Teknoloji tüm yaşam alışkanlıklarımızı değiştirdi. 7’den 70’e kimsenin elinden telefon düşmez oldu. Geleneksel alışverişler ise yerini dijital pazarlara bıraktı.
Bu satın alma alışkanlıkları ise pazarlama tekniklerini de şekillendirdi. İşte dijital marketing de pazarlamanın yeni yüzü!
Peki Dijital marketing nedir? Hangi tekniklerle nasıl yapılır? Ve yabancı kalmamak adına bu mecrada kullanılan terimlere hâkim misiniz?
Öyleyse yazımıza dijital marketing tanımlamasını yaparak başlayalım.
Dijital Marketing Nedir?
Dijital marketing veya diğer ismiyle dijital pazarlama; bir marka veya firmanın dijital mecralarda tanıtılması ve pazarlanması sürecidir. Bu yeni nesil pazarlama tekniği, birçok farklı kanal ve teknik ile yapılabilir.
Takdir edersiniz ki, geleneksel pazarlama teknikleri artık çok gerilerde kaldı. Artık dijital pazarlama süreçleri pazara hâkim.
Dolayısıyla zorlu rekabet şartlarında ayakta kalmak isteyen firmalar için dijital marketing çalışmalarının olmazsa olmazlar arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Dijital Marketing Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama nedir? açıkladığımıza göre sıra geldi nasıl yapıldığına dair bilgiler vermeye.
Bu pazarlama çalışmaları için öncelikle bir strateji belirlenmeli ve hangi çevrimiçi kanalların nasıl kullanılacağı tespit edilmelidir. Ardından oluşturulan bir eylem planı ile pazarlama çalışmalarını sürdürebilirsiniz.
Dijital pazarlama faaliyetlerini sürdürmek için bu platformda kullanılan araçları da çok iyi tanımanız gerekir. Böylelikle en doğru kanalı seçebilir etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.
İyi yapılmış ve doğru seçilmiş dijital kanallar ise bu pazarlama türünün tercih edilirlik oranını yükseltir. Dolayısıyla geleneksel medyaya göre marka ve ürün daha etkin bir şekilde tanıtılabilir.
Dijital Marketing Kanalları (Stratejileri) Nelerdir?
Firmaların dijital dünyayı yakalamalarında ve dolayısıyla başarı olmalarında kullanabilecekleri farklı dijital pazarlama kanalları vardır.
Bu kanallar arasında yaygın olarak kullanılanlar;
- İçerik pazarlaması,
- SMS ve MMS gibi kısa mesajlar,
- Görüntülü reklamcılık,
- Web sitesi tasarım ve pazarlaması,
- PPC(SEM) veya SEO pazarlama,
- Sosyal medya pazarlama,
- Video pazarlama.
Marka ve ürünler yaptığı iş ve hedef kitlesi doğrultusunda bu dijital kanallardan bir veya birkaçını seçerek kullanabilir. Böylelikle daha fazla kâr ederek hedeflerine ulaşır.
Dijital Marketing Önemi Nedir?
Günümüz insanı zamanının büyük bir bölümünü reel ortamlardan çok dijital platformlarda geçirir oldu. İşte bu durum, dijital pazarlamanın önemli olmasının temel nedenlerinden biridir.
Tahmin edersiniz ki çağın gerisinde kalan marka ve firmaların başarılarını sürdürebilir kılmaları oldukça zordur. Çünkü hedef kitleleri ile sıcak temas halinde olmalarında geleneksel pazarlama teknikleri yeterli olmaz. Bu durumda dijital pazarlamayı önemli kılar.
Ayrıca dijital pazarda tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri her şey fazlasıyla vardır. Dolayısıyla ürün veya markanızın bilinirliğini bu mecrada artırmak daha kısa sürede ve hızlıdır.
Bunun yanında firmalar akıllıcı uyguladıkları doğru teknikler ile kalıcı ve geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilir. Bu yenilikçi pazarlama yöntem ve kanallarını reddedenler ise uzun vadede piyasadan silinmeye mahkumdur.
Dijital Marketing Avantajları
İyi yapılan bir dijital pazarlama stratejisi marka veya ürünün hedeflerini belirlemesini sağlar. Hedef kitleyi belirler, pazar analizi yapar ve rakipleri inceler.
Ayrıca ideal müşteri profilinin belirlenmesini sağlarken, kusursuz bir “SWOT” analizi çıkartır. Böylelikle en uygun dijital pazarlama kanallarının tespit edilmesini sağlar. Ayrıca müşterilerin ürünlerinizi hangi kanaldan alacağının belirlenmesine de yardımcı olur.
Dijital pazarlama ayrıca pazarlama çalışmalarının daha hızlı ve kısa süre yapılmasını sağlar. Sonuçlar ise kısa zamanda alınır. Üstelik geleneksel pazarlama çalışmalarına göre daha ekonomiktir.
Neden Dijital Marketing Eğitimi Almalısınız?
Dijital marketing’in sunduğu avantajları nelerdir? diye öğrendikten sonra sıra geldi neden bu eğitimi almanız gerektiğini açıklamaya.
Dijital pazarlamayı öğrenmelisiniz çünkü marka ve firmaların dijital dünyada hedef kitleleri ile iletişim kurmasında en etkili yoldur.
Pazarlama kanalları ve tekniklerini kullanmayı öğrenerek ise etkili satış kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Böylelikle satış fırsatlarını kaçırmaz, müşteriyi satın almaya yönlendirebilirsiniz.
Bir marka veya firmanın gelişmesinde müthiş avantajlar sunarken, pazardaki rekabet şansını da artırır. Ayrıca küresel bilinirlik sağlar ve marka imajını yükseltir.
Dijital Marketing Terimleri Nelerdir?
Şayet Dijital pazarlama nedir? Konusuna vakıf olmak istiyorsanız bu alanda kullanılan terimlere de vakıf olmanız gerekir.
Marka ve firmaların bilinirliği için en etkin yollardan biri olan dijital pazarlama çalışmalarında kullanılan birçok terim vardır.
Bu terimlerden yaygın olarak kullanılanlar şunlardır;
- Cost per click (CPC): Tıklama başı maliyet,
- Cost per action (CPA): Eylem başı maliyet,
- Conversion Rate: Dönüşüm oranı,
- Contextual Advertising: Bağlamsal reklam,
- Consumer/User Generated Content (UGC): Kullanıcı/tüketici tarafından üretilmiş içerik,
- Completion Rate (CR): Video reklamların izlenme oranı,
- Click/Clickthrough Rate (CTR): Tıklama oranı,
- B2C Marketing: Şirket-tüketici arasındaki pazarlama,
- B2B Marketing: Şirketler arası pazarlama,
- Bounce Rate: Siteden hemen çıkma oranı,
- Affiliate Marketing: Pazarlama/satış ortaklığı,
- Cost Per Mille (CPM): Bin gösterim başına maliyet,
- Search Engine Marketing (SEM): Arama motoru pazarlaması,
- Interactive Advertising: İnteraktif/Etkileşime açık reklamcılık,
- Pay Per İmpression (PPI): Gösterim başına ödeme,
- Real Time Marketing (RTM): Gerçek zamanlı pazarlama.
Dijital pazarlama nedir? başlıklı içeriğimize son verirken, bu pazarlama tekniğinin günümüz gerekliliklerinden biri olduğunu bilmenizi isteriz.
Bu sayede çağı yakalayabilir, küresel düzen içinde marka ve firmanıza bir yer edinebilirsiniz. Üstelik sonuçlarını da kısa vadede görebilirsiniz.