Müzik aleti çalmayı öğrenmek büyük küçük herkesin keyif alabileceği bir hobidir. Eğer sizde hobileriniz arasına yeni bir hobi eklemek istiyorsanız saz çalmayı nasıl öğrenirim? Sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Saz çalmak için ister kursa gidin ise evde kendiniz çalmaya çalışın illa bir rehberin olması gerekiyor. Tüm müzik aletlerinde olduğu gibi saz çalmak da insanlar için önemli heves olarak görülüyor.
Saz çalmayı öğrenmek isteyen insanlarda hem türkülere olan düşkünlük hem de saz çalma hevesi geliyor. İnsanlar hem yeni bir hobi edinmek hem de türküler ve ezgilerle daha yakın olmak için saz çalmayı öğrenirler.
Saz çalmak için insanların öncelikle bir bağlama edinmeleri gerekiyor. Sonrasında; Saz çalmayı nasıl öğrenirim?, Saz nasıl çalınır? İşte detaylar…
Saz Çalmayı Nasıl Öğrenirim?
Günümüzde uzun ve kısa sap olmak üzere farklı saz çeşitleri bulunuyor. Uzun sap sazların ses çeşitliği ve hareket alanı çok geniş olduğu için yeni başlayan kişilere uzun sap tercih etmeleri öneriliyor.
Saz çalmayı nasıl öğrenirim sorusunu soranlara tavsiyemiz, öncelikle evde saz çalmayı öğrenmek için insanların yetenekli olması veya eğitim almaları gerekiyor. İnsanlar saz çalmak için kursa birkaç aydan 1 seneye kadar saz çalma eğitimlerini alması gerekebilir.
Saz çalmak için kursa gidenlerin hocaların el hareketlerine dikkat etmeleri gerekiyor.
Saz çalmanın en önemli püf noktalarından birisi de hemen her gün insanın elinin saza değmesi gerekiyor. Pek çok müzik aleti öğrenimde olduğu gibi saz çalmanın da pratik yapma ile kazanıldığı bir gerçektir.
İnsanların saz çalma konusunda pes etmemeleri gerekiyor. İnsanların eline sazı alıp yapamam psikolojisine kapılıp bırakmamaları gerekiyor. Saz çalmak için en önemli özelliklerden birisi de hiç kuşkusuz sabırlı olmanız gerekiyor.
Sabreden ve mantığını kavrayan insanlar saz çalma kısa sürede öğrenebilirler.
Saz Nasıl Çalınır?
Müzik aletleri insanları etkilediği için hiç kuşkusuz gönülden sevilerek icra ediliyor. Türk halk müziğini seven insanlar saz çalmak daha kolay ve seveceği bir eylem olarak görüyor. Saz çalma konusunda öncelikle doğru tutuşun öğrenilmesi gerekiyor.
Bağlama klavyesi sol omuz hizasında olacak şekilde ve sağ kolunuza ile gövdeye destek olarak sol ele gerek kalmadan taşıma imkanı olması gerekiyor.
Eğer bağlamanın yükü sol ele daha çok verilirse parmakların hareket alanının kısıtlanmasına neden olur. Daha sonraki aşama olarak saz notalarını öğrenmek için saz eğitiminden destek alınması gerekiyor.
Saz notaları ancak bir eğitmen yardım yardımıyla öğrenebilir. Saz çalma konusunda yeteneğiniz varsa evde tek başına öğrenme imkanı da elde edebilirsiniz.
Saz Çeşitleri Nelerdir?
Sazlar çalındığı yöreye göre farklı boyutları bulunuyor. Sazların büyüklüğü metre cinsinden tekne uzunluğunu belirten rakamlarla ifade ediliyor.
En yaygın olarak kullan saz türlerine göre orta büyüklükte olan bağlama bu grupta arasında bulunuyor. Bağlamalar arasında en çok ilgi görenler genellikle kısa sap ve uzun sap olarak biliniyor.
Günümüzde yaygın olarak ebatlarına göre bulunan saz çeşitleri şunlardır;
- Meydan sazı
- Divan sazı
- Bağlama
- Uzun sap bağlama
- Kısa sap bağlama
- Cura olmak üzere sıralanır.
Saz Öğrenme Teknikleri
Saz öğrenmek adına bulunan teknikler başta zor gelse bile zamanla öğrenildiğinde daha kolay pratik oluyor. Sürekli tekrarlandığı için ister istemez nota yerleri, tartımlar ve süreler insanın aklında kalıyor.
Tabi saz çalmak adına akort yapılması, bağlama telleri arasında ses ve düzen farklılığı yaratıyor. Sonuç olarak genel anlamda Saz Çalmayı Nasıl Öğrenirim sorusu için merak ve eğitim şart.