Yüksek lisans nasıl yapılır? Sorusu üniversiteden sonrası için akademik kariyer hedefi olan, kendini bir adım öne taşıyıp geliştirmek ve bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin sormuş olduğu soruların en başında gelir.
Binlerce lisans mezununun yüksek lisans yapması adına ÖSYM tarafından düzenlenmiş olan bazı sınavlardan istenilen puanı alması gerekiyor.
Ayrıca her üniversitenin istediği bazı şartları ve mülakat süreçlerini de yerine getirmiş olması gerekmektedir.
Yüksek lisans nasıl yapılır? Sorusuna cevap vermeden önce dilerseniz yüksek lisans nedir? Sorusunu yanıtlayalım.
Bu arada Psikolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Yüksek Lisans Nedir?
İngilizcesi “master” olan yüksek lisans, lisans eğitimi bitirildikten sonra devam edilen bir eğitim sürecidir. Genelde yüksek lisans yerine “master yapmak” ifadesi kullanılır.
2 yıl süren yüksek lisans eğitimi ” tezli yüksek lisans” ve “tezsiz yüksek lisans” olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans bazı noktalarda birbirinden farklılık gösterir.
Dilerseniz bu konuyu yüksek lisans nasıl yapılır? Başlığı adı altında daha da detaylandıralım.
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yüksek lisans tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere 2 şekilde yapılır.
Tezli ve tezsiz yüksek lisans ise alt başlıklar halinde şöyledir;
Tezli Yüksek Lisans Nedir?
Tezli yüksek lisans programının en temel amacı, öğrencinin birtakım bilimsel araştırmalar yaparak bilgilere erişim sağlama, erişilen bu bilgileri değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasına yardımcı olmaktır.
Tezli yüksek lisans eğitimi programı toplamda 21 krediden az olmamak şartı ile en az 7 ders, ayrıca 1 seminer dersi ve tabii ki tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışması kredisizdir.
Bu ikisi başarılı ya da başarısız olmak üzere değerlendirilir.
Ayrıca tezli yüksek lisansta öğrenci, bilimsel araştırmalarla hazırladığı tezini jüri önünde sözlü bir biçimde savunur.
Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?
Tezsiz yüksek lisans eğitimi programı ise öğrencilere mesleki hususlarda bilgi kazanmalarını sağlayarak bu bilginin uygulama aşamasında nasıl kullanılacağını öğretmektedir.
Tezsiz yüksek lisans programı toplamda 30 krediden az olmamak şartı ile en az 10 ders ve bir de dönem projesi dersinden oluşmaktadır. Öğrenci bu dönem projesini rapor ya da yazılı proje olarak vermek zorundadır.
Dönem projesi kredisizdir. Başarılı ya da başarısız olmak üzere değerlendirilir.
Tüm bunlardan hareketle diyebiliriz ki; tezli yüksek lisans daha çok teoriğe dayalı iken tezsiz yüksek lisans daha çok pratiğe dayalıdır.
Peki, yüksek lisans başvuru şartları nelerdir?
Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?
Yükseköğretim Kurulu’nun yani YÖK’ün yüksek lisans için belirlemiş olduğu belli başlı şartlar vardır.
O şartlar şu şekildedir;
- Yüksek lisans programına başvuruda bulunmak isteyen adayların mutlaka lisans diplomasına sahip olması ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yani ALES’ten en az 55 puan alması gerekmektedir.
Fakat konservatuvarın ve güzel sanatlar fakültelerinin enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES’ten herhangi bir puan alma şartı aranmamaktadır.
- Genelde tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde ALES puanı şartı aranmamaktadır. Lakin ALES puanı istenilir ise ALES taban puanı senatolar tarafından belirlenmektedir.
- Mezun olan ya da mezun olabilecek adayların yüksek lisansa başvurusuna dayalı belirlenen esaslar ALES puanının %50’den az olmamasıdır.
Bu koşul ile birlikte puanın hangi ağırlıkla değerlendirileceği ve yüksek lisans öğrenci kabulüne ilişkin diğer durumlar senato tarafından belirlenmektedir.
- Son olarak Yükseköğretim Kurumları yüksek lisans programlarına sadece ve sadece ALES puanı ile öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanının yanı sıra 4 yıllık lisans not ortalaması, mülakat ya da yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sonucunu da dikkate alabilmektedir.
Yani bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.
Eğer aklınızda hangi okulda yüksek lisans yapmak istediğinizi belirlediyseniz o okulun başvuru şartlarını da mutlaka gözden geçirin.
Son olarak sıra geldi yüksek lisans yapmak zorunlu mu? Sorusunun cevabına.
Yüksek Lisans Yapmak Zorunlu Mu?
Yüksek lisans yapmak zorunlu değildir.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi üniversiteden sonra akademik anlamda kariyer hedefleyen ya da tek bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler yüksek lisans yapmaktadır. Ki artık günümüzde yüksek lisans yapmak şart haline gelmiştir.
Bunun nedeni ise artık herkesin üniversite diplomasına sahip olmasından kaynaklıdır.
Herkes üniversite diplomasına sahip olduğu için de kendini bir adım öne çıkarmak, rakiplerinin arasından sıyrılmak isteyen kimseler yüksek lisans yapmayı tercih etmektedir.
Bir içeriğimizi daha sonlandırıyorken; yüksek lisans nedir? Yüksek lisans nasıl yapılır? Yüksek lisans başvuru şartları nelerdir? Yüksek lisans yapmak zorunlu mu? Sorularını yanıtladık.