Eğitim kendi içerisinde önemli bir mahiyet barındırmaktadır. Bununla birlikte öğretmek çok daha elzem bir konuma sahiptir. Söz konusu bir kişiyi eğitmek olduğunda; eğitim ve öğretim kavramlarını iyi bir biçimde analiz etmek gerekmektedir.
Bu kavramları analiz etmek ise dikkatli bir kavrama becerisi istemektedir. Dolayısıyla 1 yaşındaki çocuğu eğitmek bu kavrama becerisinin farkında olmakla başlamaktadır.
Çocuk ve Eğitim
Bebek anne karnında annesinin onun ile kurduğu bağ ile doğmaktadır. Annenin bebeği ile kurduğu bağ hamileliğin öğrenildiği ilk andan itibaren kurulmaya başlanmaktadır. Dolayısıyla bebek anne arasındaki bağın sağlıklı ve mutlu bir niteliğe sahip olması annenin üstüne düşmektedir.
Anne bebeği ile sağlıklı bir bağ kurduğu andan itibaren bebek anneye karşı olumlu duygular beslemeye başlamaktadır. Birçok uzmanın ve hatta din insanının bile üzerinde durduğu en önemli nokta; bebeğin eğitiminin anne karnında başladığı yöndedir.
Dolayısıyla anne bebeğine karşı hamilelik süresi içerisinde dikkatli bir biçimde davranmalıdır. Çünkü bebek annenin her hareketini, yaşadığı tüm duygu durumlarını bilmekte ve hissetmektedir.
Bebeğin eğitiminin anne karnında başladığını öne süren bakış açılarını göz önünde bulunduracak olursak, bu bakış açılarının doğal ebeveynliği savunduklarını söylemek gerekmektedir. Doğal ebeveynlik özellikle annenin bebeğine karşı takındığı tavır üzerinde durmaktadır.
Çünkü günümüz dünyasında dünyaya gelen bir bebek doğduğu andan itibaren aslında kuralların hakim olduğu bir yaşam biçimine gözlerini açmaktadır.
Kurallar içerisine hapsedilmiş modern dünya, yaşama gözlerini açan bebeği kendine doğru çekmektedir. Çünkü esasında anne ve baba bu kurallar ile hayatını sürdürmektedir. Bu yüzden doğal olarak bebek de bu yaşam biçimine tabi olmak zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla burada önemli olan annenin yaşam biçimi olmaktadır.
Doğal Ebeveynlik ve Çocuk Eğitimi
Annenin modern dünya karşısında takındığı tutum ve davranışlar bebeğinin neredeyse bütün yaşamını etkilemektedir. Bundan ötürü anne bebeği ile sevgiye ve öz saygıya dayalı bir bağ kurmak için çabalamaya gayret etmelidir.
Bu çaba aslında doğal bir içgüdüden yani annelik içgüdüsünden beslenmektedir. Doğal ebeveynlik de burada devreye girmektedir. Annelik içgüdüsünün herhangi bir kurala tabi tutulmadan doğal haliyle korunması doğal ebeveynliğin özüdür.
Doğal ebeveynliğin bir sonucu olarak kendisine sevgi ve öz saygı besleyen bir annenin bebeği de bu bilinçle donanarak dünyaya gelecektir. Dolayısıyla anne çocuk arasındaki ilişkinin temelleri sağlam bir zeminde atılmış olmaktadır. Peki 1 yaş çocuğu nasıl eğitilir ?
1 Yaş Çocuğu Nasıl Eğitilir
Toplumumuzda kadın olmanın başlı başına zor olduğunu söylemek mümkün görünmektedir. Çünkü kadına yüklenen değerler, yapıştırılan etiketler ve giydirilen roller kadının istediği yaşam biçimini sürdürmesine engel olmaktadır.
Dolayısıyla her kadın sağlıklı, mutlu bir hamilelik süreci yaşayamamaktadır. Bebeği eğitmeye anne karnından başlamak gerektiğinden söz ettik ancak bunu sağlayamayan anneler, bebek dünyaya geldikten sonra da bunu yapabildikleri taktirde güzel bir sonuç elde edebilmektedirler.
1 yaşındaki bir bebeğe meyve, sebze kartları ve görsel içeriği zengin kitaplar alınarak eğitime başlanabilmektedir. İngilizce ve Türkçe kelimeleri bir arada bulunduran kartların alınması durumunda bebek yabancı dil öğrenimi içerisine de girmektedir.
Bu kartların yanı sıra İngilizce sesli kitapların da alınması bebeğin hem dil öğrenme becerisine hem de kelime dağarcığının gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Kitap okuma alışkanlığı ve dil öğrenme becerisi bebeklerde ilk aylardan itibaren başlamaktadır. Ancak bunu sağlayamamış anne, 1 yaşındaki bebeğine bu alışkanlığı ve beceriyi kazandırmak için geç kalmış sayılmamaktadır.
1 yaşındaki bebeğin yabancı dil öğrenme ve anadilini konuşabilme becerisini kazandırmak adına kitaplardan yardım alınmaktadır. Ancak bununla birlikte annenin bebeğine söyleyeceği şarkılar ve bu şarkılar eşliğinde bebeği ile ettiği danslar da; bebeğin gelişimine büyük katkıda bulunmaktadır.
1 yaşındaki bebek kitap okuma alışkanlığı, dil öğrenme becerisi kazanmanın yanı sıra diş fırçalama ve erken uyuma gibi alışkanlıkları edinmeyi öğrenmelidir. Elbette burada anne devreye girmektedir.
Bebek için her akşam düzenli bir şekilde belirli bir saatte (örneğin akşam 20:00- 21:00 aralığında) uyku öncesi rutin oluşturmak önemlidir. Bu rutin, bünyesinde 1 yaşındaki bebeğe uyumadan önce diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktadır. Çünkü her akşam uygulanan rutinler bebeğin bir süre sonra alışkanlık edinmesine katkıda bulunmaktadır.
1 yaşındaki bebeğin edindiği rutinler ve annenin sağladığı koşullar neticesinde eğitim mümkün görünmektedir. Unutmamak gerekmektedir ki eğitim bir annenin kendisine duyduğu sevgi ve saygıdan başlamaktadır.
Ancak bu şekilde sağlıklı ve mutlu kısacası eğitim görmüş bir bebek yetiştirmek mümkün olmaktadır.