Doğru ve tecrübe sahibi personelleri işe almak, her firmanın başarısı açısından kritik bir öneme sahiptir.
Bir iş adayının başvurduğu işi alabilmesi için ise mesleğinde doğru bilgiye, beceriye ve yeteneğe sahip olup olmadığını göstermesi gerekir. Bunun yanında aynı zamanda aday, işe girebilmek için tüm bu değerlerini ispatlar nitelikte referans sunmalıdır.
Peki, iş görüşmeniz sırasında referans olarak bir belge vermeye ne dersiniz?
Şayet cevabınız evet ise o zaman çalışma belgesi nedir? çalışma belgesi ne işe yarar? ve nasıl alınır? soruları üzerine olan bu yazımıza bir göz atmanızı öneriyoruz.
Çalışma Belgesi Nedir?
İş hayatında işe başvuru yapan personelin verdiği referansların işe kabul etme aşamasındaki önemi tartışılmazdır.
İşte iş başvurusunda referans olarak kullanılan çalışma belgesi de işten ayrılan personel ile ilgili bilgilerin yer aldığı resmi bir evrak türüdür. 4857 sayılı iş kanunun 28. maddesi gereğince verilir.
Bununla birlikte evrakta personelin pozisyonu, görevi ve çalışma şekli gibi bilgiler teyit edilmektedir.
Bu evrakın işten ayrılan personelin belgeyi talep etmesi durumunda, ayrıldığı işyeri tarafından düzenlenerek ücretsiz olarak verilmesi zorunludur.
Aynı zamanda bir personel hangi gerekçeye dayanarak işi sonlamış olursa olsun bu evrakı almakla yükümlüdür.
Çalışma Belgesi Ne İşe Yarar?
Çalışma belgesi nedir? Sorusuna yanıt bulduktan sonra gelelim bu belgenin ne işe yaradığına, çeşitlerine ve nasıl alındığına.
Kamu ve özel sektörde kullanılabilen çalışma belgesi, hem işten ayrılan kişi hem de yeni işyeri açısından oldukça önemlidir. Çünkü işyeri kişinin çalıştığı işi, yılı ve gün sayısıyla ilgili istenen bilgilere bu belge sayesinde ulaşılabilir.
Belge, iş değiştirme veya işten ayrılma sırasında personelin tecrübesini gerçek anlamda kanıtlar.
Aynı zamanda kişi bu çalışma belgesi sayesinde, başka firmalara rahatlıkla iş başvurusu yapma fırsatı bulur. Kişi evrakta bulunan gerçek bilgileri sayesinde ise daha önce çalıştığı işi belgeleyebilmektedir.
Çalışma Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
Çalışma belgesi, genellikle işe alım sürecinde ayrıntılı incelemeler yapıldığında istenir. İşten ayrılan işçinin eski çalıştığı yerden istemesi gereken bu belgenin ise iki türü vardır.
Bunlar alelade çalışma belgesi ve tam çalışma belgesi(bonservis) şeklindedir.
- Alelade çalışma belgesi; işçinin kimlik bilgileri, görevi, işe başlama ve ayrılma tarihinin bilgileri yer alır.
- Tam çalışma belgesi (bonservis) ise; çalışanın temel bilgilerinin yanı sıra işçinin performansına dair eski işverenin görüşlerini içerir.
- Yeni işveren, eski işverenin personeli hakkında düşüncelerini öğrenmek istediği zaman ise bu tür belgeyi talep edebilir.
Çalışma Belgesi Nasıl Alınır?
Öncelikle şunu söyleyelim belge, hiçbir dijital ortamda düzenlenmemektedir. Yani e-devlet gibi bir internet sitesinden bu evraka sahip olamazsınız.
Dolayısıyla çalışma belgesini eski çalıştığınız yere başvurarak çıkarttırmanız gerekmektedir.
Eski işveren tarafından hazırlanan belge, ayrıca ıslak imzalı olmalıdır. Bu nedenle hazır olan belgeyi elden veya posta aracılılığıyla almalısınız.
Bununla birlikte evrak iki nüsha düzenlenir. Bir sureti, işçiye diğer sureti de belgeyi aldığına dair kişiye imzalatılarak eski firma tarafından saklanır.
Çalışma belgesi yeni işyeri veya işten ayrılan kişi tarafından istenmesi durumunda düzenlenerek verilmelidir. Eğer eski işveren belgeyi vermek istemezse 4857 sayılı kanuna göre idari para cezasına çarptırılabilir.
Yani bu durumda eski işverenden şikayetçi olunması durumunda SGK tarafından işlem başlatılıp para cezasına tabi tutulur.
Çalışma Belgesi Hangi Bilgileri İçerir?
Çalışma belgesi nedir, nerden alınır ve çeşitleri nelerdir sorularını yanıtladıktan sonra şimdi gelelim belgedeki yer alan bilgilere.
İşçinin bir nevi karnesi niteliğine geçen çalışma belgesi, yanlış bilgilerin bulunması veya zamanında verilmemesi durumunda mağdur olan işçi dava açabilmektedir. Ayrıca kişinin yeni işe alınan kurum tarafından eski şirketten tazminat isteyebilmektedir.
Kolaylıkla hazırlanabilen çalışma belgesinde, bazı temel bilgilerinin yanında ayrıca iş tanımı ve farklı tanımlamalar bulunabilir.
Ancak temelde belgede yer alması gereken bilgiler şu şekildedir;
- T.C kimlik numarası,
- Ad – Soyad,
- Doğum tarihi,
- Çalışma pozisyonu,
- Sigorta sicil numarası,
- İkamet adresi,
- Çalışma süresi.
# Alelade çalışma belgesi istenmesi durumunda yukarıda sıraladığımız bilgilerin bulunması yeterlidir.
# Ancak tam çalışma belgesi (bonservis) istendiğinde ise bu bilgilerin yanı sıra eski işverenin, çalışanı hakkında kişisel görüşleri de yer alır.
Bununla birlikte çalışanın maaşı ve aldığı sertifikalar gibi ek bilgiler de ilave edilebilir.
Çalışma belgesi nedir? çalışma belgesi ne işe yarar?, nasıl alınır ve çeşitleri nelerdir? Sorularına yanıt bulduğumuz bu içeriğimizde; işten ayrılan personele verilmesi zorunlu olan bu belgeye ait bilgileri size aktarmaya çalıştık.
Eğer çalışma belgesine sahip olmak istiyorsanız; ayrıldığınız iş yerinden kesinlikle talep etmelisiniz. Böylelikle yeni iş başvurunuzda size referans olacak bu belgeye sahip olabilirsiniz.