Selülit, cildin yüzey kısmında çukurlu veya tümsekli portakal kabuğuna benzer görünümü olan ve genel olarak uyluk, kalça ve karın bölgesinde etkili olan estetik cilt sorunlarından biridir. Ve kadınlar arasında sıklıkla görülür.
Selülit oluşumu genellikle cildin dermis ve epidermis adındaki üst tabakanın alt kısmında aşırı derecede yağ hücresi oluşur.
Küçük yağ dokularının bantları bu yağ hücreleri arasında dikey olacak şekilde uzanır ve cildin üst tabakalarına vücudun derin dokularıyla bağlanır. Oluşan bantlar, normal büyüklükteki yağ hücrelerinin yeterli oranda boş alanlara sahip olduğu odalar oluşturur.
Yağ hücrelerinde genişlemeler olduğu zaman bantlar yağ dokusunu file şeklinde sıkıştırıp girintili-çıkıntılı olan selüliti oluşturur.
Bir de detaylarıyla selülit nedir? birlikte inceleyelim.
Selülit Nedir?
Selülit; genel olarak kalça, uyluk kemiği ve karın bölgesinde derinin altı veya deri yağ dokusunu etki altına alan portakal kabuğu şeklinde görünümü olan girintili-çıkıntılı dokuya neden olan bölgesel bozukluk olarak ifade edilir.
Portakal kabuğu dokusu, derinin alt kısmında biriken ve daha sonraları genişleyen yağ hücreleri ile cildin yüzey kısmına dik olarak uzanan ve septa ismi verilen lifli bantların bir araya gelmesiyle oluşur.
Genişleme yapan yağ hücreleri küçük olacak şekilde şişlikler meydana gelir ve sıkı septa adı verilen yağ dokusunu büzerek çukurlar oluşur.
Bundan dolayı da selülit meydana gelir.
Selülit Neden Olur?
Günümüze kadar selülit neden olur kesin olarak belirlenememiştir. Fakat selülit, derinin alt kısmında yer alan yağ dokusu ve yağ tabakası arasında oluşan etkileşimden meydana geldiği bilinmektedir.
Selülitin nedenleri arasında genetik faktörler, hormon değişikliği, kilo verme, kilo alma, sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir yaşam bulunmaktadır.
Bunların haricinde giyilen dar kıyafetler ve çok süreli oturmalar da selülite neden olmaktadır.
Fakat bazı kadınlar çok iyi beslenmelerine rağmen yine de selülit oluşumuna engel olamıyorlar. Çünkü buna vücutta bulunan yağ dağılımı da neden olmaktadır.
Günümüze kadar yapılan araştırmalar ve uzmanların tahminlerine göre; kadınların % 90’ı, ergenlik dönemi bittikten sonra selülit ile tanışırlar. Ve yaş ilerledikçe selülit olasılığı daha çok artar.
Bu arada; Selülit açık tenli kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde ise, kadınlara oranla çok daha az görülür.
Bunun sebebi ise; erkek cildinin alt katmanlarının farklı özelliklerde olması ve yağ tabakasının çok az olması selülit riskini en az seviyeye indirmektedir.
Kişilerde, özellikle de kadınların kilo almaları durumunda selülit oluşumuna sıkça rastlanmaktadır. Tabi selülit, bazı zayıf kişilerde de gözlenebilmektedir.
Son olarak hamilelik ve hareketsiz bir yaşam da selülit oluşumunu hızlandırabilmektedir.
Selülit Belirtileri Nelerdir?
Selülit; karın, uyluk ve kalça gibi vücut bölgelerinde girintili-çıkıntılı bir görüntüye sebep olur. Ciltte oluşan bu görüntüler bazı durumlarda portakal kabuğu ve süzme peyniri de andırabilir.
- Düşük düzey selülitte; Kişinin yalnızca uyluk bölgesinde portakal kabuğu görünümü gözlenebilmektedir.
- Vücudun diğer bölgelerinde selülit belirtisi gözlenmektedir.
- Yüksek düzey selülitte ise; Vücudun çeşitli bölgelerinde pürüzlü bir cilt yapısı gözlenebilir.
- Bu daha çok kalça etrafında ve uylukta görülmesine rağmen, göğüslerde ve karın alt bölgesinde de bulunabilmektedir.
Son olarak; Selülit ciddi bir sağlık sorunu değildir. Edişelenmenize gerek yok!
Selülit Dereceleri
- 1.Derece: Ayakta dururken yada yatarken vücudunuzda portakal kabuğu görünümü olmaz ve cildiniz nispeten pürüzsüz olarak görünür.
- 2. Derece: Yatar durumda cilt pürüzsüz olarak görünür, fakat ayaktayken ilgili bölgelerde hafif girinti – çıkıntılar görülebilir.
- 3. Derece: Ayakta ve yatar durumda cilt üzerinde portakal kabuğu görünümünü gözlemlenir.
Selülit Tedavisi
Selülitin kalıcı olarak giderilmesi için bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu hususta cilt sorununun detaylı analizinin yapılarak ve doğru teknikler uygulanarak tedavi edilmesi mümkündür.
Aşağıda belirtilen selülit tedavileri, geçici yada kalıcı olarak selülit oluşumunu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Fazla Kilolardan Kurtulmak
Vücut kitle endeksine göre aşırı kilolu olan kişilerde selülit oluşumu, sıklıkla görülebilmekte.
Öncelikle fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerek. Bunun için çeşitli diyetler uygulayarak sağlıklı beslenebilir, egzersiz ile destekleyerek de kontrollü olarak kilo verebilirsiniz.
Bu sayede selülit gibi cilt problemlerinden kurtulabilir, pürüzsüz bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Lazer ve Radyofrekans Tedavisi
En etkili selülit tedavi yöntemlerinden biri de lazer ve radyofrekans tedavisidir. Bu tedavide 3 ayrı yöntem uygulanmaktadır.
Vücudunuzda selülit oluşumunun sebepleri analiz edilerek gerekli tedavi yöntemi buna göre seçilmektedir. Uygulanan tedavi sonucunda ciltte düzelmeler meydana gelir.
Lazer Liposuction Tedavisi
Bazı durumlarda selülit, liposuction ile tedavi edilir. Bu tedavi yönteminde; sorunlu bölgeye açılan küçük kesik ile cilt altına ince bir tüp yerleştirilir. Ve bu tüm yardımı ile yağ hücreleri emilerek tedavi edilir.
Fakat bu işlem selülitin iyileşmesinde etkili olmayarak yalnız vücuda şekil vermektedir.
Lazer liposuction yöntemi ise, selülit tedavisinde çok daha etkili olmaktadır. Bu tedavi yönteminde sorunlu bölgede bulunan yağ hücreleri ortadan kaldırılarak cildi sıkıştırmak hedeflenmektedir.
Kriyolipoliz
Kriyolipoliz, vücudun karın ve kalça gibi yerlerinde bulunan yağ hücrelerindeki lipit moleküllerini dondurma yöntemidir. Bu bölgelerde bulunan selülit sorunları bu yöntem ile tedavi edilmektedir.
Ultrason Tedavisi
Bu yöntem cerrahi olmayan bir yöntemdir. Burada ses dalgaları kullanılarak, yağ hücrelerinin azaltılması hedeflenmektedir.
Bir içeriğimizin daha sonuna gelmişken; Selülit Nedir? sorusu bu şekilde cevaplanmaktadır.