Bir bilim dalı olan sosyal psikoloji; insanların sosyal çevrelerindeki duygularını, düşüncelerini, hedeflerini ve inançlarını inceler. Sosyal psikoloji kitapları da işte tam olarak insanların sosyal çevrelerindeki duygularını, düşüncelerini, hedeflerini ve inançlarını temel alarak ortaya çıkmış olan eserlerdir.
Eğer sosyal psikoloji alanına ilgili iseniz fark etmişsinizdir ki; İnsanların yalnız olduğunda uyguladığı davranışlar ile toplum içerisindeyken uyguladığı davranışlar arasında pek çok farklılık vardır.
Çünkü toplum insanların duygularını, düşüncelerini, hedeflerini ve inançlarını ciddi anlamda değiştirebilecek ve yönlendirebilecek güce sahiptir.
Biz de bugün sosyal psikolojiye ilgi duyan insanların kitaplığında olması gereken 5 kitaptan bahsedeceğiz.
Peki, sosyal psikoloji ile ilgili kitaplar nelerdir? İşte detaylar…
Sosyal Psikoloji İle İlgili Kitaplar Nelerdir?
Sosyal psikoloji ile ilgili kitaplar şu şekilde açıklanabilir;
- Beyindeki Fil: Gündelik Hayattaki Gizli Güdüler,
- Sineklerin Tanrısı,
- 1984,
- Cesur Yeni Dünya,
- Kitleler Psikolojisi.
Beyindeki Fil: Gündelik Hayattaki Gizli Güdüler
Sosyal psikoloji ile ilgileniyor iseniz “Beyindeki Fil: Gündelik Hayattaki Gizli Güdüler” kitabı kitaplığınızda mutlaka olmalıdır.
Bu kitapta insanın çıkarları için herkesten önce kendini nasıl kandırdığı çok detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
Bu anlatım denek gruplar ile yapılmış olan araştırmalardan örneklerle de desteklenmiştir.
İnsanlar bir arada yaşamayı uygarlığın bir gereği olduğunu düşünür. Çünkü insanlar kendilerini güvende hissetme ihtiyacı duyar ve bunun da ancak çeşitli kurumlar ile olabileceğine inanır.
Bu yüzden de devletler ortaya çıkmıştır. Bu konu Platon’un “Devlet” isimli kitabında daha detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Mutlaka okumanızı öneririz.
Sineklerin Tanrısı
Bu kitapta tüm otoriteyi ele geçirecek olan küçük bir çocuğun o otorite gücü ile neler yapabileceği anlatılmaktadır.
Bu gücü elde eden çocuğun nasıl farklı bir kimliğe büründüğünü, başkalarını gücün verdiği acımasızlık ve merhametsizlik ile nasıl kendi otoritesinin altında ezdiğini göreceksiniz.
Aslında bu kitap dışında bu durumun canlı örneğini hepimiz yaşamışızdır. Çünkü biz insanoğlu böyleyizdir.
Otorite elimize geçtiği anda gözü dönen, boyunduruğumuz altında olanları ezmeyi kendinde hak gören tuhaf varlıklara dönüşüyoruz. İşin en tuhaf kısmı şu ki; otorite altında olanlar boyun eğiyor ve bunu normal olarak karşılıyor.
Otoriteye baş kaldıranlar ise toplum tarafından dışlanıyor ve adeta yok edilmek isteniyor. İşte bu kitap tüm bunları harika bir anlatımla ele almıştır.
1984
George Orwell’in meşhur kitaplarından olan 1984 romanını artık herkes biliyor. Bu romanda “Büyük Birader” adı verilen bir sistem dayatması, denetleyiciler ve toplumun dönüştürülmesi anlatılmaktadır.
Hatta öyle ki Büyük Birader insanların zihnini bile okuyabilecek bir yetiye sahiptir. Bu yüzden romandaki karakterler düşüncelerine sürekli hâkim olmak zorundadır.
Fazla ipucu vermeden kitabın ana fikrine değinmiş olduk. Sosyal psikolojiye ilginiz var ise mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Cesur Yeni Dünya
Aldous Huxley’e ait olan bu kitap 1984 romanı ile benzerlikler içerir. Fakat en büyük farklarından biri 1984 romanındaki “Büyük Birader” yerine “Fordumuz (!)” adı verilen Fordizm gelmiştir.
Oldukça ilgi çekici olmasının yanı sıra yeni yaşın getirmiş olduğu algı ile ara ara okunması gereken bir kitap. Çünkü farklı yaşlarınızda okuduğunuzda daha farklı bakış açılarına sahip olacak ve kitabı bu bakış açılarıyla yeniden değerlendireceksiniz.
Kitleler Psikolojisi
Bu kitap sosyal psikolojisi alanında oldukça meşhur bir kitaptır. Hatta öyle ki Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kitaptan etkilendiği bile söylenmektedir.
Kitapta farklı toplumdaki kitle hareketlerinin birbirine ne denli benzediği çok etkili cümleler ile anlatılmaktadır. Üzerinden yaklaşık 130 yıl geçmesine rağmen güncelliğini hala korumaktadır.
Yazımızın sonuna gelmişken sosyal psikoloji ile ilgili kitaplar nelerdir? Sorusunu yanıtlamış olduk.