Vitamin çeşitleri arasında yer alan D vitamini karaciğerde ve yağda depolanma özelliğine sahip olan aynı zamanda da yağda çözünebilen bir vitamindir. Bu vitamin hem yetişkin hem de çocuklar için son derece faydalı olan vitaminler arasında yer alır.
Bu nedenle bireylerin D vitamini ihtiyacını karşılayabilmeleri ve sağlıklı birer yaşam sürmeleri gerekir. D vitamini genel olarak insanlar tarafından güneşten ve tüketilen besinlerden alınabilir.
Bu yazımızda genel anlamda D Vitamini Nelerde Bulunur? bunlardan bahsedeceğiz.
Yaz aylarında vitamini güneşten yararlanarak almak mümkün olurken kış aylarında vitamin ihtiyacı besinler aracılığıyla karşılanır.
D vitamini eksikliği yaşayanlar veya bu vitaminin eksikliğini yaşamak istemeyenler tarafından D vitamini için tüketilebilecek yiyeceklerin bilinmesi ve tüketilmesi gerekir. Peki, D vitamini nelerde bulunur?
İşte detaylar…
D Vitamini Olan Meyveler
D vitamini insanları kalp rahatsızlıklarından, kemik rahatsızlıklarından, diyabetten ve kas rahatsızlıklarından korur. Aynı zamanda bu vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Bu nedenle bireylerin D vitamini içeren yiyecekleri tüketmeyi aksatmaması gerekir. Bu vitamini içeren gıdalar arasında ilk sıraya meyveler alır.
İçerisinde D vitamini bulunan ve insanların vitamin ihtiyaçlarını gidermek için tüketebilecekleri meyvelerden bahsedecek olursak;
D Vitamini şu meyvelerde bulunur:
- Elma
- Üzüm
- Portakal
- Karpuz
- Muz
Muz, karpuz ve üzüm gibi meyveler vitamini en fazla içeren meyvelerdir. Ancak bunların yanı sıra meyvelerin büyük bir bölümünde az miktarda olsa vitamin yer alır.
Bu nedenle vitaminin eksikliğini yaşamak istemeyenlerin meyve tüketimine dikkat etmesi gerekir.
D Vitamini İçeren Sebzeler
Kaslar, kemikler ve kalp sağlığı için faydalı olan D vitamini meyveler dışında yemeklerde kullanılan pek çok sebzede de bulunur.
D vitamine sahip olan sebzeler şunlardır :
- Mantar,
- Maydanoz,
- Brokoli,
- Havuç,
- Tatlı patates ve Isırgan otu yer alır.
Bu sebzeler çiğ olarak tüketilebileceği gibi yemeği yapılarak da tüketilebilir. Ancak vitamin ihtiyacıyla yapılan tüketimlerde miktarın abartılmaması gerekir.
D Vitamini Bulunan Süt Ürünleri
Güneş ışığından yararlanmanın mümkün olmadığı durumlarda D vitaminine duyulan ihtiyaç gıdalar sayesinde giderilebilir. Süt ürünleri vitamine duyulan ihtiyacın en aza indirgenebilecekleri gıdalar arasında yer alır.
Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kefir ve tereyağıdır. Süt ürünleri içerisinde vitamini en fazla içeren besin ise yumurtadır. Her gün tüketilen yumurta ile vitaminin eksikliğini gidermek mümkündür.
Yumurtanın her gün tüketilmesi %10 oranındaki ihtiyacın giderilmesini sağlar. Bu besinler sayesinde alınan vitamin karaciğer ve böbreklerde vücutta depolanır. Ancak yarar sağlamak için yumurtaların organik olmasının büyük önemi vardır.
D Vitamini Bulunan Deniz Ürünleri
Deniz ürünleri D vitamini eksikliğini ortadan kaldırmak için insanlar tarafından tüketilebilecek yiyecekler arasında bulunur. Deniz ürünlerinin yeterli güneş ışığını alması özellikle güneş ışınları sayesinde depolanabilen vitaminin vücuda girmesine yardımcı olur.
Vitamini içeren deniz ürünleri arasında ise şunlar vardır;
- Somon,
- Sardalye,
- Karides,
- İstiridye,
- Hamsi,
- Ton balığı ve Uskumrudur.
Balık tüketiminde zorluk yaşayan kişiler ise balık yağı kapsüllerinden yararlanarak vitamine duydukları ihtiyaçlarını giderebilirler.
D Vitaminine Sahip Olan Kuruyemişler
Güneş ışığıyla vitamine sahip olması mümkün olmayan kişilerin tüketerek vitamini vücutlarına depolamalarını sağlayacak yiyecekler arasında kuruyemişlere de rastlanır.
Genellikle eğlence amacıyla tüketilen kuruyemişler içerdikleri besin değerleri sayesinde vücudun söz konusu vitamine olan ihtiyacının giderilmesini sağlar.
D vitamini eksikliğine sahip olan kişilerin yemesi gereken kuruyemişler arasında fındık ve kaju vardır. Bu kuruyemişler istenilirse çiğ olarak yemeklere katılıp tüketilebilir istenirse de kavrulmuş olarak tercih edilebilir.
Kuruyemişler, meyveler, sebzeler, deniz ürünleri ve süt ürünlerinin D vitamini eksikliğini gidermek için tüketilmesi durumunda aşırıya kaçmamak gerekir.
Aksi takdirde vitaminin vücutta fazla depolanması nedeniyle zehirlenmeler yaşamak mümkündür. Çünkü bu vitaminin fazlasının vücuttan atılması mümkün değildir.