Bu gün sıkça sorulan Hosting Nedir Ne İşe Yarar? sorusunu yanıtlayacağız. Öncelikle hosting tanımı için hosting teriminin Türkçe anlamına bakalım.
Türkçeye çevirdiğimizde barındırma anlamına gelir. Türkçenin anlamına göre hosting, basitçe bir veri saklama hizmeti olarak tanımlanabilir.
Hosting Nedir Ne İşe Yarar?
Hosting: kullanım amacına göre yorumlanabilen bir terimdir. Bu hizmet web sitenizin verilerini depolar ve haftanın 7 günü 24 saat erişilebilir kılar. Verileri web sitenizde saklamak için güçlü ve sürekli çalışan bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.
Bu şekilde ziyaretçileriniz sitenizi her an ziyaret edebilir ve hantal trafiği ortadan kaldırabilir. Hosting, bu talebi karşılamak için güçlü donanım ve yazılım web sunucularını birleştirerek oluşturulan bir barındırma hizmetidir.
Bu hizmet, güçlü işlem yeteneklerine ve teknik donanıma sahip “sunucu” adı verilen bilgisayarlar aracılığıyla sağlanır. O halde hosting nedir ne işe yarar? sorusunun detaylarını yakından inceleyelim.
Hosting Ne İşe Yarar?
Barındırma amacının internet üzerinde erişilebilir web sitelerini yayınlamak ve bunlara erişmek olduğu tanımından anlaşılabilir.
Web sitenizdeki tüm bilgiler, belgeler, fotoğraflar ve sunucular bir barındırma hesabında saklanır. Sitenizi ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler, doğrudan dosyanın depolandığı sunucuya yönlendirilerek sitenize istedikleri zaman erişebilmeleri sağlanır.
Konuyla alakalı hosting nedir ne işe yarar? Sorularına karşı iyi bir bilgi kaynağı şarttır. Hosting hizmeti, web sitesine erişim sağlayan bir hizmet olduğu için web sitesi hazırlarken kaçınılmaz olarak sahip olmanız gereken hizmetlerden biridir.
Web sitenizi dünya çapında erişilebilir kılmak için tek bir kişisel bilgisayar yeterli değildir. Sunucu adı verilen bilgisayarlar uzun saatler boyunca 7/24 çalışmaya hazırdır. Hosting firmasının bilgi işlem merkezinde (CPD) barındırdığı sunucu, kesintisiz internet bağlantısı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.
Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Barındırma türü, barındırma hizmetleri hakkında bilinmesi gereken en temel bilgilerden biridir. Yayınlanan barındırma hizmetleri arasından sitenize uygun hizmeti seçebilmeniz için bu barındırma hizmetlerinin sitenin gerektirdiği kaynakların boyutu, sunucunun işletim sistemi ve tedarik türü gibi unsurlar vardır.
Sunucu tarafından kullanılan paylaşım türü ve barındırma hizmeti, çeşitlendirme yapılırken kullanılan iki temel parametredir. Ancak, bu iki farklılığa girmeyen bazı barındırma türleri vardır. Öncelikle bu çeşitleri kontrol etmemiz gerekirse,
Bazı hosting çeşitleri şöyle sıralanabilir:
- Paylaşımlı hosting: Yeni açılmış yada orta düzeyde ziyaretçi trafiğine sahip olan internet siteleri için oluşturulmuş bir barındırma hizmetidir. Ekonomik olması sebebiyle sıkça tercih edilen paket türüdür. Bu barındırma hizmetinde, bir sunucu birden çok internet sitesinin kullanması için paylaştırılmıştır. Sunucuda yer alan tüm donanımlar ortak kullanıma sunulmuştur.
- E-posta sunucusu: E-posta trafiği yüksek olan şirketler için bir barındırma hizmetidir. Tüm sunucu e-posta iletişimlerini sağlamaya hazırdır. Bu şekilde kusursuz e-posta erişimi sağlanabilir. Ancak web siteleri için ilk tercih olmadığı unutulmamalıdır.
- Kurumsal hosting: Kurumsal işin e-mail trafik yoğunluğu göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir hosting hizmetidir. E-postaları sürekli olarak korumak ve mükemmel e-posta trafiği sağlamak için depolama alanları yükseltilir. Fakat dosya barındırma limiti, paylaşımlı hosting’lere göre sınırlandırılmıştır.
- WordPress barındırma: Bu, WordPress kullanılarak yayınlanan web siteleri için özel olarak hazırlanmış bir barındırma hizmetidir. Sitenizin çalışması için kullanılabilecek uygulamaları ve temaları içeren bir barındırma paketi sizin için sağlanır.
- Bulut barındırma: Bulut barındırma hizmeti (bulut sunucusu olarak da adlandırılır), birden çok sunucu kullanan bir barındırma hizmetidir. Bu hizmet için farklı sunuculardan havuz oluşturulacak ve sanal sunucu elde edilecektir.
Hosting ve Domain Farkı Nedir?
Hosting bir web barındırma hizmetidir ve detaylı olarak inceledik. Verilerinizi depolamak ve sitenize erişmek için bir barındırma hizmeti kullanmanız gerekir. Bu hizmet, yüksek güçlü sunucular adı verilen bilgisayarlar tarafından sağlanır.
Öte yandan, Domain(Alan adı): kısaca web sitenizin kimliği olarak yorumlanabilir. Kullanıcıların web sitenize erişmek için kullanacakları adres, bir alan adı olarak yorumlanır. Bir site kurmak istiyorsanız, önce bir Barındırma ve alan adınız olmalıdır.
Domainler hakkında daha detaylı bilgi için : Domain Nedir Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Hosting Nasıl Alınır?
İnternet üzerinde hosting hizmeti sağlayan yüzlerce firma bulunmaktadır. Firmalarla ilgili kullanıcı yorumlarına dikkat ederek, herhangi bir firma tercih edebilir, ihtiyacınıza yönelik paketi satın alabilirsiniz.
Bugün satın alabileceğiniz barındırma hizmetleri site tabanına göre değişiklik gösterir. Paketteki bilgilere bağlı olarak, satın alınacak barındırma paketini özel bir fiyata (örneğin, aylık ve yıllık) kiralayacaksınız.
Uzun vade için kiralamak daha uygun fiyata geliyor. Hosting hizmetini alacağınız firma, kullanım için size özel bilgiler sağlayacaktır.
Bu içeriğimizde Hosting Nedir Ne İşe Yarar? sorusu hakkında bilgi verildiğinden, firma önerisinde bulunmamaktayız.