Gelişen teknoloji sayesinde depolama birimleri de hızla gelişmektedir. Gelişen teknoloji ile hayatımıza disk sürücüleri hakkında yeni kavramlar girer.
Eskiden dizüstü bilgisayarlarda HDD’ler kullanılmaktaydı. HDD’ler yerine gelişen teknoloji ile birlikte SDD kullanımı yaygınlaştı. HDD yerini SSD’e bıraktı.
Gelişen teknoloji ile SSD’ye alternatif ve maliyet olarak daha uygun olan bir disk türü ortaya çıktı. SSHD’ler SSD’lerin yerine kullanılmaya başlandı. Bu yazıda sshd disk nedir ssd ile arasındaki farklar nedir Sorularına yanıt bulacaksınız.
SSD ve SSHD Arasındaki Farklar Nelerdir?
SSD, USB sürücüsünün çalışma sistemine benzeyen bir depolama sistemine sahip disk türüdür. Fakat SSD, NAND bellek yapısını kullandığından çalışma olarak daha hızlıdır.
SSHD, NAND belleği içerir. SSHD’te, hem SSD hem de HDD bileşenleri tek bir donanım parçası olarak kullanılmaktadır. Her iki disk sürücüsünün de 2,5 ve 3,5 inç boyutlarında varyasyonları vardır.
SSD’ler genellikle 2 TB kapasiteyle sınırlandırılmıştır. SSHD’ler 14 TB kapasiteye sahiptir. 8 GB SSD ön belliğine sahip olan SSHD’leri her yerde bulmak artık çok kolay.
- SSD’ler iki tür bağlantı noktasına sahiptir: SATA ve NVMe
- SSHD’lerin ise bir bağlantı noktasına sahiptir: SATA
SSD ve SSHD Okuma ve Yazma Hızı Karşılaştırması
Daha eski olan ve kapasitesi daha düşük olan SSD, okuma ve yazma hızı olarak SSHD‘ye göre yüksektir.
Fiyat ve Kapasite Karşılaştırması
SSD için fiyatlar;
- 500 GB kapasiteli SSD modellerini ortalama 600 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz.
- 1 TB kapasiteli, SATA tabanlı bir SSD’i ise ortalama 900 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz.
- 2 TB kapasiteli ve NVMe tabanlı bir SSD’i ise ortalama 3500 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz.
SSHD için fiyatlar;
- 2 TB SSHD ise ortalama 900 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz.
- 500 GB SSHD ise 250 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz.
Bu iki durum karşılaştırıldığında uygun fiyata SSHD, SSD sürücüsünün performansına eşdeğer bir ürün alınabilir. Fakat bilgisayarınızda veri transferi işlemi gerçekleştiriyorsanız SSD sürücüsünü tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Çok büyük kapasiteye sahip veri bulunuyorsa tercihiniz SSD sürücüsü satın almanız olmalıdır.
SSD ve SSHD Kullanım Süresi Karşılaştırması
SSD sürücülerinin yapısında bulunan NAND belleği gereği her kullanımda bozulabilmektedir. Usb sürücüleri de erken bozulmaktadır.
Fakat gelişen teknoloji sayesinde SSD sürücülerinin kullanım süreleri gün geçtikçe uzamaktadır. SSD sistemlerinin Terabay Written sistemi sayesinde ömür bıyunca yazılacak ve saklanacak verilerin ömrü uzamaktadır.
Örnek verilecek olursa 320 Terabay Written sistemine sahip SSD 7 ve 8 yıla kadar uzun süre kullanılabilmektedir. Hatta SSD sürücülerinin kullanım ömrü 10 yıl gibi bir süreye sahiptir.
SSHD’nin ömrü 9 ve 10 yıl gibi bir süreye sahiptir. SSHD’ler SSD’e göre daha uzun ömürlüdür.
Günümüzde SSD’ler ve SSHD’ler yüksek ömür değerlerine sahip olan sürücülerdir. Bu nedenle her ikisi de kullanımda tercih edilen disk sürücüleridir.
SSD ve SSHD Kullanım Tercihi
Kullanıcı için saf hız önemli ise eğer, SSD sürücüsü daha doğru bir tercih olacaktır. Kullanıcının bütçesi daha kısıtlıysa SSHD sürücüsü kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.
Kullanıcı hızlı erişime sahip bir disk ihtiyacı duyuyorsa eğer SSHD daha doğru bir tercih olacaktır. Kullanıcı uygun fiyatlı yüksek kapasiteli bir sürücü istiyorsa Fiyat bakımından incelendiğinde daha yüksek kapasiteli depolama alanına sahip uygun bir sürücü için SSHD tercihiniz olmalıdır.
İhtiyacınız olan tek şey depolama alanı ise, SSD ve HDD ikilisinden yararlanabilirsiniz. Sistem dosyaları için SSD ideal bir disktir. Fotoğraflarınız ve medya dosyalarınızdaki yedeklemeleri yapmak için HDD ideal bir disktir.