Kreatinin nedir? Sorusuna en basit tanımıyla şu şekilde cevap verebiliriz;
Kreatinin çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin insanların böbreklerinin işlevsel fonksiyonuyla ilgili kas miktarını ve sağlık durumunu gösteren, günlük aktiviteler sonucunda kaslarda meydana gelen organik bir atıktır.
Vücudumuz için oldukça önemli olan bu atık kan yolu ile böbreklere ulaşır.
Dilerseniz bu konuyu daha da detaylandıralım.
Kreatinin Nedir?
Az önce kreatinin genel bir tanımını yapmıştık. Kreatinin kişinin kas dokularında bulunur. Ayrıca enerji oluşumunda da büyük bir role sahiptir.
Kan yoluyla böbreklere taşınan bu organik atık, böbrekler tarafından filtlenerek idrar ile beraber dışarı atılır. Aslında kreatinin üretimi ve böbrekler tarafından filtlenerek idrarla beraber dışarı atılması bir dengedir.
Bu dengenin bozulması halinde kreatinin seviyesinde birtakım değişiklikler görülür. Aynı zamanda bu durum vücuda bakteri üremesini de durdurur.
Tüm bunlara ek olarak; vücutta kreatinin yüksekliği ya da düşüklüğü de görülür.
Öyleyse şimdi de kreatinin yüksekliğinden daha sonra da düşüklüğünden bahsedelim.
İşte kreatinin yüksekliği nedir? Sorusunun cevabı…
Kreatinin Yüksekliği Nedir?
Kreatinin yüksekliği tamamen kas dokusu ile alakalıdır. Yani bir kişinin kas dokusu fazlaysa buna paralel olarak kreatinin üretimi de yüksektir.
Az önce de bahsettiğimiz gibi kreatinin kas aktivitesinin bir atığıdır. Bu atık kan yolu ile böbreklere iletilir ve bu ileti sonucunda yararlı olanları kan dolaşımına bırakılır, zararlı olanları ise böbrek tarafından filtrelenerek idrar yoluyla dışarı atılır.
Eğer böbrek bu filtreleme işlemini düzgün yapamazsa vücuttaki kreatinin seviyesi artış gösterir. İşte bu yüzden kreatinin yüksekliği çok mühimdir.
Kreatinin yüksekliği başta çeşitli böbrek hastalıkları olmak üzere başka pek çok hastalıktan da kaynaklı olabilir.
Peki, bir insanda kreatinin yüksekliği olduğunu nasıl anlarız? İsterseniz bu soruya kreatinin yüksekliği belirtileri başlığı adı altında daha da detaylı bir cevap verelim.
Kreatinin Yükseliği Belirtileri Nelerdir?
Kreatinin yüksekliği belirtileri şu şekildedir;
- Cilt kuruluğu,
- İştahsızlık,
- Baş dönmesi,
- Kilo kaybı,
- Halsizlik,
- Ödem
Kreatinin Düşüklüğü Nedir?
Kreatinin düşüklüğü ise; Kreatinin yüksekliğinden farklı olarak, “Vücudun yeterli düzeyde kreatinin üretememesi” durumudur. Çoğu zaman bazı hastalıklar sonucununda meydana gelmektedir.
Kreatinin düşüklüğüne neden olabilecek hastalıklar şu şekildedir;
- Kalp yetmezliği,
- Böbrek yetmezliği,
- Böbrek kanseri,
- İdrar yollarında tıkanıklık,
- Mesane,
- Troit bezi rahatsızlıkları,
- Enfeksiyon varlığı … gibi hastalıklar, kreatinin düşüklüğüne neden olmaktadır.
Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Kreatinin düşüklüğü belirtileri ise şu şekilde açıklanmaktadır;
- Şişkinlik,
- Karın ağrısı,
- Sarılık,
- Halsizlik,
- Solgun renk,
- Hareket ederken kısıtlanma hissi,
- Kaslarda ağrı ve şişkinlik.
Kreatinin Normal Değeri Nedir?
Kreatinin normal değeri nedir? Sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz;
Yetişkinler adına serum kreatinin normal değeri kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL iken, erkeklerde ise 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL‘dir.
Erkeklerin kreatinin değerlerinin kadınlardan daha fazla olmasının nedeni kadınlardan daha kaslı bir vücuda sahip olmalarından kaynaklıdır. Aynı şekilde yetişkinlerin değerleri çocuklara oranla daha yüksektir.
Çünkü yetişkinler çocuklara oranla daha fazla kaslı bir vücuda sahiptir.
Kreatinin Testi Nedir?
Böbreklerde gerekli olan kreatinin miktarının kişinin vücudunda yeterli miktarda olup olmadığını ya da böbreklerin görevlerini düzgün bir şekilde yapıp yapmadığını anlayabilmek adına yapılan teste kreatinin testi adı verilir.
Bu testin uygulanma amacı idrardaki ya da kandaki kreatinin miktarını ölçebilmek içindir. Ayrıca düşüklüğüne veya yüksekliğine bağlı olarak da hastaya çeşitli tedavi yöntemleri belirlenerek uygulamaya konur.
Kreatinin testi nedir? Sorusuna cevap verdiğimize göre bir de bu testin nasıl yapıldığını açıklayalım.
Öyleyse kreatinin testi nasıl yapılır?
Kreatinin Testi Nasıl Yapılır?
Kreatinin testi uzman doktorların uygun gördüğü şekilde ya idrardan ya da kandan veyahut ikisinin de aynı anda bakılması ile yapılmaktadır. Ki bazı bilgiler tek bir test ile anlaşılamayacağından iki testin aynı anda yapılması daha sağlıklı ve daha yeterli bilgiyi verebilir.
Son olarak; kandan bakılacak testler için sadece damardan kan alınması yeterli olacaktır. Fakat idrardan alınan numuneler 24 saat boyunca biriktirilerek yapılmaktadır.
Kreatinin Testi Neden Yapılır?
Kreatinin testi için illa ki hasta olmak gerekmiyor. Yani düzenli tıbbi muayene için de bu test yaptırılabilir.
Ayrıca eğer böbrek hastalığınız var ise ya da hastalık semptomları yaşıyorsanız da bu teste ihtiyacınız olabilir. Vücudunuzun susuz kalıp kalmadığını anlamak için de bu test yaptırılabilir.
Yazımızın sonuna gelmişken kreatinin nedir? Sorusuna aktaracaklarımız bu şekildedir.