Bebeklerde her şey akışında giderken bir anda bebeklerde iştah kapanması, uyku düzenlerinde bozulma ve ağlama krizi gibi sorunlar yaşanmaya başlanır. Bu olay da bazı anne babaları korkutmaktadır. Fakat genel olarak bu durumla büyüme ataklarının olduğu zamanlar karşılaşılır.
Bunun için bebek atak haftaları anne babalar tarafından bilinmesi hem endişeyi azaltır hem de daha bilgili bir atak süreci geçirilmiş olur. Bebekler de bu atak sürecini çok daha rahat bir şekilde geçirmiş olacaktır.
Bu atak dönemleri bebeklerin bilişsel ve fiziksel gelişim sağladıklarını gösterir. Bazı anne babaları bu dönem korkutsa da bebeklerin gelişim sağlaması açısında bu dönemler çok önemlidir.
Bu dönemlerle birlikte bebekler bir anda yürümeye, emeklemeye ve buna benzer birçok becerileri geliştirir.
Bebeklerde Büyüme Atağı Belirtileri Nelerdir?
Bebek Atak Haftalarında verdikleri tepkiler bazı bebeklerde farklıdır. Fakat genel olarak bebeklerin gösterdiği belirtiler vardır.
Bebeklerde büyüme atak belirtileri şunlardır;
- Kucak isteme,
- Anne düşkünlüğünün artması,
- Uyku düzenlerinde bozulma,
- Huzursuzluk,
- Meme istememe,
- Aşırı emme isteği,
- Ağlama krizleri.
Bu belirtiler bebeklerin atak haftalarında gösterdikleri en genel belirtilerdir.
Bu belirtilerin ebeveynler tarafından bilinmesi bebeğin gelişimini kolay sağlaması ve anne babalar da oluşan olumsuz düşüncelerin önüne geçmesinde yararlı olmaktadır.
Bebek Atak Haftalarında Nasıl Davranılmalıdır?
Bebeğiniz için atak haftaları hakkımda bilgi edinmek sizlerin yararına alacaktır. Çünkü bu atak haftalarında hazırlıklı olmak siz ve bebeğinizi rahatlatır. Aynı zamanda bebeğinizin güvende hissetmesine yardımcı olur.
Peki, bebek atak haftalarında ebeveynlerin bebeğine nasıl davranması gerekir?
- Öncelikle bebekle daha fazla ilgi gösterilmesi gerekir. Çünkü bebekler atak haftaları da stresli ve size düşkün olurlar. Bunun için onunla ilgilenip, konuşup ve onunla yatmanız iyi olacaktır.
- Bebeğin fiziksel açıdan rahat olması gerekir. Bu rahatlık masaj ve bazı egzersizlerle mümkün olur.
- Bu atak dönemleri de bebeğin uykusunu alması önemlidir. Bunun için bebeğinize uyku arkadaşları alıp onu rahat bir uyku almaya teşvik edilebilir.
- Bebeğin beslenmesine dikkat edilmelidir.
- Bebeğin daima yanında olunması gerekir. Bebeğe ayrılık korkusu verilmemelidir.
Büyüme atakları hem bebekler hem de anne babalar açısından önemlidir.
Bunun içinde bebeğe karşı nasıl davranılması gerektiği konusunun bilinmesi son derece gereklidir. Bu atak sürecinin kolay ve daha uyumlu geçmesinde yarar sağlar.
Bebeklerde Ataklar Ne kadar Sürer?
Her bebeğe göre atak süreçleri değişiklik göstermektedir. Ama genel olarak ataklar 3 ve 1 hafta aralığında değişiklik gösterir. Atak sürecini belirleyen en önemli etken bebeğin yaşıdır.
İlk 6 ay içerisinde büyümek atakları 2 ve 3 gün sürebilir. Bebeğin yaşı büyüdükçe bu süreç 10 güne kadar da çıkmaktadır.
Bebek Atak Haftaları Nelerdir?
Bebeklerde haftalık olarak bazı ataklar vardır. Bunların başında 5. Hafta büyüme atağı gelir.
Bu haftada bebeğin duyu organlarında gelişme gözlenir. Bunun yanında iç organlarında da gelişmeler olur. Bu hafta kolay bir atak dönemi olarak bilinir. Fakat bebeklerde ağlama ve uyumama gibi sorunlar da gözlemlenir.
Bu ataklar arasında en önemlilerinden birisi de son atak dönemi yani 75. Hafta büyüme atağıdır. Bu dönemde artık bebekler çocukluk dönemine geçmeye başlar. Bu hafta sonrasında bebekler müzik aletlerine, resim yapmaya ve bu gibi fiziksel yönden gelişmeye açık hale gelir.
Bu hafta sonrasında bebekler iyi ve kötüyü anlamaya da başlayacaktır. Bebeklerin ailesinden ayrılık yaşama korkusu da bu dönemle birlikte azalmaya başlar. Fakat bu haftada 2 yaş sendromu görülür.
Bu haftalar hakkında net bilgiler edinilmesi bebeğiniz açısından çok önemli olur.