B Vitaminleri, Kendi içerisinde türlere ayrılmış olan, 8 temel şekilde çeşidi bulunan bir vitamindir. B vitamini eksikliğinde kişilerde büyük hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu yazımızda B vitamini Nelerde Bulunur ve B vitamini eksikliği belirtileri gibi konuları işleyeceğiz.
B Vitamini Nedir ?
Suda çözünebilen vitaminlerden birisi olan B vitamini, gerektiği kadar alındığı zaman ise vücuda oldukça faydalı bir vitamindir. B vitaminlerinin her çeşidinin vücudumuza farklı farklı katkıları bulunuyor.
Çoğu zaman sağlıklı beslenen kişilerde B vitamini eksikliği görülmez. Lakin B vitamini eksikliği yaşayan kişilerde zayıflık, unutkanlık, yorgunluk, halsizlik gibi problemleri ortaya çıkarabilir.
B vitamini eksikliği yaşayan kişilerin ise bir an önce bir doktora gitmesi şarttır.
B Vitamininin Faydaları Nelerdir?
B vitamini genel itibarıyla insan vücudunda pek çok farklı görevi olan vitamindir. Birçok süreçte etkin olarak rol oynayan B vitaminini yeterli almanız doğrultusunda vücudunuz için çok sağlıklıdır. B vitamininin 8 farklı çeşidi bulunduğundan her biri insan vücudunda farklı süreçlere iyi gelmektedir.
B Vitamininin faydaları şunlardır :
- B1 Vitamini: Tiamin olarak adlandırılan bu grup, insan vücudunda bulunan karbonhidratları enerjiye çevirmektedir. Sinir, kalp ve kas fonksiyonlarında etkin ve önemli rol oynar.
- B2 Vitamini: Riboflavin olarak da adlandırılır. Yediğimiz yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde katkıda bulunurlar. Ayrıca vücut içerisinde antioksidan görevi görürler ve insan vücudunu toksinlerden arındırma görevi vardır. Kan dolaşımında taşınırlar ve gereksinim duyulmayan bir kısmı idrar yoluyla vücuttan dışarı atılır.
- B3 Vitamini: Halk dilinde niasin olarak da adlandırılmaktadır. İnsan vücudunun hemen hemen her bölümünün iyi ve düzgün bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli besinlerden bir tanesidir. En büyük özelliği ise iyi kolesterol düzeyini arttırmaktır. Ayrıca önceden kalp krizi geçirmiş kişilerin aynı duruma ikinci kez girmesini engellemeye yardımcı olmaktadır.
- B5 Vitamini: Karbonhidrat, yağ ve proteinin enerjiye dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle stres seviyesi düşük kişilerde stresi azaltma özelliği vardır. Hormon sentez işlemi için gerek duyulan hücre içi enerji üretimini hızlandırır. Antikor üretiminde görev alır. Ayrıca saç sağlığını korur ve daha hızlı uzamasına yardımcı olmaktadır.
- B6 Vitamini : Piridoksin olarak anılan bu vitamin, nörotransmit yapımında, alyuvar üretiminde ve aminoasit metabolizmasında etkin rol oynamaktadır. Ayrıca bebeklerin beyin gelişimine de büyük katkı sağlarlar. Bu sebepten dolayı hamile kadınlar tarafından yeteri kadar alınması gereken bir besindir.
- B7 Vitamini : Gen ekspresyonunu düzenler. Biotin olarak da adlandırılan B7 vitamini, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gerekli besinlerdir.
- B9 Vitamini: Folik ve folat asit olarak ikiye ayrılırlar. Folat, gıdalarda doğal bir şekilde yer alır fakat folik asit daha çok işlenmiş gıdalarda vardır. Kırmızı kan hücrelerinin büyümesinde etkin rol oynamaktadır. Özellikle hamile kadınlar tarafından yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir.
- B12 Vitamini: Kobalamin olarak adlandırılan B12 vitamini ise genel olarak büyümeye yardımcı olmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkin rol oynamaktadır. Ayrıca sinir sisteminin düzenlenmesini de sağlar. İnsan vücudunu kalp ve damar hastalıklarına savunmalı hale getirir. Özellikle kilo kontrolüne büyük katkılar sunmaktadır. Eksikliğinde ise alzheimer ve anemi gibi büyük hastalıklar görülebilir.
B Vitamini Eksikliğinde Oluşan Hastalıklar
Temel olarak 8 farklı türde bulunabilen B vitaminleri, kişi tarafından eksik alındığı zaman bazı hastalıklara sebep olurlar. B vitamini eksikliğinde oluşan hastalıkları ise bir doktora görünerek tespit ettirmelisiniz.
B vitamini eksikliğinde oluşabilecek hastalıklar şunlardır;
- Depresyon
- Dermatit
- Anemi
- Endişe ve panik atak
- Mide krampları
- Zihinsel karışıklık
- Duygu durum bozuklukları
- Periferik nöropati
Türlerine Göre B Vitamini Nelerde Bulunur
B vitamini nelerde bulunur diye soracak olursanız; türlerinin her biri farklı farklı besinlerden alınabilir. Örnek olarak B7 vitamini daha çok meyve ve sebze tüketiminden elde edilirken B12 vitamini ise daha çok et ve süt ürünlerinde yer almaktadır.
İnsan vücudu günlük ihtiyacı olan B vitaminini almalı ve sağlığını korumalıdır. Peki genel anlamda B vitamini nelerde bulunur ?
Türlerine göre B vitaminleri şu besinlerde bulunur;
- B1 Vitamini : Daha çok süt, yumurta, bezelye, kepekli tahıllar ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
- B2 Vitamini : Yumurta, et, kuşkonmaz, fındık, süt ürünleri, enginar, bezelye, balkabağı, yeşil sebzeler, mantar gibi besinlerde bulunur.
- B3 Vitamini : Dana ve koyun etinde, ton balığında, hindi etinde, mantarda, ayçekirdeğinde, sardalyada bulunabilen vitamin türüdür.
- B5 Vitamini : En çok baklagillerde, yumurtada, yer fıstığında, pekmezde, peynirde, sütte, lahanada ve somonda bulunur.
- B6 Vitamini : Somonda, tahıl çeşitlerinde, patatesde, karpuzda, kıymada, ıspanakta bulunmaktadır.
- B7 Vitamini : En çok maya, karaciğer, peynir, yumurta ve somonda bulunur.
- B9 Vitamini : Pancarda, balıkda, ette, turunçgillerde, karaciğerde bulunmaktadır.
- B12 Vitamini : Güçlendirilmiş kahvaltı gıdalarında, yumurta, süt, et, peynir, karaciğer, kabuklu deniz hayvanlarında bulunan bir vitamin türüdür.
Bu yazımızda B vitamini nelerde bulunur, onu inceledik. Detaylı bilgi için uzman hekimlere danışmanızı öneririz.