Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte kilo problemi yaşayan pek çok insan Ramazanda nasıl kilo verebileceğinin yollarını araştırmaya başladı. Lakin toplumumuzda bu konuyla alakalı yanlış bir algı var.
Bu yanlış algı, Ramazanda insanların rahat bir şekilde kilo vereceği yönündedir.
Evet, Ramazanda iftara kadar bir şey yemiyor bir şey içmiyoruz. Bu durum insanların kilo vereceği anlamına gelmez. Çünkü zaten iftar ve sahur olmak üzere 2 öğün yemek yiyoruz.
Oruçtan önce de en fazla 3 öğün yiyoruz. Yani uzun bir zaman aç kalmak, kilo vermek ile bağdaştırılamaz bir konudur.
Hatta öyle ki yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde şu sonuç ortaya çıkmıştır; Ramazanda gün boyunca aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır ve böylelikle alınan besinler yağ haline dönüşür.
İşte bu durum kilo artışına sebebiyet verir. Yani kısacası Ramazan ayında aç kalmakla kilo verilmediği gibi tam tersine kilo alınır.
Peki, Ramazanda kilo verme tüyoları nelerdir? İşte o detaylar…
Ramazanda Kilo Verme Tüyoları – 7 Etkili Yöntem!
Ramazanda kilo verme tüyoları şu şekilde sıralanabilir;
- İftarda ağır şeyler yememek,
- Hafif aktiviteler yapmak,
- Mutlaka sahur yapmak,
- İftarda çok su tüketmemek,
- Sebze ve meyve tüketimini artırmak,
- İftardan birkaç saat sonra yürüyüş yapmak,
- Yemekleri yavaş yavaş yemek.
İftarda Ağır Şeyler Yememek
Sahurdan iftara kadar aç kalmak midenin hassas bir hale gelmesine neden olmaktadır. Bundan ötürü iftara hiçbir şekilde ağır bir menü ile başlamamak gerekir.
Bir çorba ile başlamak tercih edilebilecek en sağlıklı yoldur. Böylelikle aşırı derecede açık olan iştah hem bastırılmış olacaktır hem de gerekli vitaminler yeterli derecede bağışıklığa tesir edecektir.
Hafif Aktiviteler Yapmak
Belki oruçlu bir şekilde aktiviteler yapmak sizi yorabilir. Çünkü en ufak aktivite bile susuzluğu ve açlığı beraberinde getirir.
Bu yüzden iftardan en az 1 saat sonra yediklerinizi eritebileceğiniz ve kilo vermenize yardımcı olacak aktiviteler yapmak çok yerinde bir hareket olacaktır.
Fakat şöyle de bir gerçek var ki iftardan sonra aşırı derecede yorgunluk meydana geliyor ve insanın uyuma isteği artıyor.
Eğer üşengeç biri iseniz iftardan sonra herhangi bir aktivite yapmak istemeyebilirsiniz. Ama bir yandan da kilo vermek istiyorsanız bu konudaki otokontrolünüzü sağlamlaştırmalısınız.
Mutlaka Sahur Yapmak
Bazı insanlar gece uyanmalarından nefret ettiği için sahur yapmadan oruç tutabiliyor. Fakat Ramazan ayında sadece 2 öğün hakkımız var ve sahur yapılmazsa bu öğün 1’e düşmüş olacak.
Bu durum kilo vermek isteyenler için risklidir. Mümkün olduğunca sahur atlanmamalı ve sahurda mutlaka hafif besinler tüketilmelidir.
O besinler; domates, salatalık, maydanoz, zeytin, peynir, yumurta, yoğurt ve ceviz gibi besinlerdir.
Eğer bu besinleri tüketmek istemezseniz yulaf+yoğurt+meyve+kuruyemişler sizin için hem doyurucu hem de sağlıklı bir alternatif olacaktır.
İftarda Çok Su Tüketmemek
İftarda çok su tüketmek size tokluk hissi vereceğinden dolayı yanlıştır. İlk başta 1 bardak su içmeniz daha yerinde olacaktır. Ayrıca iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre su tüketmeniz gerekmektedir.
Sebze ve Meyve Tüketimini Artırmak
Eğer Ramazanda kilo vermek gibi bir düşünceniz varsa mutlaka meyve ve sebzeyi yeterli oranda tüketmelisiniz.
İftardan Birkaç Saat Sonra Yürüyüş Yapmak
İftardan sonra hareket etmek beden ve ruh sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden yediklerinizi sindirmek ve yağ yakımı için en az yarım saatlik bir yürüyüş yapmalısınız.
Yemekleri Yavaş Yavaş Yemek
Maalesef ki pek çok insan iftarı dört gözle beklediği için yemekleri çok hızlı ve yeteri kadar çiğnemeden yiyor. Bu durum kilo vermenin en büyük düşmanıdır. Yemekler mutlaka yavaş ve yeteri kadar çiğnenerek yenmelidir.
Bu içeriğimizde Ramazanda kilo verme tüyoları için söyleyeceklerimiz bu şekildedir.