Vizyon ne demek? Sorusuna olan ilgi son zamanlarda artış göstermiştir.
Çünkü günlük hayatta olsun ya da sosyal medyada ve okuduğumuz herhangi bir metinde olsun görmüş olduğumuz bazı kelimelerin anlamlarını merak edebiliyoruz.
İşte o kelimelerden bir tanesi de vizyon kelimesidir. Bizler de bugün birçok kişi tarafından aratılan bu kelimenin anlamını sizler ile paylaşacağız.
Öyleyse vizyon ne demek? Vizyon nedir?
Vizyon Ne Demek?
İngilizce’deki vision kelimesinden dilimize vizyon olarak geçen bu kelimenin anlamı “görüntü, görünüm“dür.
İleri görüş, hayal, önsezi ve imgelem gibi anlamları da vardır. Fakat bu kelime dilimizde çoğunlukla ileri görüş ve önsezi anlamları ile kullanılır.
Yani aslında kısaca diyebiliriz ki; vizyon, geleceğin bir görünümüdür. Geleceğe aittir. Bir kurumun, kuruluşun ya da firmanın hedef kitlesine kendi geleceği hakkında verdiği değerleri belirtir.
Bu anlamda vizyon, geleceğe tutulan bir aynadır. Hayal edebilen bir insan veya firma, geleceği görme organlarının yardımı dışında görebilir ve geleceğin resmini çıkarabilir. Lakin bu hususta çok ince bir çizgi vardır.
Bu çizgi vizyon kelimesinin bir hayalden ibaret olmadığına yöneliktir. Çünkü hayal kurmak bir firmayı ve insanı vizyon sahibi yapmaz.
Vizyon ile hayal arasındaki en temel farklardan biri; vizyonun tamamen mevcut gerçekliklerden yola çıkarak ve temel yeterlilikler hesaba katılarak gerçekçi bir bakış açısı ve birtakım değerler zinciriyle meydana gelmesidir.
Hayalde ise herhangi bir sınır söz konusu olmayabilir. Hatta bazen mevcut yeterliliklerin çok daha ötesinde olan bir hayalden söz ediliyor olabilir.
Diyelim ki bir kişi ya da firma kendi geleceğine yönelik bir hayal kuruyor. Fakat bu hayali gerçekleştirmek adına herhangi bir atılımda bulunmuyor. Bu durum tamamen hayalperestlikten ibarettir.
Lakin vizyon öyle değildir. Vizyon, kişi ya da firmaların kurdukları hayale ulaşmak adına çaba sarf etmesi ve çalışıp fedakarlık yapmasıdır.
İşte tüm bunlar kişi ya da şirketlerin vizyon sahibi olmasının önünü açar. Elbette ki bunlar vizyon sahibi olmak için yeterli değildir.
Peki, vizyon sahibi nasıl olunur? Bu soruya hemen açıklık getirelim.
Vizyon Sahibi Nasıl Olunur?
Vizyon sahibi şu şekilde olunur;
- Önemsenilen işi yapmak,
- Risk almak,
- Hedefini bilmek,
- Öz eleştiri yapmak,
- Motive olmak,
- Kendine inanmak,
- Liderlik özelliği taşımak.
Önemsenilen İşi Yapmak
İnsan kendini hangi konuda hangi işte yeterli ve yetenekli görüyor ise o işin peşinden iz sürmelidir.
Çünkü insan kendini motive hissettiği bir işte tutunabilir ve o işte başarıyı yakalayabilir. Bu durumda da vizyon sahibi olmak an meselesi haline gelir.
Risk Almak
Risk almak hayatın her alanında önemlidir. Hele ki vizyon sahibi olmak gibi bir hedef söz konusu ise risk almaktan korkulmaması gerekir.
Çünkü risk alarak çok büyük işlere imza atılabilir. Zaten vizyon sahibi olmak gibi bir hedefi olup risk almayan kimse görülmemiştir.
Hedefini Bilmek
Hedefi olmayan yolda ilerlemek çeşitli sapmaları meydana getirebilir. Nedir bu sapmalar peki?
Elbette ki BAŞARISIZLIK!
Bu nedenle vizyon sahibi olmak isteyenler bir hedef belirlemeli ve bu hedef doğrultusunda hareket etmelidir.
Öz Eleştiri Yapmak
İnsan her zaman kendini haklı görürse ortada bir sorun var demektir. Zaman zaman işler yolunda gitmeyebilir ve böyle zamanlarda öz eleştiri yapmak çok mühimdir.
İnsan öncelikle hatayı kendinde aramalıdır. Hatta gerekirse hatayı üstlenmelidir.
Çünkü vizyon sahibi olmak bunu gerektirir.
Motive Olmak
Motive olmak vizyon sahibi olmanın belki de en önemli unsurudur. Motive olmadan başlanmış her iş sarpa saracaktır.
Bırakın vizyon sahibi olmayı günlük hayatta dahi motivasyon olmadan insan, birtakım işlere girişecek enerjiyi kendinde bulamaz. Bu yüzden motivasyonu elden bırakmamak gerekir.
Gerekirse motive olunacak şeyler yapılmalıdır.
Kendine İnanmak
İnsan hiçbir iş için şüpheye düşmemelidir. Özellikle ortada bir ekip çalışması var ise şüpheye düşmek tüm ekibi etkiler.
Deyim yerindeyse kurunun yanında yaş da yanar.
Bu nedenle ekibin mental sağlığını etkileyecek, motivasyonunu kaybetmesini sağlayacak durumlardan uzak durulmalıdır.
Liderlik Özelliği Taşımak
Liderlik bir ekibi bir grubu idare etmektir.
Vizyonsuz bir lider asla ama asla düşünülemez. Eğer liderlik özelliği gösterecekseniz mutlaka vizyon sahibi olmanız gerekecektir.
Bu saydığımız maddeleri yerine getirdiğiniz takdirde vizyon sahibi olmanız kaçınılmaz olacaktır.
İçeriğimizi sonlandırıyorken vizyon demek? Vizyon sahibi nasıl olunur? Sorularını yanıtlamış olduk.