Taşınmaz satışlarında yapılmakta olan satış türleri arasında olan tapuda takas sistemiyle satıcılar artık takasa uygun diyerek ilan verebiliyorlar. Araç veya gayrimenkul gibi taşınır ve taşınmaz olanların takasları yapılabiliyor. Peki, tapuda takas işlemi yapılır mı?
Tapuda Takas İşlemi Yapılır Mı?
Gayrimenkul için yapılmakta olan takas işlemlerinde değerlerinin birebir olması şeklinde bir husus yoktur. Tapuda takas yöntemi ise daha güvenilir bir satış türüdür.
Dolayısıyla tapuda takas işlemi yapılır mı? sorusuna cevabımız evet.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nce gereken broşürler resmi web sitesine ilgililer için eklenmiştir. Denklik adına bu fark alıcı ve satıcı anlaşmasına göre yapılmalıdır. İsteyen kalan farkı da nakit şekilde talep edebiliyor. Takas değeri adına Tapu Sicil Müdürlüğü’nde herhangi bir müdahale de söz konusu değildir.
Ayrı Şehirlerde Takas Nasıl Yapılır?
Aradığınız ev başka şehirde olabiliyor. Dolandırıcılıkların önüne geçilmesi için hem zamandan tasarruf hem de olumsuzluklara bariyer olmak adına etkili yöntemdir. Alıcı ve satıcı kişiler kendi Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidip, işlem yapacak sicil müdürlüğü, diğer tapu sicil müdürlüğünden olan yetki, kayıt örneği istiyorlar.
Yetki talebi için işlemin hukuki dayanağı olacak resmi senet, belge ve evrakların tasdikli sureti yazıya eklenip gönderiliyor. Müdürlük tarafından yazının gelmesiyle yevmiye kaydı alınıyor ve işlem başlıyor. Bu işlemlerin yapılması için harçların yatırılması gerekiyor.
Tapu Takas İşlemi İçin Gereken Evraklar
Tapu takas işlemi için gerekli evraklar şunlardır;
- Trampa işlemi yapılacak tapu senedi,
- Taşınmazın ada ve parsel numarasının olduğu bir belge,
- Malik sözlü beyanı,
- Trampaya onay verecek malik ya da maliklerin, varsa yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı,
- Trampa yapacak olan maliklerin 6×4 cm vesikalık fotoğrafı,
- Kanuni temsilcisi olan kişilerin temsil belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesi veya Asliye Hukuk Mahkemesi’nden alınmış olan izin belgesi,
- Taraflara ait olan vergi dairesinden belge,
- Tapu takas işlemleri için harç ödemeleri iki taraftan talep edilir.
Neden Tapu Takas?
Eski dönemlerde yaşanan hırsızlık, sahte para, hesaba para gönderme, dolandırıcılık ya da farklı bir il’e giderecek can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilme gibi durumlar son buldu. Yeni sistemle beraber alıcı ve satıcı yüz yüze dahi gelmeden, ödeme işlemlerini elden yapmadan işlemi halledebiliyor.
Bu durum pek çok problemi de ortadan kaldırıyor. Ön kapora almak isteyen satıcılar bu konuda pek çok kişiyi dolandırıyordu. Artan şikâyetler sonucunda yeni sistemle bu problemlerin önüne geçildi.
Tapu Takas Nasıl Ortaya Çıktı?
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Takasbank ile ortaklaşa yürüttüğü bu projesinde, alıcı ve satıcı bütün işlemlerini resmi şekilde sürdürülen işlemlerle resmi kurumlarda yapıyor. Bireysel, kurumsal şekilde sürdürülecek olan tüm alım satım işlemleri adına da işlemler bu yöntemle yapılıyor ve yatırımlar zarara uğramıyor.
Herkes için de en uygun olan fiyatlar ile hizmet verip kişilerin yaşayacağı muhtemel olumsuzlukları ortadan kaldırıyor.
Tapu Takas Nasıl Yapılıyor?
Tapu takas işlemleri alıcı ve satıcı e-ödeme numarasını Tapu Dairesi’nden alınıyor. Bu numarayla taputakas resmi sitesine veya taputakas mobil uygulama üzerinden bir giriş yapılıyor.
Satıcı bütün ödeme bilgilerini sisteme girişini yapıyor ve Takasbank tarafından referans numarası alınıyor. Satıcı referans numarasını alıcıya iletiyor.
Alıcı e-ödeme makbuz numarasını ve referans numarası ile sisteme giriyor. Sisteme kayıt yapılırken yeni bir hesap numarası belirtilmesi gerekiyor.
Bu hesap no. üzerinden olacak şekilde Takasbank’a ait belirtilen hesap numarasına gayrimenkul bedeli gönderiliyor. Tapu Dairesi tarafından yapılmış işlem tescili sonrasında Takasbank tarafından EFT ile satıcı hesabına gönderimler sağlanır.
Sonuç olarak, tapuda takas işlemi yapılır mı? sorusuna cevap arayanlar için yukarıda detaylıca bilgi verilmiştir.