Kişisel varlık konusunda bel kemiği olan domain, alan adı olarak adlandırılmaktadır. Bu alan hem ziyaret eden kişilerin bilmesi gerekenleri oluşturmakta hem de birçok kanalın pazarlama stratejilerini oluşturmaktadır.
Bu yazımızda Hosting konusundan sonra bir diğer sıkça aranan Domain nedir ne işe yarar? sorusunu inceleyeceğiz. O halde vakit kaybetmeden Domain nedir ne işe yarar? Kısaca bir göz atalım.
Domain Nedir Ne İşe Yarar?
Domain: Bir internet sitesine erişmek için kullanılan alan adlarıdır. Kısaca internet sitesinin barındırıldığı sunucunun ip adresini yazmak yerine alan adlarının kullanılması işlemidir.
Web sitesinin fiziksel adını ifade eden domain, yalnızca kullanıcı (sahibinin) kişi tarafından erişilebilir özelliği sahiptir. Her web sitesinin kendine ait bir domaini bulunmaktadır ve burada yer alan domain sadece o siteye ait özel olacak şekilde oluşmaktadır.
Kullanıcılar tarayıcıya erişmek istedikleri bilgiyi yazarlar ve bu esnada yazdıkları sembol, harf veya sayının birleşimi domaini meydana getirir. Bu alanın birçok önemli noktası vardır.
Bunlardan başlıca olanları ise;
- Internet üzerinden istenilen bilginin taranması ve herhangi bir web sitesine erişilmesi oldukça kolaydır. (Eğer ki domain olmasaydı herkes IP adresi kullanmak durumunda kalırdı)
- Oldukça basit olmasıyla birlikte akılda rahatlıkla tutulabilmektedir.
Aynı zamanda her domainin ayrı ayrı parasal bir değeri mevcuttur. Bu sebepten dolayı bu alanlar alınabildiği gibi satıla da bilmektedir.
Domainin Bölümleri
Domain 2 farklı seviyeden oluşmaktadır. Bunlardan ilki üst seviye (TLD), diğeri ise ikinci seviyedir (SLD).
TLD domain, alan adı sonekleri olarak adlandırılabildiği gibi alan adı uzantıları şeklinde de adlandırılabilmektedir. Bu alanlar web sitesinin koleksiyonunu ve amacını belirtmektedir.
İkinci seviye domain (SLD) ise 2LD olarak da ifade edilebilmektedir. Bu seviye alan adının üst seviyeden önce gelen kısmını oluşturmaktadır.
SLD, kullanıcıların ana kimliğini ifade eder ve bakıldığı zaman alan adının aslında en değerli parçası olduğu görülmektedir. SLD maksimum 63 karakter uzunluğuna sahiptir. Fakat aranacak alan adı ne kadar kısa olursa çözüm bir o kadar da hızlı olacaktır.
Anlayabilmeniz açısından bunu sitemizin adresi ile örneklendirelim;
.COM uzantısı TLD olup, bundan önce gelen “Nenvar” kelimesi ise SLD olarak nitelendirilmektedir.
URL Ve Domain Arasında Fark Nedir?
Kullanıcıyı web sitesine yönlendiren adrese URL adı verilmektedir. URL oldukça ayrıntılı olmakla birlikte tanımlayıcıdır. Aynı zamanda URL içerisinde domaini de bulundurmaktadır.
URL belli bir kaynağa ne şekilde erişileceğini gösteren şema ya da protokolleri içerir. Domain’den sonra URL gelmektedir. Bir web sitesinde yer alan URL her zaman içerisinde domaini barındırır.
Domaine bakıldığı zaman kullanıcıları yalnızca tek bir web sitesine yönlendirdiği görülür. Bir web sitesi birden fazla URL’den meydana gelir fakat domaini tek bir tanedir. Web sitelerinde yer alan benzersiz varlıkları ifade etmek için URL kullanılıyor.
DNS Nedir?
DNS: Alan adı sistemi olarak da ifade edilmektedir. Domainin IP adreslerine dönüştürüldüğü teknik işlemi oluşturur.
Kullanıcılar arama butonuna aramak istedikleri kısmı yazdığında DNS direk olarak sitenin adresini bulmaya çalışır ve kullanıcıyı ilgili web sitesine bağlar.
Tıpkı akıllı telefonunuza aramak istediğiniz kişinin adını yazmaya başladığınızda otomatik olarak sayfada isminin çıkmasını DNS’ye benzetebiliriz. DNS sayesinde internet daha verimli bir şekilde kullanıldığından dolayı oldukça önemlidir.
Domaini Nasıl Alabilirim?
Domain sahibi olmanın en kolay yollarından bir tanesi süresi dolmuş bir domain almak ya da yeni domain seçmektir. Bunlar oldukça basit bir şekilde kullanılabilir durumda olur. Bu uzantıyı kullanıcıdan aldıktan sonra dakikalar içerisinde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Aynı zamanda bunlar maliyet açısından en uygun olanlardır. Bir diğer yöntemde ise domain hakkına sahip olan bir kullanıcıdan almak gelmektedir. Bunun için birçok pazar yeri bulunmaktadır.
Son yöntemde ise açık arttırma ile domain almak gelmektedir. Kullanıcı süresi dolduğunda veya çekişmeli olacak şekilde teklif başlatmak istediğinde açık arttırma ile domainini satabilmektedir.
Domain üzerinde yer alan sahiplik hakkınızı korumak isterseniz onu muhakkak kaydettirmelisiniz. Sona yaklaşmışken Domain Nedir Ne İşe Yarar? sorusuna aktaracaklarımız bu kadar.
Bu arada Hostingler hakkında detaylı bilgi için Hosting Nedir Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.