Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz yanması; bir hastalıktan ya da birkaç hastalıktan dolayı meydana gelen bir çeşit rahatsızlıktır. Hastalıkların belirtisi şeklinde kendisi gösteren boğaz yanması, her yaştan bireyde görülebilen bir rahatsızlık sayılıyor.

Özellikle bahar ve kız aylarında mevsim değişikliğinden dolayı boğaz yanması meydana gelir ve insanların birçoğu boğaz yanmasına ne iyi gelir? Sorusuna yanıt arar.

Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Sorusunun cevabı son derece basittir. Ancak boğaz yanmasına yakalanmadan önce alınması gereken önlemler vardır.

Bu önlemleri alan kişilerde boğaz yanması, çok düşük bir ihtimalle görülüyor. Eğer önlemlere karşılık boğaz yanması görülüyorsa, boğaz yanmasına neden olan hastalığın bulunup tedavi edilmesi gerekiyor.

Boğaz Yanması Nedir?

Asit ve mukusun türünden oluşan gıdaların boğazla temas etmesi durumunda boğazda, bir çeşit yanma hissi oluşur. Buna da boğaz yanması şeklinde isim verilir.

Genellikle boğaz yanması yalnız olarak ortaya çıkmaz ve ilerleyen zamanda bir hastalığın meydana geleceğinin belirtisini gösterir. Boğaz yanması bazı durumlarda çok şiddetli bir şekilde yaşanırken, bazı durumlarda ise çok hafif bir şekilde atlatılıyor.

Boğaz yanması bakteriyel hastalıkların haberini önceden veriyor. Çoğu kişide boğaz yanması, öksürük ile ortaya çıkar ve çok yakın bir zamanda enfeksiyon tarzında hastalıkların meydana geleceğini belirtir. Bazı durumlarda ise mide problemleri de kendisini boğaz yanması ile gösteriyor.

Boğaz Yanması Nasıl Geçer?

Boğaz yanmasını gidermenin doğal çözümleri vardır. Ancak şiddetli bir şekilde yanma hisseden kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna gidip muayene olması gerekiyor. Çünkü boğaz yanması bir ya da daha fazla hastalığın habercisi oluyor.

İnsan vücudunda meydana gelen hastalığın kendisini belli etmesinin yolu boğazdır. Genel olarak şiddetli bir boğaz yanması yaşayan kişilerin hastaneye gitmesi gerekiyor. Ancak hafif boğaz yanması yaşayan kişiler için doğal yöntemler bulunuyor.

Boğaz yanmasını geçirmek isteyen kişiler için öneriler şu şekildedir;

  • Tuzlu su ile uzun süreli bir gargara yapmak.
  • Yanma hissiyatı başladığında ılık gıdalar tüketmek.
  • Bitki çayları tüketmek.
  • Vücudu sıkan kıyafetleri çıkarıp daha rahat kıyafetler giymek.
  • Yatarken yastığı yüksek konuma ayarlayıp yatmak.

Bunları uygulayan kişiler, kısa sürede boğaz yanmasını ortadan kaldırıyor. Ayrıca boğaz yanması yaşarken acı ve baharatlı gıdalardan da uzak durulması gerekiyor. Bu tür gıdalar boğazın daha fazla yanmasına neden olacaktır.

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz Yanması Neden Olur?

Virüs ve enfeksiyon dışı hastalıklarda boğaz yanmasına sebep olabiliyor. Pek çok hastalığa bağlı olarak kendisini gösteren boğaz yanması farenjit ve bademcik iltihabı ile de ortaya çıkabiliyor.

Genel olarak boğaz yanmasına sebep olan hastalıklar şu şekildedir;

  • Grip
  • Bademcik İltihabı
  • Farenjit
  • Soğuk Algınlığı
  • Bronşit
  • Zatürre
  • Sinüzit
  • Alerjik Rinit
  • Reflü
  • Alerjik Reaksiyonlar

Bu hastalıklar boğaz yanmasına neden olan hastalıklardır. Boğaz yanması yaşayan bir kişinin sağlık kuruluşuna giderek üzerinde bulunan rahatsızlığı tespit ettirmesi gerekiyor.

Hamilelikte Boğaz Yanması

Hamile kadınlarda boğaz yanması, sık sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Hamilelikten kaynaklı olarak değişen beslenme alışkanlığı, sindirim sistemini kısa süreliğine olumsuz etkileyebiliyor.

Bunun sebebi sistemin, alıştığı durumun tersine hareketlerin olmasıdır. Örneğin normal hayatta az gıda tüken bir kadın, hamilelik döneminde 2 ya da 3 katı gıda tüketebiliyor. Bu da sindirim sistemini olumsuz yönde etkiliyor.

Sindirim sisteminde meydana gelen bu olumsuz durum ile boğaz yanması meydana gelebiliyor. Mide ile boğaz doğrudan ilişkili bölgeler olduklarından dolayı, sindirim sisteminde meydana gelen en ufak rahatsızlık boğaz yanmasına sebep olabiliyor. Hamilelik döneminde çok sıkboğaz yanması yaşayan kişilerin, doktora görünmeleri gerekiyor.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir