Yaz tatilinizin kabusa dönüşmesini istemiyorsanız gereken önlemleri almanız ve cildinizi düşünmeniz gerekecektir. Güneş ışınları cilde zarar vererek cildin erken yaşlanmasına neden olur. Bu yüzden mümkün mertebe güneşten uzak durmak ve cildimizi korumak zorundayız.
Cildinizi güneşten korurken sadece güneş kremleri yeterli olmayabilir. Güneş kremlerine ek olarak şapka ve gözlük kullanımı da sağlamalısınız. Güneş yanığı bazı tıbbi ve medikal ürünlerle tedavi edilebilir. Peki, güneş yanığına iyi gelen kremler nelerdir? Gelin hep beraber inceleyelim.
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
Güneşin altında hiçbir koruyucu önlem almadan saatlerce vakit geçirmek ciltte güneş yanıklarına neden olabilir.
- Kızarmış ve acı veren bir cilt
- Ciltte şişlik ve kaşıntı
Cilt yüzeyinde içi su dolu kabarcıklar görülebilir. Bazen bu belirtilere bulantı ve kusma da eklenebilir. Güneş altında saatlerce zaman geçirmek cildin su kaybetmesine neden olur.
Güneş Yanığına İyi Gelen Kremler
Güneş yanığı cildin su kaybetmesine neden olur. Cildi soğuk uygulama yapmak acıyı ve kaşıntı hissinin azaltır. Güneş yanığı durumlarında cilde sürülen salça, diş macunu gibi maddeler yarar yerine zarar sağlar.
Güneş yanığında deri bütünlüğü bozulduğu için bu maddeler enfeksiyona sebebiyet verebilir. Yanıklar da enfeksiyon çok büyük bir risktir. Silverdin yanık kremini hametan krem ile karıştırarak kullanabilirsiniz.
Güneş yanığı olan bölgeyi belli bir süre güneşten korumak çok önemlidir. Bol su içmek ve bol sebze meyve yemek cildin nemlenmesi açısından çok önemlidir. Güneş yanında cildinizi travmatize edici uygulamalardan uzak durun.
Her gün ılık duş alabilirsiniz. Cildin nemini kaybetmesine neden olacak cilt bakım ürünleri kullanmayın.
Aloe Vera Kullanın
Güneş Yanığına İyi Gelen Kremler haricinde doğal çözümler de mevcuttur. Özellikle aloe vera cildi rahatlatır ve cilde ferahlık verir. Aynı zamanda cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlar. Aloe vera jel antiseptik özelliğinden dolayı bir takım enfeksiyonların gelişmesini engeller.
Güneş yanığında cilt, suyunu kaybetmiş çorak bir tarlaya benzetilebilir. Aloe vera jel cildin nem dengesini ayarlar.
Cildi rahatlatır ve nem kaybından dolayı oluşan kaşıntıyı önler. Bu şifalı bitki cildin genç görünmesini sağlar ve çevrenin neden olduğu zararları ortadan kaldırır.
Güneş yanığı olan bölgeye jeli doğrudan sürün ve emilmesi için biraz bekleyin. Jel cilt yüzeyinden emildikten sonra cildinizi yıkayabilirsiniz veya yıkamazsanız da herhangi bir sorun oluşmayacaktır.
Güneş Yanığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Güneş yanığı kişiye acı veren ve hayat kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Güneşten korunmak birincil önlem olmalıdır. Bazı nedenlerden dolayı güneşten yeteri kadar korunmamış ise ciltte oluşan güneş yanığını iyi tedavi etmek gerekir.
Tedavi edilmeyen güneş yanıkları enfeksiyon kaynağı olabilir. Yanık nedeniyle deri bütünlüğü bozulduğu için vücut enfeksiyonlara açık hale gelir.
Ayrıca tedavi edilmeyen güneş yanıkları cilt yüzeyinde kalıcı izlerin sebebidir. Lekeler kişinin genel sağlığına zarar vermese de estetik olarak kötü durmasına neden olur.
Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?
Güneş yanığı tedavisini hem sağlık kuruluşunda hem de evde kendiniz yapabilirsiniz. İleri derecede olan yanıklar için mutlaka bir hekime görünmeniz gerekir. Küçük derece yanıklar için evde kendiniz önlem alabilirsiniz.
Güneş Yanığına İyi Gelen Kremler kullanılacağı gibi doğal ürünler ile de güneşin zararlarından kurtulabilirsiniz.
Eğer yüz bölgenizde güneş yanığı mevcut ise, bu konuda yazılmış olan Güneş Yanığı İçin Maske Önerileri başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bunlar haricinde her gün ılık duş yapabilir ve cildinizi nemli tutabilirsiniz. Cildinizi güneşten korumaya özen gösterin. Her gün 3 litre kadar su içerek dengeli beslenin. Güneş yanığı olan bölgeyi mümkünse açıkta bırakın.
Yanık kremleri ile düzenli pansuman yaptığınız zaman iyileşme hızlanacaktır. Güneş ışınlarının etkisi yıllar içerisinde ortaya çıkar ve en kötü yan etkisi cilt kanseridir. Sağlıklı ve ışıltılı bir cilt istiyorsanız güneş ışınlarından uzak durmak zorundasınız.