Yaklaşık olarak yumruk biçiminde olan kalp, kas dokusundan oluşur ve içinde tam dört odacık bulundurur.
Üstte bulunan iki odacık, toplardamar sayesinde kalbe dönen kanı toplar. Altta bulunan iki odacık ise toplanmış olan bu kanı belli bir hacme ulaştıktan sonra pompalama görevi üstlenir.
Kalp sağlığı dünya üzerinde bulunan her insan için oldukça önem arz eder. Bu yüzden mutlaka kalbe zararlı olan besinlerden ve en önemlisi de stresten uzak durmalıdır.
Çünkü stres her hastalığın en başında geldiği gibi kalp krizine de sebebiyet vermektedir. İşte biz de bugün tam olarak kalp krizini ele alan bir içerik ile sizlerleyiz.
O halde Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Sorusu ile başlayalım.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi belirtileri şu şekilde açıklanmaktadır;
- Göğüste baskı, ağrı ve rahatsızlık hissiyatı,
- Normalden fazla terleme,
- Nefes almakta güçlük çekme, nefes darlığı,
- Baş dönmesi ve bununla birlikte sersemlik meydana gelmesi,
- Aşırı derecede kalp çarpıntısı ve bunun getirdiği kaygılı hissetme hali,
- Göğüste yanma ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerinin oluşması,
- Baş dönmesi ve kusma,
- Kollarda ve omuzlarda yoğun bir ağrı,
- Sol el ve parmakların karıncalanması ya da uyuşması.
Bu belirtiler hafif ya da ağır bir şekilde sizde mevcut ise mutlaka size en yakın hastaneye gitmelisiniz. Bu belirtiler yaşanıyor ise ihmale asla taviz vermemeli ve gerekli önlemleri vaktinde almalısınız.
Peki, Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir? Bir de bu soruya açıklık getirelim. Zira bu konu da kalp krizi ile alakalı merak edilenlerdendir.
Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?
Kalp krizinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Tabii bunların en başında maalesef ki stresli yaşam tarzı gelmektedir.
Daha da detaylandıracak olursa şunları söyleyebiliriz;
- Kalp krizinin yaşanmasında kolesterol dediğimiz plakların arter duvarına birikmesi çok büyük bir etkendir.
Hal böyle olunca damar duvarlarında sertleşme oluşur ve bu nedenle arter iç kanalı ciddi şekilde daralacaktır. Bu daralan damarlar vücuda kan akışı sağlamakta güçlük çeker ise kalp kasına yeterli miktarda oksijenli kan gitmemiş olur. İşte bu da kalp krizine sebebiyet verir.
- Sağlıksız beslenme de kalp krizi nedenlerinden bir tanesidir. Kalbe zarar veren ve kalp sağlığını bozan paketlenmiş gıdalardan mutlaka uzak durmalı ve sağlıklı beslenilmelidir,
- Genetik yatkınlık var ise bu da kalp krizi geçirmeye neden olmaktadır,
- Sigara kullanımı neticesinde de kalp krizi yaşanabilir. Hem de sigara kullanmayan kişilere oranla 3 kat daha fazla ihtimal silsilesi söz konusudur,
- Fiziksel aktivitede azlık, obezite, hipertansiyon (yüksek tansiyon), şeker hastalığı (diyabet) ve yaş kalp krizinin diğer nedenlerindendir.
Her hastalığın olduğu gibi kalp krizinin de bazı tedavi yöntemleri vardır. Nedir bu yöntemler? Kalp krizi nasıl tedavi edilir?
Kalp Krizi Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp krizi nasıl tedavi edilir? Sorusuna şu şekilde yanıtlar verebiliriz;
Öncelikle hastanın kalp ritmi ve kan basıncı yakından takip edilerek hastanın mevcut ağrıları azaltılır ya da tamamen ortadan kaldırılır.
Daha sonra hastanın tansiyonu kontrol altına alınacak, damarları genişletecek, nefes alışverişleri düzenleyecek, kan akışını hızlandıracak ve pıhtılaşmayı önleyecek birkaç ilaç verilmektedir.
Tedavideki asıl hedef hastanın tıkalı olan damarlarını açmaktır. Bunun için de iki temel yöntem mevcuttur.
Bunlar; anjiyografi ünitesi ve pıhtıyı eritecek tedavi yöntemidir. Böylelikle hastanın tıkalı damarları açılmış olur.
Bir içeriğimizin daha sonuna gelmişken; kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi nedenleri nelerdir? Ve kalp krizi nasıl tedavi edilir? Sorularının cevabını verdik.