Son zamanlarda kadınlarda görülme sıklığı ciddi derecede artan polikistik over sendromu kadınların hayatını olumsuz yönde etkileyen kadın hastalığı çeşididir. Bu hastalık doğurganlığı olumsuz etkilediği gibi başka pek çok hastalığa da zemin oluşturmaktadır.
Bu hastalık en çok üreme çağında olan kadınlarda görülmekte olup yumurta bozukluğuna sebep olur. Yumurta bozukluğu ise kısırlık riskini arttırır.
Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde kalp ve damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığa da kapı aralar.
Daha da detaylandıracak olur isek; polikistik over sendromu nedir?
İşte tüm detaylar…
Polistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over yumurtalıklarda iyi huylu ve küçük birçok kistin oluşumu şeklinde gelişme gösterir. Ve bu sendrom daha çok adet düzensizlikleri ile kendini belli eder.
Yumurtalıklarda meydana gelen kistler sebebi ile oluşan yumurtlama düzeninin bozulması kadınlarda çocuk sahibi olabilmenin önüne geçer. Ayrıca bu kistler hormonal yapıyı bozarak sivilce oluşumuna ve tüylenmeye de sebep olur.
Yani kişinin dış görünüşünü ciddi ölçüde bozar ve aynı zamanda psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Kısacası hem bedensel sağlık hem de ruhsal sağlık tehdit altına girer.
Peki, polikistik over sendromu belirtileri nelerdir? Dilerseniz bu soruyu da detaylı bir şekilde yanıtlayalım.
Polistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık başlangıçta pek fazla belirti göstermez. Fakat ne zamanki ilerlemiş vaziyete gelir işte o zaman belli başlı belirtiler kendini yavaş yavaş göstermeye başlar.
Peki, nedir o belirtiler?
- Kiloda artışın olması,
- Tüylenme problemleri,
- Adet düzensizliği,
- 2 adet döngüsü arasında yaşanan kanamalar,
- Bir türlü çocuk sahibi olamama,
- Yüzde ve sırtta sivilcelerin meydana gelmesi,
- Sesin gittikçe kalınlaşması,
- Göğüslerin büyümesi/küçülmesi, göğüslerde hassasiyetin artması,
- Ciltte birtakım lekelenmeler,
- Saç dökülmesi.
Bu belirtiler bu hastalığın en tipik belirtileridir. Ayrıca en bilinen ve en yaygın belirtisi ise adet düzensizliğidir.
Çünkü bu hastalık direkt olarak yumurtalıklarda oluşur. Haliyle de adet düzenini doğrudan etkileyici bir role sahiptir.
Polikistik over sendromu özellikle 12-19 yaşları arasında ilk adetten birkaç döngü sonra aşırı sivilcelenme, tüylenme ve adet görememeye başlama şeklinde kendini gösterir.
Polistik Over Sendromu Neden Olur?
Polikistik over sendromu neden olur? Sorusuna ise şu şekilde yanıt verebiliriz;
Bu sendromun nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat uzmanlar hastalığın ortaya çıkışında genetiğin ve çevresel faktörlerin önemli bir rol oynadığını ileri sürmektedir.
Kişinin ailesinde bu hastalığı yaşayanlar var ise yüksek ihtimalle kendisi de bu hastalığı deneyimleyecektir.
Ayrıca tüm bunlara ek olarak obezitenin de bu hastalığı tetiklediği yaygın bir kanıdır. Bu yüzden bu hastalık mutlaka tedavi edilmelidir.
Tedavi edilmez ise diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, kısırlık, metabolik sendrom, uyku apnesi, depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi hastalıklara da yol açar.
Görüldüğü gibi hastalık hastalığı çeker. Bu nedenle ihmale asla taviz vermemeli ve tedavinin gerektirdikleri ne ise onlar yapılmalıdır.
Peki, öyleyse bu hastalığın yani polikistik over sendromunun tedavileri nelerdir?
Polistik Over Sendromu Tedavisi Nelerdir?
Polikistik over sendromunun tedavileri şöyledir;
Öncelikle tedavi kişiye özgü olacak şekilde belirlenir ve uygulamaya konulur. Kan dolaşımında normalin çok üstünde seyreden androjen yani erkeklik hormonlarının seviyesi düşürülür.
Bunun için de tedavide antiandrojen ilaç kullanılır. Bir de diyetisyen yardımı ile kişinin ideal kiloya ulaşması sağlanır. Bu sayede insülin direnci kırılmış olur.
Yaşanan adet düzensizliği, tüylenme ve sivilcelenme gibi durumların önüne geçmek için ise doğum kontrol haplarına başvurulur.
Görüldüğü üzere bu hastalık daha çok ilaçlar ile tedavi edilmektedir.
Bir içeriğimizi daha sonlandırıyorken; Polikistik over sendromu nedir? Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik over sendromu neden olur? Polikistik over sendromunun tedavisi nelerdir? Sorularını detaylıca yanıtladık.