Kedi sahiplenmek sorumluluk gerektiren bir olgudur. Bununla birlikte sahiplenilen kedinin bakımı ve beslenmesi de oldukça meşakkatlidir. Bunun için sabırlı olmak çok önemlidir.
Yeteri derecede gösterilmeyen ehemmiyet ve ihmalkârlıklar kedilerde birçok rahatsızlık ve hastalıklara yol açabilir. Kedinin insan psikolojisi ve sağlığı üzerinde olumlu veya olumsuz etki bıraktığı bilinmektedir.
Bu olumlu veya olumsuz etkiler ise kedilerin yaşam koşullarından geçmektedir.
Buna göre kedi nasıl beslenmelidir? Kedilerde görülen hastalıklar nelerdir? Kedilerden insanlara hastalık bulaşır mı, kedi tüyü yutmak tehlikeli mi? Kedi tüyünün zararları nelerdir? bunları cevaplayacağız.
Kedi Nasıl Beslenmelidir?
Sanılanın aksine kediler insansal gıdalarla beslenmemelidir. Daha doğrusu aşırı yağlı, salçalı ve kemikli yiyecekler kedilerin sağlığı için oldukça zararlıdır.
Bunun için eğer beslenmek istenilen kedi bir sokak kedisiyse hafif ve sağlıklı yemek artıkları verilebilir.
Evcil bir kedi ise hayvanlar için üretilen kedi mamaları ile beslenmelidir. Besleme yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Bu hususlar kısaca şöyledir;
- Kedilerin bağışıklıklarının korunması oldukça önemlidir.
- Mama kullanımına dikkat edilmelidir.
- Kedilerin bulundukları alanların ve eşyalarının sık sık havalandırılması gerekir.
- Mama kaplarının temizliği unutulmamalıdır.
- Eğer bir sokak kedisi beslenmek isteniyorsa verilen yiyecekte herhangi bir kemik veya kılçık artığının olmaması gerekmektedir. Kılçık veya kemik kalıntıları kedilere zarar verir.
Kedilerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Kediler de insanlar gibi hastalanabilmektedir. Bu hastalıklar insan hastalıklarıyla benzerlik gösterebildiği gibi çoğu zaman insan hastalıklarından tamamen farklı olabilmektedir.
Kedi hastalıklarından bazıları şunlardır;
- Kanser: İnsanlarda sıkça görülen bu hastalık kedilerde de görülmektedir. Kedilerde rastlanılan kanserin birden fazla faktöre bağlı olarak geliştiği ve birçok nedeninin olduğu bilinmektedir.
- Kalp Kurdu: Bu hastalık türü çoğunlukla sivrisineklerden kedilere bulaşmaktadır. Genellikle evcil kedilerde görülen hastalık sanılanın aksine kalpte değil akciğerlerde sorunlara neden olmaktadır.
- Kuduz: En çok bilinen hastalıklardan birisidir. Köpeklerde daha çok bilinen bu rahatsızlık kedilerde de görülebilmektedir.
- Üst solunum enfeksiyonu: İnsanlarda sıça görülen bu hastalık kedilerde de bulunmaktadır.
Kedilerden İnsanlara Hastalık Bulaşır Mı?
Kedilerde rastlanılan bazı hastalıkların insanlara da bulaştığı bilinir. Çoğu zaman kediler birer taşıyıcı vazifesi görebilmektedir.
Uluslararası bir araştırmaya göre kediler 20’den fazla hastalığın insanlara bulaşmasında etkin rol oynuyor. Bu hastalıkların çoğunluğu ise parazitlerden oluştuğu kanıtlananlar arasında.
Kedilerden bulaşabilecek hastalıklara karşı alınması gereken önlemler kısaca şöyledir;
- Öncelikle evcilleştirilen kediler belirlenen periyotlarda veteriner kliniklerine götürülmeli ve detaylı muayenesi yapılmalıdır.
- Mutlaka iç ve dış parazit tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
- İç ve dış parazitlerin yanı sıra kuduz aşılarının da yapılması şarttır.
- Hijyen kurallarına uyulmalıdır.
- Kedilerin bulunduğu ortamlar havasız bırakılmamalıdır.
Peki asıl konumuz olan Kedi tüyü yutmak tehlikeli mi? gelin bunun da cevabına bakalım.
Kedi Tüyü Yutmak Tehlikeli Mi?
Kedi tüyünün zararlı olup olmadığı tamamen kedinin yaşadığı koşullara bağlıdır. Genel bir yargı olan kedi tüyü kist yapar algısı tamamen yanlıştır. Zira aşıları ve bakımları yapılmış kedilerin tüyleri tamamen zararsızdır.
Fakat bakımı ve tedavisi yapılmayan, sağlıksız koşullarda yaşayan kedilerin tüyleri parazit barındırmaktadır. Sanılanın aksine kedi tüyü hastalık yapmaz.
Fakat kedi tüylerinde barınan parazitler insan vücudunda rahatsızlıklara sebep olmaktadır.
Kedi Tüyünün Zararları Nelerdir?
Kedi tüyünün zararlı olduğuna dair insanlar arasında yaygın bir algı bulunmaktadır. Kedilerden insanlara bulaşan parazitlerin yol açtığı rahatsızlık ve hastalıklar tamamen kedi tüyüne mal edilmektedir.
Aşıları ve bakımları tamamlanmış bir kedinin sahip olduğu tüyler mikrop ve parazit barındırmamaktadır.
Sadece nefes darlığı ve astım atakları olan kişi veya çocuklarda alerjilere yol açabilir. Havasız bir ortamda yüksek oranda bulunan kedi tüylerinden kaynaklı olarak hapşırma, öksürme gibi alerjik reaksiyonlara rastlanılabilir.
Kedi alerjisi hakkında detaylı bilgi için Kedi Alerjisi Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.