Kedi sahiplerinin en çok korktuğu ve endişe ettiği hastalıkların başında gelen FİP hastalığı, koronavirüs ile enfekte olmuş kedilerde mutasyon geçirerek ortaya çıkan bir hastalık çeşididir.
Koronavirüsün yaygınlaşması ile bu virüsün sürekli mutasyon geçirerek karşımıza çıkması kedilerde FİP hastalığı riskini oldukça artırmıştır. Bu hastalık maalesef ki sabit kalan bir hastalık değildir.
İlerleyebilme özelliği vardır. Bu hastalığın ilerlemesi sonucunda da hayati tehlikeler ile karşı karşıya kalınabilir.
Peki, daha da detaylandıracak olursak; Kedilerde FİP hastalığı nedir? Kedilerde FİP hastalığı belirtileri nelerdir? Kedilerde FİP nasıl bulaşır? FİP tedavisi ücreti ne kadardır? İşte detaylar…
Kedilerde FİP Hastalığı Nedir?
Bu hastalık hemen hemen her evcil kedide görülebilecek bir hastalıktır. Genelde 2 yaşın altındaki kedilerde görülmektedir ve kontrol altına alınması güç bir hastalıktır.
Bu hastalığın en büyük etkeni koronavirüstür. Yani FİP hastalığı, koronavirüs ile enfekte olmuş kedilerde mutasyon geçirerek ortaya çıkan bir hastalık çeşididir.
Islak ve kuru olmak üzere ikiye ayrılır ve ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Kedilerde Fip Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde Fip hastalığı belirtileri nelerdir sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir;
- Kronik zayıflama görülür. Daha çok sırt bölgesinde zayıflamalar olur ve omurlar oldukça belirgin hale gelir. Ayrıca karın bölgesi farklı bir şekilde şişer,
- Kedinin ruh halinde değişmeler meydana gelir. Genelde bu değişimler olumsuz ve negatif yöndedir. Mesela aşırı huysuzlaşma, mutsuzluk, memnuniyetsizlik ya da halsizlik gibi değişimler,
- Yüksek derecede ateş,
- Farklı görme problemleri ortaya çıkar. Bu problemler genellikle göz sulanması, görme yetisinde gerilemeler ya da göz renginde değişimlerin oluşması şeklindedir,
- Görme yetisinde gerileme olduğu için de kedide yürüme ve denge problemleri görülür,
- Nefes almada güçlük,
- Nezle ve burun tıkanıklığı sorunları,
- Aşırı halsizlik hali,
- Karın bölgesinde su biriktiği için şişlikler görülür. Aynı zamanda bu şişlikler kalp bölgesinde de görülür.
Eğer kedinizde bu belirtilerden birkaçını görüyor iseniz hiç zaman kaybetmeden kedinizi mutlaka bir Veteriner Kliniği’ne götürmelisiniz. Çünkü bu hastalık ihmale gelmez ve kediniz ciddi derecede hayati sonuçlara maruz kalabilir.
Kedilerde Fip Nasıl Bulaşır?
Sıra geldi kedilerde FİP nasıl bulaşır sorusunun cevabına. Aslında yukarıda da belirttiğimiz gibi Fip hastalığının temelinde koronavirüsü yatar.
Yani koronavirüs mutasyon geçirerek FİP virüsüne dönüşür. Bu virüs de maalesef ki FİP hastalığına sebebiyet verir. Kediler bu virüs ile hayatlarında en az 1 defa olmak üzere karşılaşırlar.
Gerekli önlemler alındığı takdirde bu hastalık rahat bir şekilde atlatılabilir. Sadece işin zor yanı bu hastalığın ölümcül olma riskinin var olmasıdır. Çünkü koronavirüs mutasyona uğradığı için bu hastalık ölümcül bir FİP hastalığına dönüşebiliyor.
Bu virüs pozitif olan bir kediden negatif olan bir kediye tüy yalama ve dışkılama şeklinde bulaşabilir. Mutasyona uğramış FİP hastalığı hızlı bir şekilde yayılma özelliğine sahiptir.
Şayet kedinizin sağlıklı olduğunu ve ona iyi bir şekilde baktığınızı düşünüyorsanız bu hastalığın pozitif olan kedilerden direkt olarak kedinize bulaşabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Kedilerde Fip Tedavisi Ücreti Ne Kadardır?
Bağışıklığı güçlendirerek ve virüsü direkt olarak öldürmeye yönelik olmak üzere iki farklı yolla tedavi edilen FİP hastalığının kesin bir tedavisi yoktur.
Bağışıklığı güçlendirerek ve virüsü direkt olarak öldürerek seyreden bu tedavi yöntemleri çok sık uygulanır. Lakin bu, kesin bir tedavi değildir.
Kedilerde FİP tedavisi ücreti ise gittiğiniz kuruma göre değişiklik gösterir. Ayrıca bu ücretler kedinize uygulanan tedaviye göre belirlenmektedir.
Sonuç itibariyle Bu konuda net bir rakam vermek mümkün değildir.