Oryantasyon nedir? Sorusu, hayatında ilk defa işe başlamış olan kişilerin cevabını merak ettiği sorunlardan biridir. Bizler de bugün Nen Var ekibi olarak bu merakı gidermeye çalışacağız.
Biliyorsunuz ki işe yeni başlayan bir insan ilk iş gününde duyarlılığa ihtiyaç duyar. Peki duyarlılıktan kastımız nedir?
Şöyle ki; her insan ilk iş gününde görev ve sorumluluklarını bilmeli ve buna göre hareket etmelidir. İşte bunu sağlayacak olan şey de duyarlı olmaktan geçer.
Zaten ilk iş gününün heyecanı, stresi derken kocaman bir “acaba” listesi ortaya çıkıyor.
Buna ek olarak lavabonun nerede olduğunu, kahvenin ya da çayın nereden alınacağını bilememe gibi durumlar söz konusu olduğundan devreye oryantasyon süreci giriyor. Bu oryantasyon süreci işe yeni girenler için bir nevi adaptasyon sürecidir.
Lakin işin kötü yanı bazı iş yerleri daha ilk günden üstelik hiçbir şey öğretmeden yapmanız gereken işleri önünüze koyuyor. Yeni olduğunuz ve kimseyi tanımadığınız için de birilerine soru sormaya çekinebiliyorsunuz.
İşte tam da bu noktada oryantasyonun ne denli önemli olduğunu görmüş oluyoruz. Dilerseniz oryantasyonu detaylı bir şekilde açıklayalım.
İşte oryantasyon nedir? Sorusunun cevabı…
Oryantasyon Nedir?
Oryantasyon kelime anlamı olarak kılavuzluk etmek, yönlendirme yapmak anlamına gelmektedir. Bu kelimenin kökeni ise Fransızcadır.
Oryantasyon, işe yeni başlamış olan bireylerin gerekli olan tüm bilgi ve becerileri edinmesi ve kısa süre içerisinde işe adapte olmasını sağlayan bir eğitim sürecidir. Hatta sadece eğitimden ibaret değildir.
Aynı zamanda kişinin verilen bu eğitime ve işe uygun olup olmadığına da karar verilmiş olunur. Bu yüzden oryantasyon hem iş yeri için hem de işe yeni girmiş olan bireyler için çok ama çok önemlidir.
Oryantasyon Nasıl Yapılır?
Oryantasyon nasıl yapılır? sorusuna;
- Ön hazırlık yapılmalı,
- Kurum yetkili kişiler tarafından tanıtılmalı,
- Çalışan işletmede bulunan yöneticiler ile tanıştırılmalı,
- Çalışana kendi departmanı ve işi tanıtılmalı,
- İşin kuralları ve işleyişi anlatılmalıdır.
Cevaplarını verebiliriz.
Az önce oryantasyon eğitim sürecinden bahsetmiştik. Peki, bu eğitim neleri içeriyordur?
Bu konuyu da oryantasyon eğitimi ne demek? Başlığı adı altında daha da detaylandıralım.
Oryantasyon Eğitimi Ne Demek?
Oryantasyon eğitimi, bir kurumda işe yeni başlayan kimselere işe alışması adına verilen bir eğitim programıdır.
Kurum ve çalışanlar için oldukça önemli olan bu eğitim, kişinin işe ve iş arkadaşlarına alışmasını sağlayarak daha verimli bir iş ortamı oluşmasını sağlar. Ayrıca bu eğitimle çalışanlar kurum kültürünü de yakından tanımış olur.
Tabii ki eğitim önemlidir. Fakat en önemli olan şey eğitimin nasıl olması gerektiğidir. Hemen bu konuyu da açıklayalım.
Oryantasyon Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Oryantasyon eğitimi nasıl olmalıdır? Sorusuna ise şu cevapları verebiliriz;
- Kurum tanıtılmalıdır,
- Çalışanların hakları açıklanmalıdır,
- Tanıştırma.
Kurum Tanıtılmalıdır
Kurumun tarihi, örgütsel yapısı, kuruluş aşamaları, üst yöneticileri, kurumun sağladığı ürün veya hizmetler tüm detayları ile çalışana aktarılmalıdır.
Çalışanların Hakları Açıklanmalıdır
Maaş ödeme yöntemleri, ödemenin yapılacağı günler, çalışma saatleri, mola saatleri ve süreleri, sigorta düzenlemeleri, resmî tatil ve bayram izinleri, yan haklar çalışanlara açık bir biçimde aktarılmalıdır.
Tanıştırma
Çalışan kişi görev alacağı departmanın yöneticisini, çalışma arkadaşlarını, İnsan Kaynakları departmanında bulunan bütün kişileri bilmeli ve tanımalıdır.
Bu yüzden iş verenlerin çalışanları, her bir departmanda görev alan kişilerle tanıştırması gerekir.
Oryantasyon Eğitimi Ne Zaman Verilir?
Oryantasyon eğitimi işe başlandığı ilk günden itibaren verilir. Genelde bu süreç 1 ay sürse de 1 ayın altında da sürebiliyor.
Aslında bu durum çalışanın işi ne kadar sürede öğrendiğine ve kurumun uyguladığı programa göre de değişiklik gösterebiliyor. Lakin genelde oryantasyona ayrılan süre 1 aydır.
Bu süreç de iş başlangıcı öncesi, başlangıç, ilk hafta ve ilk ay olmak üzere evrelere ayrılır. İş başlangıcı öncesinde kurum ve bu kurumda görev alan çalışanlar tanıtılarak 1 aylık oryantasyon süreci sağlanır.
Bazı durumlara göre 1 aydan az ya da fazla sürse de 1 ayın sonunda çalışan kişi işine, kurallara ve çalışma arkadaşlarına adapte olur.
İçeriğimizi sonlandırırken; oryantasyon nedir? Oryantasyon tanımı nedir? Sorularını yanıtlamış olduk.
Umarız ki işe yeni başlayacak olanlar için açıklayıcı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın 🙂