Vitamin alımlarına ilişkin merak edilen pek çok detay var. C Vitamini Faydaları Ve Zararları konusunda bilinmesi gereken pek çok detay var.
Bu içeriğimizde C Vitamininin Faydaları ve Zararları Nelerdir? ve C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? gibi soruları yanıtlayacağız.
İşte c vitamini hakkında bilinmesi gerekenler.
C Vitamini Faydaları Nelerdir?
C vitamininin insan vücuduna faydaları şunlardır;
- C Vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini kandaki antioksidan seviyesini % 30 oranına kadar artırabiliyor. Bu özelliğiyle vücudun iltihaplar ve kronik hastalıklara karşı savaşmasını sağlıyor.
- Sıklıkla yaşanan demir eksikliği sorununun önlenmesini sağlıyor. Gıdalarda bulunan demir emilimini artırmaya yardım ediyor. C vitamini sayesinde demir daha kolay emilebilir bir duruma geliyor.
- Beyaz kan hücrelerinin daha etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Böylece yaraların çok daha çabuk iyileşmesini sağlıyor. Cilt sağlığını destekliyor.
- Kan basıncını düşürücü bir etkiye sahip olduğu için yüksek tansiyonu düşürüyor.
- C vitamini sağlık için son derece önemli bir vitamindir.
C vitaminin faydalarını anlattığımıza göre, bir de C vitamininin zararları konusuna değinelim.
C Vitamini Zararları Nelerdir?
C Vitamini Faydaları Ve Zararları konusunda önemli bir noktaya değinilmesi gerekir. Vitaminler genel olarak her hangi bir zarar içermezler.
Her bireyin yeterli miktarda c vitamini alması gerekir. Ancak; bu noktada c vitamini alımında miktara dikkat edilmesi gerekir. Yani bir bireyin yeteri kadar c vitamini alması önemlidir.
Eğer çok yüksek miktarlarda c vitamini alınıyorsa bu durumun belli zararları olabilir. Öncelikle aşırı miktarda c vitamini alımı sindirim sorunlarına yol açar. Bununla birlikte böbrek taşları gibi sağlık sorunlarına neden olur.
C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
C vitamini faydaları Ve zararları konusuna ek olarak, bir de C vitamini eksikliğini ele alacak olursa şunları aktarabiliriz;
C Vitamini eksikliği yaşayan kişiler bu eksikliği hissedebilirler. Zira C vitamini eksikliği birçok belirti gösterir.
- C vitaminin yeterli alınmaması durumu saç sağlığında da belirtiler gösterir.
Saç sağlığıyla ilgili en sık görülen belirti saç kırılmalarıdır. Saç hassaslaşır ve kırılmaya daha müsait bir hale gelir. Bununla beraber saçların sarmal bir şekilde uzamasına neden olur.
Saç kökleri bölgeye kan ve besin sağlayan küçük kan damarları içerir. C Vitamini eksikliği durumunda bu kan damarları kırılganlaşır. Yani kolayca çatlama eğilimi gösterir.
Bu durumda saç köklerinin çevresinde parlak ve küçük kırmızı lekeler meydana gelmesine neden olur.
- Tırnaklar ince ve kırılgan bir hale gelir. Tırnakların üzerinde çizgiler görülür.
Cilt sağlığı ve güzelliği için kolajen çok büyük bir öneme sahip. C vitamini kolejen üretiminde çok önemli bir rol oynar.
C Vitamini eksikliği durumunda bazı cilt sorunları ortaya çıkar.
- Üst kollar, uyluklar ve kalçaların arka tarafında engebeli bir görünüm meydana gelir. Bununla beraber tavuk derisine benzer bir görünüm oluşur.
Eklemler kolajen bakımından zengin bağ dokusu içerirler.
- C vitamini eksikliği yaşandığında kemiklerde ağrılar meydana gelebilir. Bununla birlikte şişmiş eklemler ve zayıf kemikler de görülebilir.
- Diş etlerinde kanamalar ve şişlikler oluşur. C vitamini eksikliğinin ileri vakalarında diş etlerinde morarmalar görülebilir.
- C Vitamini eksikliğinden dolayı bağışıklık düşük olacağı için hastalıklara yakalanma riski yükselir. Daha çabuk hasta olunur.
Bunların yanı sıra;
- Demir Eksikliği,
- Çabuk Yorulma,
- Kötü Ruh Hali gibi olumsuz durumlar yaşanır.
Bu belirtiler gözlendiğinde uzman takviyesi ile c vitamini takviyesi alınmalıdır.
C Vitamini Ne Kadar Alınmalı?
Vitamin alımlarında belli bir doz olmalıdır. Bir bireyin günlük C Vitamin ihtiyacı bellidir. Birey günlük C vitamini ihtiyacını karşılayacak kadar C vitamini takviyesi almalıdır.
Uzmanların önerileri; 4 yaş üzeri olan sağlıklı bireyler gün içinde 802 mg C vitamini ihtiyacı içindedir. Dolayısıyla 80 mg’lık c vitamini alımı bir birey için yeterli olacaktır.
Bilgilerimiz doğrultusunda C Vitamini Faydaları Ve Zararları olarak aktaracaklarımız bu şekildedir.
İçeriğimiz bilgilendirme amacıyla bir çok kaynaktan toplanan veriler doğrultusunda oluşturulmuştur. Detaylı bilgi için uzman hekimlere danışmanızı tavsiye ederiz.