Beyaz çikolatanın yapımı diğer çikolatalardan farklıdır çünkü direkt olarak kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınıp kullanılır ve ardından çikolata tadı verilir.
Kakao yağının içerisine şeker ve süt ilave edilerek beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada bir miktar da olsa kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı oldukça farklı gelebiliyor. Peki, beyaz çikolata nasıl yapılır?
Beyaz Çikolata Nedir? İçindekiler Nelerdir?
İçerisinde gerçek kakao olmayan çikolataya beyaz çikolata deniyor. Kakaonun kendisinden değil de yağından elde ediliyor. Beyaz çikolata içeriğinde: kakao yağı, süt tozu ya da süt, lesitin ve vanilin yer alıyor.
Beyaz Çikolata Gerçek Çikolata Mıdır?
Beyaz çikolata da bir nevi çikolata çeşididir. Fakat beyaz çikolata diğerlerinden bazı farklarla ayrılır. Beyaz çikolatanın diğer çikolatalardan en önemli farkı ise, içinde kakao tozunun olmamasıdır.
Kakao tozu, besleyici olan mineraller açısından oldukça zengindir. Bakıldığı zaman kakao tozunda kalsiyum, fosfor, bakır, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko bulunuyor. Kakaoda olan kafein ve teobromin de beyaz çikolatada bulunmayan diğer maddelerdir.
Bitter çikolatanın kakao oranı çok fazladır, sütlü çikolatanın süt oranı fazladır ancak beyaz çikolatada ise kakao yağı, süt ve diğer unsurlar da bulunuyor. Siyah çikolata antioksidan içerir ancak beyaz çikolatada bu tip bir özellik bulunmaz.
Beyaz Çikolata Nasıl Yapılır?
Beyaz Çikolata Nasıl Yapılır sorusundan önce bulunması gerekli olan malzeme oranlarına göz atalım.
Kakao yağı oranı %20, süt ürünü (süt, krema ve tereyağı) kuru maddesi oranı ise %14 olmalıdır ve içeriğindeki süt yağı oranı ise %3,5’tan az olmaması gerekiyor. Beyaz çikolata kakaonun kendisinden değil kakao yağından elde ediliyor.
Bu bakımdan normal çikolatada olan besin değerinden oldukça yoksundur. Beyaz çikolata yapımı da çok kolay değildir.
Yapılması zor ve narin çikolatalardan bir tanesidir. Beyaz çikolata eritme ya da ısıtma aşamasında azami şekilde dikkat gerektiriyor. O halde Beyaz Çikolata Nasıl Yapılır hemen başlayalım.
Gerek ısıtma, gerek ise de eritme aşamalarında oldukça yavaş ve sabırlı olmak gerekiyor. Beyaz çikolatayı eritme aşamasında sıcaklığın 40-45 °C’yi geçmemesi önemli bir püf noktası olarak karşımıza çıkıyor.
En garanti ve risksiz eritme yöntemi olarak tencerede kaynatmadan ısıtılan sıvı krema içerisinde beyaz çikolataları parçalar halinde atıp eritmektir.
Beyaz çikolatalı olan tatlılarda bilhassa muz, ahududu, böğürtlen, hindistan cevizi, badem, fındık, portakal, limon, vişne, likör çeşitleri ve romla beraber kullanılmalıdır.
Beyaz Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
Beyaz çikolata bitter ya da sütlü çikolataya nazaran besin değerleri bakımından oldukça zengin değildir. Ancak az bilinen bazı faydaları vardır.
Beyaz çikolatanın faydaları şunlardır:
Beyaz çikolatada tanen bulunur ve bu madde anti-inflamatuar etkiye de sahiptir.
- Beyaz çikolatada olan kafein kan dolaşımını uyarmakta ve vücuda da canlılık kazandırmaktadır.
- Beyaz çikolatadaki kafein miktarı ise diğer çikolatalardakinden çok düşüktür ve bu da çocuklar için oldukça idealdir.
- Beyaz çikolatanın içerisinde bulunan tanen maddesi derideki aşınmalara ya da yaraya oldukça iyi gelebilir ve hızlıca iyileştirebilir.
- Beyaz çikolata, bazı belirli olan deri hastalıklarına iyi geliyor.
Beyaz Çikolata Zararlı Mı?
Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi beyaz çikolata da aşırı tüketildiği zaman vücudumuza çeşitli zararı verebiliyor. Çünkü beyaz çikolata içerisinde şeker ve yağ oranı oldukça yüksek oluyor. Bu sebeple beyaz çikolatayı da ölçülü bir biçimde tüketmek gerekir.
Beyaz çikolata kilo yapar mı sorusu da oldukça merak ediliyor. Bu sorunun cevabına ve araştırmalara bakıldığı zaman kilo yapacağı yönünde bir sonuç ortaya çıkıyor. 100 gr beyaz çikolata kalori miktarının 560 olduğu göz önünde tutulmalıdır. Beyaz çikolata çok fazla tüketildiğinde kilo yapıyor.