Provizyon ne demek? Provizyondaki işlemler ne demek ve bekleyen provizyon iptali nasıl yapılır? Bu ve benzeri tüm sorularınızın cevabını almak için doğru yere geldiniz.
Ödeme işlemleri sırasında (özellikle kredi kartı alışverişlerinde) bekleyen provizyon kavramıyla sık karşılaşırız. Provizyondaki işlemler (bir sorun çıkmadığı müddetçe) otomatik olarak banka tarafından onaylanır.
Ancak bazen bu onay aşaması uzun sürebilir. Peki; Provizyon ne demek – nedir? gelin vakit kaybetmeden açıklayalım.
Provizyon Ne Demek? – Provizyon Nedir?
Fransızca kökenli olan provizyon sözcüğü ‘ön onay’ mânâsına gelir. Bir bankacılık terimi olarak provizyon, yapılan ödemenin henüz tamamlanmamış olduğunu ve banka tarafından doğrulanması gerektiğini belirtir.
POS cihazından kaynaklı sorunlar veya yurt dışı sitelerinden alışveriş yapmak gibi durumlarda bekleyen provizyon ile sıkça karşılaşılır. Bankalar, kart sahibinin bilgilerini teyit etmek için bekleyen provizyon yönteminden yararlanır.
‘Acaba yapılan alışveriş çalıntı kart ile mi gerçekleştirildi?’ İşte bunun anlaşılması, hırsızlık ve kötüye kullanım gibi olayların önlenmesi provizyon süreci sayesindedir.
Ödeme Sistemlerinde Neden Provizyon Uygulanır?
Bu, güvenliği tesis etmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Her iki tarafı da güvene alır. Mobil ödeme veya kart kullanımı sırasında mağduriyet yaşanmasının önüne geçer.
Ödeme yapmak isteyen kişinin hesabında bu ödemeyi karşılayabilecek miktar bulunuyor mu? Ödeme yapanın kartında yeteri kadar limit var mı? İşte provizyon sistemiyle bunların kontrolü sağlanır.
Böylece yeterli limiti veya bakiyesi bulunmayan kartların / hesapların güvenlik açıklarıyla dolandırıcılar tarafından ele geçirilmesi engellenir. Bu ise hem finans kuruluşlarını, hem satıcıları, hem de hesap sahiplerini son derece mağdur durumda bırakır.
Bekleyen Provizyon Ne Demek?
Bekleyen provizyon, ödeme yapıldıktan sonra onaylanana dek geçen zamanı ifade eder.
Bu süre genellikle birkaç gündür fakat banka bir problem tespit ederse daha fazla zaman alabilir.
Bekleyen Provizyon Nasıl Anlaşılır?
İşleminizin provizyonda olup olmadığını bankanızın mobil uygulaması üzerinden veya internet bankacılığından görüntüleyebilirsiniz. Bu, genellikle kart dökümü bölümünde yazar.
Fiziksel POS cihazı kullandıktan sonra veya internet üzerinden alışveriş yaptıktan sonra hesap hareketlerinize girdiğinizde ‘Bekleyen Provizyon‘ ibaresi ile karşılaşabilirsiniz.
Ödemenizin provizyona düştüğüne tanıklık ettiyseniz endişelenmenize gerek yoktur.
Çünkü yukarıda provizyon ne demek? Sorusunu cevaplarken açıkladığımız gibi bu, ödemenizin henüz onay sürecinde olduğunu gösterir. Yani anormal bir durum değildir.
Bilakis, bankanın güvenlik gerekçesiyle uyguladığı önemli tedbirlerden biridir.
Provizyondaki İşlemler Ne Demek?
Gerek sanal, gerekse reel ortamda gerçekleştirilen alışverişlerde bekleyen provizyon kavramına rastlamak mümkündür.
Çünkü kredi kartıyla bir ödeme yaptığınızda bu hemen karşı tarafa yansımaz. Bankaya iletilen bu ödeme gerekli denetimlerden geçirilir ve bir sorun saptanmazsa karşıya iletilir.
Böylelikle, sizin bilginiz dışında bir ödeme yapılmış ise bekleyen provizyon sayesinde bu durum fark edilebilir. Dolandırıcılık faaliyetlerinden ve gereksiz maliyetlerden korunmanız da böylece mümkün olur.
Provizyonda bekleme süresi Ne Kadar?
Genelde 24 saattir. Gün içerisinde yapılan alışverişler kredi kartlarının dönem içi hesaplarına aynı gün veya ertesi günde yansır.
Ancak işlem POS cihazı üstünden gerçekleştirilmişse ve bankalar farklı ise provizyon bekleme süresi 2 günü bulabilir.
Bekleyen Provizyon İptali Mümkün mü?
Bekleyen provizyon nasıl iptal edilir? Diye merak ediyorsanız bunun için bankanızı aramanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer sizin haberiniz olmadan bir işlem yapıldığının farkına varırsanız, alışverişin iptalini sağlamak için bankanızla görüşmelisiniz.
Banka, ilgili alışverişte problem olduğunu sizden önce fark ettiği takdirde zaten iptal işlemini gerçekleştirir. Ardından sizinle iletişime geçerek durum hakkında bilgi verir.
Bekleyen provizyonu iptal etmek için bankanızı aradığınız zaman tutarın provizyona düşmüş olduğunu söylemelisiniz. Ayrıca harcama itirazı vermeniz gerekir.
Eğer geçerli bir neden belirtmezseniz işlemin iptali sağlanmayacaktır.
Bunu dilerseniz müşteri hizmetleri aracılığıyla gerçekleştirebilir, isterseniz şubeye gitmeyi tercih edebilirsiniz. İptal işleminin ardından tutar kartınıza iade edilecektir.
Bu iade çoğu zaman hemen yapılmaz, belli bir süre beklemeniz gerekir.
Bekleyen Provizyon Hesaba Zarar Verir mi?
Kredi kartınız ile bir alışveriş yapılınca bu, ânında limitinizden düşer. Fakat harcama bilgisinin dönem içi hareketlerinize ve ekstrenize yansıyabilmesi için provizyon süresinin dolması gereklidir.
Alışverişiniz banka kartınızdan gerçekleştirildiyse miktarın limitten düşmesi bazen zaman alabilir.
Bekleyen provizyonun hesabınıza herhangi bir zararı olmaz. Bu hususta tedirginlik yaşamamalısınız. Bankalar, müşterilerinin güvenliği adına böyle bir uygulamayı devreye sokmuştur.
Söz konusu prosedür hesabınız için bir tehlike oluşturmaz.