrilmesinin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar sebebiyle ülkedeki petrol üretimi neredeyse %50 azalmıştır.
Libya’nın ihracatının %95’ini petrolle oluşturduğunu hesaba katarsak petrolün Libya için önemini çok daha iyi kavrayabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Amerika Birleşik Devletleri, 69 milyar varillik petrol rezervine sahip bir ülkedir. Listenin 9. sırasında yer almasına rağmen dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkesidir.
Ülkedeki petrol üretiminin yaklaşık %40’ı Texas eyaletinde yapılmaktadır. Ayrıca dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi yine Amerika Birleşik Devletleri’dir.
Hatta Amerika’da petrol tüketimi o kadar fazladır ki bu talebi karşılayabilmek için en çok petrol tüketen ikinci ülke olan Çin’den %50 daha fazla petrol ithal etmektedir.
ABD’nin yıllık ithalatının %10’una yakın bir değerini petrol oluşturmaktadır.
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri’nin toplam petrol rezervi 98 milyar varildir. Petrol zengini bölge sanıldığı gibi Dubai değil, Abu Dabi’dir.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan petrol rezervinin %90’ı Abu Dabi’de bulunmaktadır. Ülkede daha fazla petrol keşfedilecek alan pek kalmadığı için ülke yönetimi turizme yönelik büyük çalışmalar yapmaktadır.
Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti; petrole dayalı ekonomi yerine turizm başta olmak üzere, hayvancılık, tarım ve balıkçılığa büyük yatırımlar yapmaktadır.
Kuveyt
Kayseri büyüklüğü kadar toprağa sahip olan Kuveyt, dünya petrol rezervlerinin yaklaşık %7’sine sahiptir. Zaten petrol zenginliği sebebiyle Irak, Kuveyt’i 7 ay boyunca işgal etmişti.
O zamanlar günlük 1,5 milyon varil kadar petrol üretebilen Kuveyt’in işgalden sonraki yıllarda günlük üretimi 185 bin varile kadar düşmüştü.
Günümüzde ise Kuveyt, tamamen bağımsız bir ülke olup günde 3 milyon varil petrol üretebiliyor. 102 varillik petrol rezervin %70’i dünyanın en büyük ikinci petrol sahası olan Burgan’da çıkmaktadır.
Rusya
Rusya, büyük çoğunluğu Sibirya ovaları olmak üzere toplamda 108 milyar varil petrol rezervine sahiptir. Rusya’nın günlük petrol üretimi Sovyetler Birliği’nin dağılışından sonra düşüşe geçmişti.
Lakin daha sonrasında enerji endüstrisinin de özelleştirilmesi sebebiyle tekrardan toparlanmıştır. Rusya’nın arama faaliyetlerini buzul bölgelerde yoğunlaştırarak daha fazla petrol sahası bulması bekleniyor.
Rusya, günlük 10 milyon varil petrol üretebilen üç ülkeden birisidir. Ayrıca Rusya’nın ihracatının %50’sinden fazlasını da petrol oluşturmaktadır.
Petrol gelirine büyük ölçüde bağımlı olan Rusya ekonomisi, ülkenin 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinin ardından uygulanan yaptırımlar nedeniyle büyük zararlar görmüştür. Özellikle ABD’nin uyguladığı yaptırımlar, Rusya’nın enerji şirketlerini hedef almaktadır.
Irak
Irak, ekonomisi sebebiyle tamamen petrole bağımlı olan bir ülkedir. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birisine sahip olan Irak’ın toplam petrol rezervi 145 milyar varildir.
Yine daha keşfedilmemiş petrol yatakları olduğu da düşünülmektedir. Ülkenin enerji sektörü yaşanan askeri işgal ve sivil huzursuzluktan olumsuz etkilenmiştir.
Yaptırımlar sonrasında ülkenin petrol altyapısında büyük çöküşler meydana gelmiştir. Dünya Bankası’nın verilerine göre Irak’ın mevcut petrol üretimini devam ettirebilmesi için yıllık 1 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı bulunmaktadır.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen Irak, günlük petrol üretimini son 5 yılda 3 milyon varilden 4,5 milyon varile çıkarabilmiştir.
İran
İran, 158 milyar varillik devasa petrol rezervlerine sahip bir ülkedir. İran’ın bazı nükleer faaliyetlerinden dolayı maruz kaldığı yaptırımlar sonrasında, petrol üretimi de büyük ölçüde düşmüştür.
Ayrıca Irak’la arasında yaşanan savaş, siyasi huzursuzluk ve uluslararası alandaki yatırımların engellenmesi; İran’ı zenginlik içinde fakirliğe sürüklemektedir.
Kanada
Dünyanın en büyük üçünce petrol rezervine sahip olan Kanada’nın toplam petrol rezervi 170 milyar varildir. Bu kadar fazla petrol rezervine sahip olmasına rağmen Kanada’nın ekonomisi tamamen petrole dayalı bir ekonomi değildir.
Kanada’nın ihracatının yalnızca %20’si petrolden oluşmaktadır. Ayrıca Kanada’da keşfedilmemiş büyük petrol yatakları olduğu da düşünülmektedir. Ülkede bulunan petrol rezervlerinin %95’i Alberta eyaletinde bulunmaktadır.
Kanada, petrol ihracatının önemli bir kısmını ABD’ye yapmaktadır.
Suudi Arabistan
2011 yılına kadar dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip olan Suudi Arabistan, günümüzde bu listede ikinci sırada yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından en çok günlük petrol üretimine sahip ikinci ülke, Suudi Arabistan’dır.
298 milyar varil petrol rezervine sahip olan Suudi Arabistan’ın, arama faaliyetlerini arttırması halinde tekrardan birinciliğe ulaşması da öngörülmektedir. Ülkenin yıllık ihracatının %75’i petrole dayalıdır.
Venezuela
Geldik listenin birincisine. Toplam 304 milyar varillik kanıtlanmış rezervi ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Venezuela’dır. Venezuela’da bulunan petrol miktarı, Türkiye’nin 1220 yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar fazladır.
Lakin bu devasa rezervlerin gelişimi ve son yıllardır ülkede yaşanan siyasi problemler yüzünden sekteye uğramıştır. Venezuela’nın ihracatının %90’ı petrole dayalıdır. Yani Venezuela da petrole bağımlı ülkelerden birisidir.
Bundan dolayı da Venezuela’ya karşı yapılan yaptırımlar, ülkenin ekonomisini altüst etmiştir. Venezuela’nın günlük petrol üretimi 2 milyon varil kadardır.
Ayrıca ülkede daha keşfedilmeyi bekleyen büyük petrol yatakları olduğu da iddia edilmektedir.