Kimse sınırsız öz güvenle dünyaya gelmez. Eğer insanlar doğuştan öz güvenli gibi görünse de emin olun ki tek sebebi bu noktaya gelene dek yıllarca uğraşmış olmalarıdır.
Çünkü özgüven öğrenebilir bir şeydir, fakat özel hayat ve iş hayatının zorlayıcı yapısı özgüveni balon misali söndürür.
Yapılan bir araştırmaya göre, bir müşteriden gelen geri ödeme talebi veya yatırımcıdan gelen red talebi bile kendimize olan güvenin azalmasına sebep olur. Hatta en yakın bildiklerimizin bize ve hayatımıza olan düşüncesiz ve kaba yorumları da özgüvenimizi zedeler.
Bunlarda yetmezmiş gibi bir de sürekli olarak yetersiz olduğumuzu fısıldayan iç sesimizin eleştirilerine maruz kalırız. Öz güveni tehdit eden bu unsurların ortak saldırısına uğrayıp özgüvenimizi yerle bir etsek de özgüveni tekrar inşa etmekten sorumlu olan yine biziz.
İş hayatında başarıyı yakalamak istiyorsanız, sorunlarla baş etmek ve engelleri aşabilme yeteneğine sahip olmanız gerekir. Bu durum da sarsılmaz bir öz güven gerektirir.
Peki özgüven nasıl geliştirilir , özgüveninizi artırmak için neler yapabilirsiniz?
Kendinizi görmek istediğiniz biri gibi hayal edin.
Görselleştirme, kendinizi zihniniz de gurur duyacağınız şekilde hayal etme/görme tekniğidir. Özgüvenimiz düşük şekilde mücadele ettiğimizde kendimize dair gerçeği yansıtmayacak kadar düşük benlik algısına sahip oluruz.
Bu sebeple hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız, kendinizi fantastik şekilde görselleştirin.
Kendinizi kabullenin.
İnsanlar çoğunlukla benlik algısına uyumlu davranışlar sergileme eğiliminde olurlar. Halbuki kalıcı değişiklik yapmanın püf noktası kendi algılayış biçiminizi değiştirmektir.
Kabule ilişkin beyanlar, kendinize ilişkin olumlu ya da mod yükseltici ifadelerdir. Beyanlar, yüksek bir sesle söylendiğinde çok daha etkili olurlar.
Böylelikle söylediklerinizi kendinizde duyarsınız. Çünkü bizler kendimize söylediğimiz her şeye inanma eğiliminde oluruz.
Fiziksel görüntünüzden nefret mi ediyorsunuz ? O halde ilk aynaya bakışınızda kendinize yüksek sesle sevdiğiniz şeyleri söyleyerek pratik yapın.
Korkularınızla yüzleşin.
Korkunuzun üstesinden gelmenin en iyi yolu korkunuzla yüzleşmektir. Her gün normal de yapmaktan korktuğunuz şeyleri yapmaya başlayın.
Her yeni deneyiminizle güveninizin daha da artacağını bilin. Kısa zaman içinde özgüveninizin arttığını da göreceksiniz. Bu sebeple konfor alanınızdan çıkın ve korkularınızla yüzleşin!
İç sesinizi sorgulayın.
“Özgüven nasıl geliştirilir” diye kendinizi sorgulamanız da buna bir örnek aslında.
Kendinize ilişkin en sert eleştirileri iç sesimizle kendiniz yaparsınız. Düşük öz güven sorunuyla mücadele ettiğimizde iç sesimizin aktif hale gelip de yaptığı eleştirilerle yanlışa düşme olasılığımız artar.
Bilişsel davranışçı stratejiler, iç sesimizi sorgulamamıza yardımcı olur ve iç sesimizin sizlere söylediklerini desteklemek ve reddetmek adına deliller arar.
Bu sebeple özgüvenimizin dibe vurduğu başarısızlık anında kendimize başarısız olma düşüncesini desteklemeyen kanıtlarında neler olduğunu deneyin. Böylece başarısızlık durumunun gerçeği yansıtıp yansıtmadığını da anlamış olursunuz.
Reddedilişe meydan okuyun.
Girişimci, yazar ve blogger Jia Jiang, 100 gün boyunca reddedilmek için insanlara çılgın isteklerde bulunmuş ve bu deneyimi kaydetmesiyle ün kazanmıştır.
Böyle bir meydan okumanın perde arkasında bir yatırımcının kendisini reddetmesi üstüne çok üzülmesi ve ardından bu süreci atlatmaya çalışması yatmaktadır. Bu deneyimle kendisini reddedilmeye karşı duyarsızlaştırmak istemiş.
Korkuları yıkmak kolay değildir, fakat özgüveninizi geliştirirken aynı zamanda eğlenmek istiyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Başarılarınıza odaklanın.
İnsanların birçoğu sahip olduğu yeteneklerine ilişkin olumsuz algılara sahiptir. Çünkü insanlar kendilerine ulaşılması zor hedefler koyar, bu hedeflerini gerçekleştiremediklerinde ise cesaretlerini yitirirler, hayal kırıklığına uğrarlar.
Bu sebeple, her şeyden önce internette ” Özgüven nasıl geliştirilir” diye arama yapmayı bırakmalısınız. Sonrasında özgüveninizi geliştirmek istiyorsanız, kendinize gerçekleştirebileceğiniz küçük hedefler koyarak işe başlamalısınız.
Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacağınız başarı akışı oluşturduktan sonra zor hedeflere geçiş yapabilirsiniz.
Başkalarına yardım edin.
Başkalarına yardım etmek kendimizi unutmamızı ve sahip olduğumuz şeyler için minnettar olmamızı sağlar. Hatta başka insanların hayatında fark yarattığımızı görmek kendimizi iyi hissettirir.
Bu sebeple zayıf yönlerinize odaklanmak yerine başka insanlara destek olarak akıl hocalığını yapmaya gönüllü olmalısınız, başka insanlara yardım eli uzatın, onlara bildiklerinizi öğretmeyi deneyin.
Böylelikle özgüveniniz otomatik artacaktır.
Kendi ihtiyaçlarınıza odaklanın.
Özgüven; duygusal, sosyal ve fiziksel sağlığınızla doğrudan ilişkilidir. Fiziksel yapınızdan nefret duyuyorsanız ve enerjiniz sürekli düşükse kendinize ilişkin pozitif benlik algısına sahip olmanız zordur.
Mükemmel egzersiz, uyku ve yeme alışkanlığı geliştirmek için yeterli zaman ayırın. Hislerinizi yansıtan kıyafetler giyin. Kendi ihtiyaçlarınızla ilgilenerek ve kendinize odaklanarak kendinize olan öz güveninizi artırabilirsiniz.
Kişisel sınırlarınızı belirleyin.
Hayır demeyi öğrenin. İnsanlara da kişisel sınırlarınıza saygı duyulmasını öğretin. Hayatınızı nasıl iyi kontrol ederseniz, kendinize olan özgüveniniz de bir o kadar artar.
Eşitlik anlayışına geçiş yapın.
Kendisine olan güveni düşük olan insanların, başkalarının yaptıklarını çok daha iyi ve haklı görme gibi eğilimleri vardır. Böyle bir algınız varsa yıkın ve kendinizi herkese eşit görün.
Unutmamalısınız ki kimse kimseden üstün değildir. Eşitliğe olan zihniyetinizi kökünden değiştirin. Bunu gerçekleştirdiğiniz zaman kendinize olan özgüveniniz otomatik artacaktır.