Bugün itibariyle bilişim alanının geldiği nokta ve gösterdiği gelişim yadsınamaz bir yere geldi.
Hepimiz bir şekilde bu alanın bir köşesinde bulunuyoruz. Bunu yaparken deneyimlediğimiz teknolojik araçların, online hizmetlerin hemen hepsi bizlere sunucular yardımıyla servis ediliyor.
Bu anlamda VDS sunucu nedir? VDS Sunucu Ne İşe Yarar? sorularına cevap aramadan önce ilk olarak sunucu kavramına bakmakta fayda var.
Öyleyse başlayalım..
Sunucu(Server) Nedir?
Sunucu diğer adıyla server, donanım diye tabir edilen fiziksel bir araçtır ancak tek başına bir donanım değildir. Çalışmalarını yürütebilmesi için yazılıma ihtiyaç duyar ve bu yazılımlar sürücü diye tabir edilen donanımların işlevlerini gerçekleştirmesini sağlar.
Bu işlev online olarak var olan verileri bilgisayar ağları üzerinden kullanıcılara ulaştırması işlemidir. Tasarlanma amacı 7/24 herhangi bir kesinti olmadan online erişimleri gerçekleştirmektir.
Söz konusu sunucular büyük donanımsal yapılardır. Özel soğutma sistemi ve elektrik kesintisine karşı jeneratörler ile beraber kullanılırlar.
Bu sunucuların bulunduğu ortama veri merkezi adı verilir. Aynı anda milyonlarca kullanıcı için veri ulaştırma görevi görebilirler.
Bu büyük donanımsal yapılar verileri ulaştırmanın yanında veri saklama ve düzenleme işlemlerini de yerine getirirler.
Peki; VDS sunucu nedir? VDS sunucu ne işe yarar? gelin birlikte inceleyelim.
VDS Sunucu Nedir? Ne İşe Yarar?
Bilindiği üzere web siteleri hosting adı verilen alanlarda barındırılır. Burada kişiye ait web sitesinde bulunan sayfa, resim, video ve belgeler barındırılır. Diğer internet kullanıcıları bu barındırılan verilere ulaşım sağlar ve siteyi ziyaret eder.
Burada tüm hosting müşterisi, sunucu üzerindeki Ram ve CPU gibi kaynakları paylaşımlı olarak kullanırlar. Ayrıca disk üzerinde 5-15 GB gibi küçük alanlar tahsis edilir.
Ancak internet sitesinin kullanıcı sayısı arttığında artık hosting’e tahsis edilen kaynaklar yeterli gelmez. Burada devreye sunucular girer.
VDS (Virtual Dedicated Server) diğer adıyla Özel Sanal Sunucu, genel sunucu hizmetinin aksine kullanım seçeneklerinin kullanıcıya özel olduğu sanal bir sunucu hizmetidir.
Fiziksel sunucu(server) hizmetleri, sunduğu olanaklar çerçevesinde maliyeti yüksek ve fiziksel olarak barındırması zor yapılardır. Bu şekilde özel bir sunucu maliyetine girmeden eşdeğer özelliklere sahip sanal bir sunucu sahibi olmak isteyenler için ideal bir seçenektir.
Mantıken fiziksel bir sunucunun, sahip olduğu toplam kaynak miktarına göre birden fazla sunucuya bölünmesi işlemidir. Ayrıca tek kullanıcıya özel bir yapıda bulunurlar.
VDS sunucular kullanıcıya ait web uygulamaları oluşturma, bilgileri saklama ve dağıtma olanağı sunar. Daha anlaşılır olması için sanal bir veri saklama ve dağıtma bilgisayarı olarak tanımlanabilir.
VDS hizmetinde kullanıcı; kendisine ait disk alanı, donanımsal olarak ayrılmış CPU çekirdeği, ram belleği, bant genişliği ve işletim sistemlerine sahip olur. Bunun yanında kullanıcılara sunucu üzerinde tam yetkiye sahip olması için Root erişim imkanı sağlanır.
VDS sunucu hizmetlerinde, müşteri istediği işletim sistemini tercih edebilir/kurabilir. Ayrıca kaynaklar donanımsal olarak tahsis edildiğinden, tüm sunucular birbirinden izole bir biçimde çalışırlar.
Güvenlik ve performansın en üst düzeyde buluduğu VDS sunucuları; Bireysel kullanıcılar,Orta ölçekli işletmeler ve kurumsal yapılar tercih edebilir.
VDS ile VPS Sunucu Arasındaki Fark Nedir?
Daha önce büyük donanım gerektiren sunucu tipini ve daha küçük ölçekli hosting sunucu tipinden bahsetmiştik. Bunlarında dışında sanal sunucu adı verilen VDS ve VPS sunucu çeşitleri mevcuttur.
Bu iki sunucuda kendi içerisinde benzer özellikler barındırır. Çok yüksek işlem gücüne sahip bu sunucularda özel yazılım ve web sitelerinizi barındırabilirsiniz.
- VPS sunucular VDS sunuculardan paha ucuzdur.
- Söz konusu VDS sunucularda, tahsis edilen CPU ve Ram gibi kaynaklar donanımsal olarak ayrılırken,VPS sunucularda ise yazılımsal olarak ayrılmaktadır.(Ortak şekilde kullanılır.)
- VDS yapılarda bir sunucu yoğun kaynak kullanımı yaptığında diğer sunucular bundan etkilenmezken, VPS sunucularda birbirlerini olumsuz yönde etkiler.
- VPS sunucular birbirinden tam izoleli bulunmadığından, bu da güvenlik sorununu beraberinde getirmektedir.
Genel olarak VPS ve VDS arasındaki farklar bu şekilde açıklanmaktadır.
Aynı kullanım özelliklerine göre daha ucuz, daha az performans ve güvenlik sorununu önemsemeyenler VPS, Tam tersini tercih edenler ise VDS sunucu hizmetlerini tercih edebilirler.