Öksürük, vücudumuzun bize verdiği bir uyarı sinyalidir. Aslında vücut kendini müdafaa etmek için öksürüğe başvurur diyebiliriz. Çünkü vücutta bulunan zararlı mikrop ve virüsler öksürük sayesinde dışarı atılır.
Böylelikle vücut, zararlı mikroplardan ve virüslerden arınmış olur.
Öksürüğün ne anlama geldiğine, vücudumuzun neden öksürük gibi bir reflekse başvurduğuna kısaca değindikten sonra; kuru öksürük nedir, kuru öksürük sebepleri nelerdir, kuru öksürük nasıl geçer sorularını cevaplayacağız.
İşte detaylar…
Kuru Öksürük Nedir?
Kuru öksürük adından da anlaşılacağı üzere öksürük esnasında boğazdan balgam vs. gelmemesi durumudur. Kuru öksürük özellikle kış aylarında kendini hissettirir ve oldukça can sıkıcı bir durumdur.
Çünkü öksürüğün her çeşidi insanı yıpratır ve bitkin düşürür.
Havaların soğuması ile birlikte boğazda yanma, ağrı hissi ve göğüs ağrısı şeklinde baş gösteren kuru öksürük, birçok hastalığın habercisi olabilir. Şayet soğuk algınlığınız yoksa ya da grip değil iseniz ortada ciddi bir durum var demektir.
Bu arada Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Bu tarz durumlarda ihmale asla ve kat’a yer verilmemeli; aksine kuru öksürüğün nedenleri araştırılmalı ve mutlaka bir uzman doktora başvurulmalıdır. İhmalin yanı sıra yanlış ilaç kullanımından da uzak durulmalıdır. Çünkü bu durum tıpkı kaş yaparken göz çıkarmaya benzer.
Ayrıca kuru öksürüğün ne şekilde olduğu ve ne kadar sürdüğü de mühim bir konudur. Eğer 2 aydan uzun bir süre bu durum devam ediyor ise çeşitli ve ciddi hastalıklar baş gösterecek demektir.
Kuru Öksürük Sebepleri Nelerdir?
Kuru öksürüğün önemli ya da önemsiz pek çok nedeni vardır.
İşte o nedenler şunlardır;
Astım
Astımı olan bir insanda nefes darlığı çekme, göğüs sıkışması ve göğüsten gelen hırıltılı sesler vardır. Bu semptomlar en çok geceleri ortaya çıkar ve şiddeti oldukça fazladır.
Daha sonra bu belirtiler kronik bir vaziyete dönüşür. Astım hastası bir insan mütemadiyen kuru öksürüğün pençesindedir. Eğer kuru öksürüğünüz aylarca devam ediyor ise; astım başlangıcınız olabilir.
Sinüzit
Kuru öksürük sebeplerine verilebilecek bir diğer yanıt da sinüzittir.
Sinüslerin dolması ve iltihaplanması sonucunda sinüzit ortaya çıkar. Sinüzitin meydana gelmesi ile birlikte de geniz akıntısı ve kuru öksürük gibi durumlar yaşanır.
Çeşitli Alerjiler
Alerji, kuru öksürüğün en büyük tetikçisidir. Hapşırma, burun akıntısı ve burun kaşınması, burnun tıkanması alerji olduğunuzun en net belirtileridir.
Fakat neye alerjiniz olduğunu bilmiyor iseniz bir alerji testi yaptırabilir ve öksürüğünüzden rahat bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Reflü
Eğer reflünüz varsa kuru öksürük yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Sırt üstü uzanmanız sonucunda midenizde bulunan asitler yemek borunuza kolay bir şekilde geçebilir ve bu da kuru öksürüğe sebebiyet verebilir.
Önlem olarak uzanırken ya da uyurken başınızı daha dik bir konuma getirebilirsiniz. Bu sayede öksürüğünüz geçmese bile hafiflemiş olacaktır.
Akciğerde Oluşan Hastalıklar
Birçok akciğer hastalığı vardır. Bu hastalıklar; bronşit, amfizem, tüberküloz, nonastmatik ve sarkoidoz gibi hastalıklardır. Kuru öksürük de bu hastalıkların bir habercisi olabilir.
Lakin kuru öksürük tek başına bu hastalıkların habercisi değildir. Beraberinde aşırı ve sürekli yorgunluk, ateş, terleme, ani yaşanan kilo kaybı ve nefesin daralması ile meydana gelir.
Gırtlak Kanseri
Gırtlak kanseri aşırı derecede sigara tüketen kişilerde görülür. Belirtisi ise balgamlı ya da kanlı öksürüktür.
Ve bu öksürük belirtisine bir yenisi olarak ses kısıklığı durumu da eklenir ise gırtlak kanseri olma riski oldukça yüksektir.
Psikolojik Durumlar
Bazı insanlar öksürmeyi kendine takıntı haline getirmiştir. Yani şöyle ki; kimi insan ortada bir hastalığı yokken de sürekli öksürür. Bunu takıntı yapmıştır.
Boğazında sanki bir şeyler varmış gibi hissederler ve buna inanırlar. Bu durum da genellikle depresyon ile neticelenir.
Nemin Az Olması
Kuru öksürük sebepleri olarak verilebilecek en yaygın cevap; bulunulan ortamda nemin az olmasıdır.
Soğuyan havalar ile birlikte kullanılmaya başlanan elektrikli ısıtıcılar, soba ya da kalorifer nemi emer ve hava kurur. Böylelikle nemin az olması insan boğazını kurutur ve beraberinde kuru öksürük gelir.
Bunun önüne geçmek için de bir bardağa ya da kaseye su koyup bu suyu da kaloriferin üzerine bırakabilirsiniz.
Kuru öksürüğün nedenlerini açıkladık. Peki, kuru öksürük nasıl geçer hemen bunu da açıklayalım.
Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Aslında yöntemler oldukça basittir. Evinizde bitkisel yöntemler kullanarak öksürüğünüzü hafifletebilir ya da tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
İşte o yöntemler;
Bol Sıvı Tüketmek
Kuru öksürüğe iyi gelen şeylerin en başında su tüketmek gelir. Su tüketmek boğazı rahatlattığı gibi boğazda oluşan balgamın da dışarı atılmasına yardımcı olur.
Pekmez Tüketmek
Uzmanlar pekmez içmenin kuru öksürüğe iyi geldiği konusunda hemfikir. Pekmezi sade bir şekilde değil de içerisine bir miktar eklenen karabiber ile tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Ballı Süt
Ilık bir sütün içine bir tatlı kaşığı bal koyun ve sütü bu şekilde için. Bal boğazı yumuşatarak temizleyecektir.
Göz önünde bulundurulması gereken diğer yöntemler de; bulunulan ortamın sık sık havalandırılması, ellerin bol su ile sürekli yıkanması ve gerekir ise dezenfekte edilmesidir.
Ayrıca öksürük esnasında ağzın ve burnun dirsek içi ile kapanması da hastalığın yayılmamasında alınacak önlemler arasındadır.