Hıçkırılık yetişkinlerde görüldüğü kadar bebeklerde de görülür. Bir refleks olduğu için kesin bir çözümü yoktur. Üstelik ne zaman oluşacağını da her zaman kestirmek mümkün değildir.
Bebeklerde hıçkırılık görülmesi de genelde annelerinde endişeye neden olur. Fakat bu endişe yanlış hareketler yapmalarına neden olabilir.
Hıçkırık esnasında bebeği emzirmek ya da dik tutarak masaj yapmak bir işe yaramaz. Peki; Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar? haydi inceleyelim.
Yeni Doğanlarda Hıçkırığın Nedenleri
Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar? sorusunun nedeni özellikle anne babaların merak ettiği bir konudur.
Çünkü bebekler yetişkinler gibi hıçkırığa neden olacak şekilde beslenmezler. Bu sebeple altında başka hatta kötü bir neden olduğunu düşünürler.
Bebeklerde hıçkırığın asıl sebebi ise karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılıyor olmasıdır. Kasılmalar ile beraber ses telleri birbirlerine yaklaşır ve ses dalgası meydana gelir.
Ses dalgaları da hıçkırık sesini oluşturur.
Bu sebeple özellikle yeni doğan bebeklerde hıçkırık görülmesi normaldir. Bebek biraz daha büyükten sonra, yavaş yavaş mama ve katı gıda yemeye başlayınca da farklı nedenler ortaya çıkabilir.
Aslına bakılırsa hıçkırık bebeklerin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Sindirim sistemini çalıştıran organların iyi çalıştığının bir göstergesidir.
Hıçkırık Gebelikte Başlar
Bebeklerde hıçkırık anne karnındayken başlayabilir. Bunun nedeni, bebekler anne karnındayken amnion sıvısı yutar.
Hıçkırık anne karnından dahi hissedilebilir. Genelde gebeliğin 4. ayından itibaren annenin karnında titreşimler gözlemlenir.
Bunun nedeni bebeğin o esnada hıçkırıyor olmasıdır. Bu hıçkırılıklar doğum tarihi yaklaştıkça artabilir. Doğduktan 1 yaşına kadar da devam edebilir.
Bebeklerin Gaz Yutması
Bebekler katı gıda ve mama yemeye başladıktan sonra özellikle biberon kullanıyorlarsa gaz yutmaya başlarlar. Özellikle biberonun ağzının bebek tarafından tam kavranamaması gaz yutmasına neden olabilir.
Emzik de aynı şekilde gaza neden olur. Gaz da doğrudan hıçkırığa neden olur.
Bebeklerin gaz yutması ile alakalı bilinmesi gerekenler şunlardır;
- Gaz sorunu genelde 2.-4. aylar arasında görülür.
- Bu dönemde hıçkıran bebeklerde asıl neden gazdır.
- Hıçkırık tutması sürekli devam ederse gaz çıkarmak için etkili olan yöntemler denenebilir.
- Eğer bebek daha emiyorsa annenin yedikleri de süte karışacağı için bebeğin hıçkırmasına neden olur.
- Bebek çok acıktıysa da annesini emerken hava yutabilir.
- Emme esnasında hıçkırık tutarsa emzirmeye ara vermeniz gerekir şeklinde sıralanabilir.
Bebeklerde gaz sorunu ile ilgili daha detaylı bilgi için Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer? başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Midenin Büyümesi
Bebekler sürekli geliştikleri için mideleri büyürken farklı reaksiyonlar gösterebilirler. Midenin gelişmesi doğrudan sindirim sistemi ile alakalı olduğu için hıçkırılık oluşması normal bir durumdur.
Ani Sıcaklık Değişimi
Bebeklerin üşüdüğü düşünen anne babalar genelde üstlerini kat kat örterler. Bu durum ani sıcaklık değişimi yaşamalarına neden olabilir.
Bebekler sanılanın aksine o kadar fazla üşümezler. Bu yüzden çok kat kat giydirmeye gerek yoktur.
Özellikle hızlı ısı değişimleri hıçkırığı tetikleyen sebepler arasındadır. Sıcaklık değişimi dışında ani heyecanlanmalar da bebeklerde hıçkırığa neden olabilir.
Karınlarının Doyması
Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar? sorusunun en net cevabı da; Nasıl yetişkinler doğunca hıçkırık tutar ise bebeklerde de doydukları zaman hıçkırık tutabilir. Bu durum normaldir ve geçicidir.
Katı gıda ya da anne sütü ile beslenen bebekler kısa sürede doyar.
Yetişkinlerin beslenmesi gibi çok fazla yedirmeye gerek yoktur. Gün içinde çok sık emzirmek hıçkırığa neden olabilir.
Bebeklerin mideleri küçük olduğu için midelerin şişmesine de neden olur.
Solunum Kaslarının Gelişmesi
Bebeklerde solunum kasları da yeni yeni geliştiği için hıçkırık oluşabilir. Bebekler istemsiz olarak bu kasları geliştirmek için güçlendirici egzersizler yaparlar.
Bu egzersizler de hıçkırık olarak adlandırılır. Bilim insanları hıçkırığın sağlıklı bir tepki olduğunu bu yüzden belirtir. Bir nevi bebekler için hayatta kalma mekanizmasıdır.
Bu yazımızda Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar? sorusuna bilgilerimiz dahilinde çözüm sunmaya çalıştık. Bebekleriniz ile ilgili sağlık sorunları uzman hekimlere danışmanızı tavsiye eder, bebeğinizle birlikte sağlıklı günler dileriz.