Evlilik planı yapan çiftlerin resmi olarak evlenebilmeleri için nikah kıydırmaları gerekir. Nikah kıyma işlemi belediyelere bağlı olan nikah memurları tarafından yapılır.
Ancak nikahın kıyılması için evlenecek çiftlerin birtakım prosedürleri yerine getirmeleri gerekir. Bu prosedürlerin en önemlileri ise nikah evraklarıdır. Bu da nikah için gerekli evraklar nelerdir? sorusunu akıllara getiriyor.
Bu yazımızda nikah için gerekli evraklar nelerdir? bunu cevaplayacağız.
Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Nikah için başvuru esnasında çiftlerden talep edilen nikah başvuru evrakları şunlardır;
- Vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı
- Sağlık raporu
- Evlenme ehliyet belgesi
- İkametgah belgesi
- Nüfus kayıt örneği
- Evlenme beyannamesi
Nikah için gerekli evrakları tamamlayan çiftler evraklarıyla birlikte evlenme dairelerine başvurularını yapabilirler.
Evlenme dairesine başvuru yapılabilmesi içinse kişilerin yaşadıkları ilde bulunan belediyelere bağlı evlendirme dairelerini seçmeleri gerekir. Aksi takdirde ek prosedürlerle uğraşmaları gerekir.
Vesikalık Fotoğraf
Nikah için gerekli olan evrakların başında vesikalık fotoğraf bulunur. Vesikalık fotoğrafın belirlenen standartlara uygun olması gerekir. Bu fotoğraf profesyonel şekilde fotoğraf çekimi yapan fotoğrafçılara çektirilmiş olmalıdır.
Ayrıca son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Nikah başvurusunda gerekli görülen vesikalık fotoğraf sayısı ise en az 6 adettir.
Bu sayınını başvuru yapılan yere göre değişme olasılığı bulunur. Bu nedenle çiftlerin daha fazla fotoğrafı yanlarında bulundurmaları gerekir.
Nüfus Cüzdanı
Nikah evraklarından biri de nüfus cüzdanıdır. Nüfus cüzdanının 10 yıl içerisinde değiştirilmiş olması ve TC kimlik numarasının nüfus cüzdanında bulunması gerekir.
Başvuru esnasında nüfus cüzdanın aslı talep edilir ancak evrak tesliminde nüfus cüzdanının fotokopisine ihtiyaç duyulur.
Fotokopi ve nüfus cüzdanı aslının teyit edilmesi sonrasında nüfus cüzdanı sahibine teslim edilir. Ehliyet belgesi ve öğrenci belgesi gibi farklı belgeler nüfus cüzdanı yerine kabul edilmez.
Sağlık Raporu
Nikah için gerekli görülen evraklardan birisi de sağlık raporudur. Bu raporun istenme amacı kişilerin evlenmelerine mani olacak sağlık durumlarının olup olmadığının anlaşılmasıdır.
Evlenmek için sağlık raporu şu kurumlar aracılığıyla alınabilir;
- Devlet hastaneleri
- Özel hastaneler
- Aile sağlığı merkezleri
Bu kurumlardan alınacak sağlık raporu 6 ay geçerliliğe sahip olan bir rapordur. Bu raporun alınması için bazı testler yapılır ve işlem süreleri 1 günü bulabilir.
Sağlık raporu için yapılan testler arasında kan grubu belirlenmesi, Akdeniz anemisi testi, kan tahlili ve akciğer filmi yer alır.
Sağlık raporu için testler özel hastaneler ve devlet hastanelerinde yapılmış olsa bile aile hekimleri tarafından imzalanması ve kaşe basılması gerekir.
Evlenme Ehliyet Belgesi
Evlenme ehliyet belgesi nikah için gerekli olan belgelerden biridir. Bu belge nüfus müdürlüklerinden alınır.
Evlenme ehliyet belgesinin istenme amacı ise kişilerin evlenmesi için herhangi bir engelin bulunup bulunmadığının anlaşılmasıdır. Bu belgede kişilerin ad soyad bilgileri, doğum tarihleri ve medeni durumlarını içeren bilgiler yer alır.
Bu belgeler belediyelere teslim edilir ancak her belediyenin bu belgeyi istemediği de edinilen bilgiler arasındadır.
İkametgah Belgesi
Evlenecek kişilerin nikah başvurularını tamamlayabilmeleri için almaları gereken belge çeşitleri arasında ikametgah belgesi de bulunur. Bu belge nüfus müdürlüklerinden, muhtarlıktan ve e-devlet portalı üzerinden temin edilebilir.
E-devlet üzerinden ikametgah almak isteyenlerin belgenin çıktısını alarak evrakları arasına eklemeleri gerekir.
Nüfus Kayıt Örneği
Nikah belgelerini hazırlayan kişilerin bu belgeler arasında nüfus kayıt örneğini de eklemeleri gerekir. Bu belgede evlenecek kadın ve erkeğin kimlik bilgileri ve aile bilgileri yer alır.
Böylelikle nikah işleminin resmiyette kim için yapılacağı öğrenilebilir.
Nüfus kayıt örneği aynı zamanda evlenme ehliyet belgesi yerine de kullanılabilir. Bu nedenle kişilerin her iki belgeyi de almalarına gerek yoktur.
Nüfus kayıt örneği e-devlet üzerinden ve ilçe nüfus müdürlüklerinden temin edilebilir.
Evlenme Beyannamesi
Evlenme beyannamesi ise nikah için gerekli görülen son belgedir. Bu belge nikah için yapılan başvuruda evlenme dairesi görevlileri tarafından çiftlere verilir.
Bir form özelliğine sahip olan bu belgenin eksiksiz bir şekilde doldurularak diğer belgelerle birlikte teslim edilir. Evlenme beyannamesi 2-4 kopya şeklinde doldurulması gerekir.
Sonuç itibariyle nikah için gerekli evraklar nelerdir? sorusu bu şekilde cevaplanmaktadır.
Dipnot: İçerikte verilen bilgiler, yazının yayınlanma tarihi olan “2022” yılı koşulları göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.