Her gün düzenli olarak yerine getirilmesi gereken uygulamalardan biri olan diş fırçalama, ağız ve diş sağlığı için en önemli şeydir. Ancak ne yazık ki diş fırçalama esnasında dikkat edilmesi gereken birçok şeyi göz ardı ediyoruz.
Doğru bir şekilde fırçalama yapılmadığı sürece dişlerinize hiçbir yararı olmaz. Bu nedenle diş fırçalama kurallarını bilmeniz gerekir. Peki diş fırçalama kuralları nelerdir? Bu kuralları bilmek ne işimize yarar?
Diş Fırçalama Kuralları Nelerdir?
Diş sağlığınızın korunması için diş fırçalama kurallarını mutlaka bilmeniz gerekir. Aksi halde fırçalamadan istediğiniz verimi almanız imkansızdır.
Bu kuralların özellikle de erken yaşlarda öğretilmesi, ileride büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu bağlamda diş fırçalama kuralları nelerdir, alt başlıklar ile cevaplayacağız.
En Az İki Dakika Fırçalanmalı
Birçok kişinin yaptığı yanlışlardan bir tanesi, diş fırçalama süresinin 2 dakikadan kısa olmasıdır. 2 dakikadan kısa bir sürede diş fırçalamanız yanlıştır. Uzmanlar bu konuda herkesi sıklıkla uyarmaktadırlar.
2 dakika ve üzeri sürelerde fırçalanan dişlerin daha sağlıklı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gereken en temel kurallardan biri, fırçalama süresinin 2 dakikadan fazla olmasıdır.
Özellikle de 2 dakikadan kısa bir süre içerisinde diş fırçalaması yapmanız, size bir fayda vermez. Bu nedenle dişlerinizi uzun süreli fırçalamaya dikkat etmelisiniz.
Uzmanların bu konudaki uyarılarına kulak vermeniz gerekir. Ağız içerisindeki mikropların tamamen temizlenebilmesi için bu sürenin uzun olması şarttır.
Günde En Az İki Kez Fırçalanmalı
Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması gerektiği herkes tarafından bilinen bir kuraldır. Bu kural herkes tarafından bilinmesine rağmen, neredeyse hiç yerine getirilmez. Çünkü insanlar günde en az iki kez fırçalamaları gereken dişlerini bir kez fırçalarlar.
Günde bir kez fırçalama ağız ve diş temizliği için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle sabah kalktığınız zaman ve gece yatmadan dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Diş fırçalama işlemeni kesinlikle ertelemeyin.
Çünkü ileri yaşlarda dişlerinizi erkenden kaybetmek istemiyorsanız, diş fırçalamaya önem vermelisiniz. Aksi halde dişlerinizi geri dönüşü olmayacak şekilde erkenden kaybedebilirsiniz. Unutmayın ki günde en az iki kez fırçalanmayan dişlerin sağlıklı olması imkansızdır.
Dişlerinizi Sert Bir Şekilde Fırçalamayın
Diş fırçalama esnasında kesinlikle sert hareketlerde bulunmamanız gerekir. Fırçanızı sıkmadan dişlerinizin her yerini fırçalamalısınız. Fırçalama hareketleri yaparken sert davranmanız, diş etlerinizin kanamasına neden olabilir.
Bu nedenle fırçalama esnasında yumuşak hareketler yapmanız gerekir. Dişleri sert fırçalamamak, diş fırçalama kurallarından biri olarak kabul edilir.
Ayrıca sert fırçalama diş eti problemleri yaşamanıza da sebebiyet verebilir. Diş eti sağlığınız için bu kuralı ihmal etmeyin.
Diğer Diş Fırçalama Kuralları Nelerdir?
Diş fırçalama yaparken uymanız gereken birçok kural vardır. Bu kurallardan bazıları yukarıda detaylı olarak açıklanmıştır.
Bunlar dışında bilmeniz ve uymanız gereken diğer kurallar ise şunlardır:
- Kaliteli bir diş macunu kullanmalısınız.
- Diş macununu nohut büyüklüğünden fazla kullanmamalısınız.
- Sert diş fırçalarını tercih etmemelisiniz.
- Fırçalama yaparken aşağı ve yukarı doğru oval hareketler yapmalısınız.
- Fırçalamaya öncelikle üst dişlerinizden başlamalısınız. Daha sonra alt dişlerin temizliğine geçebilirsiniz.
- Dişlerinizin her tarafını fırçalamalısınız.
- Özellikle de diş arkalarını fırçalamayı atlamayın.
- Fırçalama işlemini bitirdikten sonra ağzınızı güzelce durulayın.
Bu kurallara dikkat ederek dişlerinizi fırçaladığınız zaman hem sağlıklı hem de inci gibi dişlere sahip olabilirsiniz. Doğru diş fırçalama tekniğinin bilinmesi ve herkese öğretilmesi gerekir.
Özellikle de küçük çocuklarınıza diş fırçalama öğretirken bu kuralları da öğretmeyi kesinlikle unutmayın.
Diş fırçalamak değil doğru diş fırçalamak önemlidir. Yanlış şekilde yapılan fırçalamanın dişlerinize ve diş etlerinize zarardan başka bir şeyi olmaz.