Bebeklerin saçlarında görülen sarımsı renkteki pullanmaya konak adı verilir. Konak yeni doğmuş bebeklerde kabuk kabuk ve bazen de kızarık şekilde görülür. Konak oluşumunun bebek için herhangi bir riski yoktur. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ile önlenebilir.
Konak oluşumunun temel nedeni ciltte üretilen fazla yağın ( SEBUM ) birikimi sonucu oluşur. Beklerde görülen konağın nedeni her anne tarafından merak edilmekte ve bunun için çare aranmaktadır. Ancak konak bir hastalık değildir. Öncelikle bunun bilincinde hareket edilmelidir. Konak için spesifik bir tedavi yöntemi bulunmuyor.
Genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Fakat bazı durumlarda konak deride kabuk kabuk ve tüm deri yüzeyini kaplayan kırmızı bir görüntü oluşturur. Buda birçok insanda bebeklerde konak temizliği nasıl yapılır sorusunu akla getirir? Bunun için bazı kolay tedavi seçeneklerini hekim onayı alınarak uygulanmasında bir sakınca yoktur.
Bebeklerde Konak Temizliği ve tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir:
1.) Bebekler için özel tasarlanmış yağ ve kremler kullanılabilir. Konağın olduğu bölgeler bu kremler ve yağlar ile nazikçe ve hafif masaj yaparak uygulanır. Beklenmesi gereken süre boyunca bekletilir. Daha sonra özel bebek şampuanları ile yıkanır. Ancak dikkat edilmesi gereken durumlardan biri kabukların koparılmaması ve sürülen ürünlerin çok iyi durulanması aksi taktirde ürünler iyi durulanmadığında deri üzerinde yağ birikimine sebep olur.
2.) Konakların kabuklaşması kalınlaştığı taktirde yine özel olarak tasarlanan yağ ve kremler ile masaj yaparak uygulayıp yine bebekler için özel tasarlanmış yumuşak kıllı taraklar ile taranması, yumuşamış kabukları temizlemeye yardımcı olur. Kalın kabuklu konaklarda saç derisi yumuşatılmadan taranması bebeğin saç derisinde yara oluşumu yapacağından mutlaka kremler ve yağlarla konaklar yumuşatılmalıdır.
Bebeklerde Konak Belirtileri
Bebeklerde saç derisi üzerinde oluşan konak kendini kabuk ve pullanma şeklinde cilt yüzeyinde belli eder. Genellikle doğumun ilk zamanlarında saç derisinde, kulak arkasında, yüzde, alında görülebilir. Ancak konak bebekten bebeğe farklı belirtiler gösterir.
Bebeklerde konak belirtileri şunlardır :
- Saç derisinde sarımsı ve beyaz pullanma
- Yağlı, kabuklu, kalın saç derisi
- Saçlarda kepeğe benzer pul pul döküntüler
- Saç derisinde bazı zamanlarda kötü koku olması
- Saç derisinde tüm deriyi kaplayan kırmızı görüntü
Bebeklerde görülen bu rahatsızlık bazen yara oluşumuna ve bebekte huysuzluk ve huzursuzluk oluşturabilir. Bunun için en uygun tedavi yöntemini doktorunuza danışarak vermelisiniz. Bebeklerde konak temizliği bebekten bebeğe ve doktorun uygulayacağı tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir.
Bebeklerde Konak Oluşmasının Nedenleri
Bebeklerde konak oluşumunun nedenini her anne merak eder ve bunun için birçok tedavi yöntemine başvurur. Bebekler doğumdan hemen sonra hızlı bir büyüme gösterir. Bu sırada yağ bezleri hızlı bir çalışma sergiledikleri için cilt yüzeyinde fazla yağın deriye yapışarak ölü deri oluşturması ile konak adı verilen pul pul döküntüler ortaya çıkar.
Bebeklerde konak oluşmasının nedenleri arasında annenin hamileliği boyunca beslenme şekli, genetik faktörler ve bebeğin alerjik bir durumu söz konusu olabilir. Bu yüzden konak oluşumunun hijyen ve temizlik ile bir bağlantısı yoktur.
Ayrıca konak oluşumunda bebeğin banyo sonrası saçlarının ıslak kalması, bebeğin saçlarının sürekli şapka ile örtülmesi, oda sıcaklığının normalin alında ve ya üstünde olması, vitamin yetersizliği de konak oluşumunda etkin faktörler arasında yer alır.