Green card: Milyonların rüyasını süsleyen bir ayrıcalık. Ve her yıl 55 bin kişinin gerçeğe dönüşen rüyası.
Peki sizin böyle bir yeşil rüyanız var mı? Şayet cevabınız evet ise sizde bu kartı nasıl alacağınız konusunda araştırma yapıyor olmalısınız.
Bu yazımızda merak edenler için Green card nedir? Nasıl başvurulur ve birçok detayı mercek altına aldık.
Green Card Nedir?
Amerikan vatandaşı olmanın ayrıcalığını yaşamak isteyen herkes, öncelikle Green card nedir? sorusunu araştırır.
Bu sorunun cevabını ise kısaca vermemiz gerekirse; Green card Amerika’da yaşama, oturma, çalışma ve evlenme hakkına sahip olmak isteyenlere verilen resmi bir oturum kartıdır diyebiliriz.
Bu kart ABD hükümeti tarafından Amerikan kültür ve nüfusunu çeşitlendirmek amacıyla verilir. Belirlenen tarihlerde tüm dünya çapında yapılan bir çekilişle almaya hak kazanılır.
Dünya çapında her yıl 55 bin kişiye Green card verilmektedir. Bunun yanında sadece başvuru formunda yapılan yanlış ve eksikler neticesinde 2,5 milyon kişinin müracaatı geçersiz sayılır.
Green Card Başvuru Nasıl Yapılır?
Green card nedir? sorusunu cevapladıktan sonra sıra geldi nasıl başvuru yapıldığını açıklamaya.
Kalıcı oturma izni veren bu kartı almak isteyenler www.travel.state.gov adresinden online olarak müracaat etmesi gerekir.
Ücretsiz yapılan online müracaatta kişinin vatandaşı olduğu ülkeye dair ve kimlik bilgilerini doğru olarak beyan etmesi gerekir. Ayrıca eşi ve 21 yaşın altında çocukları varsa onlara dair bilgilerin de ibraz edilmesi şarttır.
Bu kart için başvurular her yıl ekim – kasım aylarında yapılmaktadır. Ancak almak isteyenlerin başvuru öncesi belirtilen kriterleri taşıması şarttır.
Green Card Başvuru Kriterleri Nelerdir?
Yeşil kart almak isteyenlerin sağlaması gereken kriterler şunlardır;
- 18 yaşından büyük olması.
- En az lise mezunu olması.
- Lise mezunu olmayanların ise son beş yıl içerisinde uzmanlık veya eğitim gerektiren bir sektörde en az iki yıl çalışması.
- Müracaatları ekim-kasım ayları aralığında yapmış olması.
- Online başvuru esnasında verilen kayıt numarasını kaydetmesi.
- Sadece bir kez başvuru da bulunması.
Bu kart için müracaat edeceklerde İngilizce dil bilgisi seviyesi aranmaz. Ancak formu doldururken sorular İngilizcedir. Dolayısıyla doğru doldurulması ön elemeden geçmek için çok önemlidir.
Bunun yanında şayet çekilişte çıkarsanız, yapılacak mülakatta İngilizce yeterliliği sağlanmanız beklenir.
Green Card Fotoğraf Nasıl Olmalı?
“Daimî İkametgâh Kartı” olarak da geçen bu kartı almak için yapılacak başvuruda istenilen fotoğrafın belirlenen kriterlerde olması çekilişe katılma şansını yükseltir.
Fotoğraflar şu kriterlerde hazırlanmalıdır;
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş olması.
- Arka fonun desensiz ve beyaz renkle olması.
- Işıklandırmanın bireyin yüzüne gölge gelmeyecek şekilde olması.
- Baş ve yüze giysi giyilmeden poz verilmesi.
- Gözlerin ikisi de açık ve kameraya bakar pozisyonda olması.
- Yüz kısmının en az fotoğrafın yarısını kaplayacak orantıda olması.
- Fotoğrafın 5×5 cm ölçülerinde kare şeklinde olması gerekir. Ayrıca baş kısmı bu karenin tam ortasında olmalıdır.
Green Card Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Milyonlarca kişinin müracaat ettiği bu karta başvuru tarihi her yıl ekim ve kasım aylarıdır. Tüm başvurular çekiliş merkezi olan Kentucky Consular Center’da toplanır.
Toplanan başvurular önce 6 coğrafi bölgeye ayrılarak numaralandırılma işlemi yapılır. Müracaat süresi dolduktan sonra ise bilgisayar ortamında çekiliş yapılır.
Green Card Başvuru Kimlere Çıkar?
Amerika’da yaşamak veya çalışmak isteyenlere eşsiz fırsatlar sunan bu kart, başvuruda bulunan ve kriterleri sağlayan herkese çıkabilir.
Özetle; yaptığınız başvuru ön eleme sonunda şayet diskalifiye edilmezse bu kartın size de çıkma ihtimali vardır. Amerika’ya hiç göç vermemiş veya çok az göç veren ülke vatandaşlarına bile çıkabilir.
Green Card Çıktığında Hemen Amerika’ya Gidebilir misiniz?
Green card nedir? diye merak ediyorsanız, bu kartı aldıktan sonra hemen ABD’ye gidip gidemeyeceğinizi de merak ediyor olmalısınız.
Çekilişte Green Card kazanmış olsanız bile hemen Amerika’ya gidemeyebilirsiniz. Çünkü çekilişi kazandıktan sonra Amerika Konsolosluğu’na veya Amerika Büyükelçiliği’ne giderek vize mülakatına girmeniz gerekir.
Bunun yanında burada yapılacak mülakat sonucu olumlu olsa bile yetkililerin vizeyi vermeme hakkı her zaman vardır. Bu durumu bilmenizde fayda vardır.
Şayet vizeyi aldıysanız Green Card hakkını kaybetmemek adına 9 ay içerisinde en az 1 defa ABD’ye giriş yapmanız gerekir.
Daha sonra ise yılda en az 1 defa ABD’ye giriş-çıkış yapılması mecburidir. Ülkeye bu giriş çıkışlarda ise ülkede ne kadar kaldığınızın bir önemi yoktur.
Green card nedir? başlıklı bu içeriğimizde milyonların hayalini süsleyen Amerika’da daimî oturma hakkı veren bu kart üzerine açıklamalar yapmaya çalıştık.
Şayet sizin de böyle bir hayaliniz varsa, ekim-kasım aylarında yapacağınız başvurularınızı bu konuda uzman birinden yardım alarak yapmanızı öneririz. Böylelikle başvurunuzun ret edilme ihtimalini düşürebilirsiniz.