Geçmişi oldukça eskilere dayanan mangala oyunu sadece eğlence amaçlı değil bunun yanı sıra bazı kayıtları tutmak için de kullanılırdı. Eskiden bu oyun taşlar ile değil tohumlar ile oynanırdı.
Oldukça ilginç değil mi?
Daha da detaylandıracak olursak; mangala nedir? Mangala nasıl oynanır? Bu oyuna özgü kurallar ve taktikler nelerdir?
İşte detaylar…
Mangala Oyunu Nedir?
Mangala oyunu ilk kez Orta Asya’daki Türkler tarafından oynanmıştır. Bu oyun bir çeşit mantık oyunudur aslında. Belirli kuralları bünyesinde barındırsa da gayet basit bir oyundur.
Mangala oyununda yapılması gereken çoğunlukla oyunun başlangıcında çok doğru bir strateji belirlemektir. Bu stratejiyi de oyunun bitişine kadar sürdürmek yeterlidir.
Bu oyun birtakım kavramları sembolize eder.
Şöyle ki; 12 adet oyuk 12 ay’ı ve bu oyuklarda bulunan her bir 4 taş ise 4 ay’ı temsil eder. Buna ek olarak sağ ve sol tarafta bulunan hazineler de Doğu ve Batı’yı ifade eder.
Bu bilgilerden sonra Mangala nasıl oynanır? Sorusunu da hemen cevaplandıralım.
Mangala Nasıl Oynanır?
Bu oyun sadece 2 kişi ile oynanır ve kura ile başlanan bir oyundur. Her bir oyuncu başlangıç aşamasında 24 adet taşa sahip olur. Bu oyunda tahta da bulunur.
Ve tahtalarda 12 adet oyuk mevcuttur. Bu oyuklar “çukur” veya “ev” olarak da adlandırılır.
Her oyuncunun kendi tarafında 6 tane oyuk vardır. Oyuncular sadece kendi tarafında bulunan oyuklardan taş çıkarma hakkına sahiptir. Oyuncu kendi tarafında bulunan oyuklardan taş çıkarırken sadece ve sadece rakibinin oyunlarına taş koyabilir.
Az önce de bahsettiğimiz gibi oyukların yan kısmında yani sağ ve solda hazine denilen büyük oyuklar yer alır. Oyunun asıl amacı da oyuncuların kendi taşlarını bu hazine denilen kısma toplamaktır.
Her oyunun olduğu gibi bu oyununda belli başlı kuralları vardır. Peki, mangala oyununun kuralları nelerdir?
Mangala Oyunu Kuralları Nelerdir?
Mangala oyun kuralları şu şekildedir;
- İlk sıraya sahip olan kişi yani oyuncu bir adet oyuk seçmelidir. Bunun ardından 4 adet taşı alarak sol taraftaki oyuklara tek tek bırakmalıdır. Buradaki en önemli kural; oyuncunun almış olduğu oyuğa 4 adet taştan birini bırakmasıdır.
- Şayet oyuncunun bıraktığı son taş kendi hazinesine değerse hamle sırası yine aynı oyuncuda olur.
- Son taş karşı tarafın oyuklarına atıldığı zaman o oyuğu çift yapar ise (2,4, 6,8) oyuncu karşı tarafın hazinesinde olan taşları kendi hazinesine atar.
İşte mangala oyunu bu kurallar çerçevesinde oynanır.
Yine her oyunda olduğu gibi bu oyunda da bazı taktikler söz konusudur.
Mangala Oyununda Taktikler Nelerdir?
Mangala oyunundaki taktikler nelerdir? Sorusuna şu yanıtları verebiliriz;
- En önemli taktik elbette ki ilk hamledir. Kura sonucunda oyuna ilk hangi oyuncunun başlayacağı belirlendikten sonra işte o ilk oyuncu mutlaka son taşı hazineye denk getirmelidir,
- Boş oyuklara dikkat etmek de en büyük taktiklerden bir tanesidir,
- Aynı şekilde boş oyukların karşısında bulunan dolu oyuklara da çok fazla dikkat edilmelidir. Bunun nedeni ise son taş boş oyuklardan birine denk gelir ise o boş oyukların karşısında olan bütün taşlar hazineye aktarılır.
Görüldüğü gibi oyun oldukça basit. Fakat bazı püf noktaları da bilmek şarttır.
Bir içeriğimizin daha sonuna gelmişken; mangala nedir? Mangala nasıl oynanır? Mangala oyununun kuralları nelerdir? Mangala oyunundaki taktikler nelerdir? Sorularını yanıtladık.