Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın birkaç ay öncesinde yapmış olduğu SMA taraması açıklaması hala gündemini koruyor. Haliyle SMA tarama testi nedir? SMA testi kaç günde çıkar? tarzındaki soruların cevabı da merak konusu.
Hem Dünya çapında hem de Türkiye çapında oldukça yaygın olan SMA hastalığının tedavisi ise oldukça maliyet gerektiriyor. Hatta sosyal medya üzerinden SMA hastası çocuklar için yardım kampanyaları bile toplanıyor.
SMA taraması nedir? Sorusunun cevabından önce SMA hastalığının ne olduğu hakkında kısa bir bilgi vermekte fayda var.
SMA Hastalığı Nedir?
SMA hastalığı ilerleyebilen ve kalıtsal yollarla ortaya çıkan bir kas hastalığıdır. Bu hastalığın en net belirtileri eklem hareketlerinde ciddi kısıtlamaların görülmesi, beslenme, solunum sorunları, kuvvet eksikliği ve kas erimesidir.
Bu hastalıkta görme ve işitme fonksiyonları etkilenmez. Fakat tedavisi oldukça zor ve yüklü miktarda para gerektirir. Bu tarz sorunların yaşanmaması adına önlem olarak SMA taraması zorunlu kılınmıştır.
Bu taramaya yeni doğmuş bebekler, henüz evlenmemiş çiftler ve evli olan ve çocuk sahibi olmayı düşünen çiftler de dâhildir.
SMA Tarama Testi Nedir?
SMA tarama testi evlilik öncesinde çiftlere ve yeni doğmuş bebeklere yapılan bir hastalık taramasıdır. Bu hastalığın çok sık rastlanılması böyle bir zorunluluğu beraberinde getirmiştir.
Çünkü SMA hastalığı oldukça zordur ve bu hastalığa sahip olanlar hayatının geri kalan kısmını engelli bireyler olarak geçirmek zorunda kalmaktadır.
SMA hastalığının en büyük nedeni kalıtım yoludur. Yani kalıtım yolu ile meydana gelir. Maalesef ki net ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden de evlilik öncesinde çiftlere SMA taraması yapılması zorunlu kılınmıştır.
Şayet bu tarama sonucunda çiftlerin SMA hastası bir bebek dünyaya getirme riski var ise bu çiftler tüp bebek tedavisi yöntemi ile evlat sahibi olabilirler. Tüp bebek tedavisi bedeliyse tamamen devlet tarafından karşılanmaktadır.
Tüm bunlardan hariç yeni doğmuş bebeklere de bu tarama zorunlu kılınmıştır. Böylelikle eğer bebekte SMA hastalığı riski var ise SMA hastalığına erken teşhis koyma şansı doğmaktadır.
SMA taraması basit bir kan tahlili ile bile yapılabilir. Gereken durumlarda ek tahliller de istenebilir. Fakat genellikle kan testi sonucunda SMA hastalığı riski olup olmadığı ortaya çıkar.
SMA Taraması Nasıl Yapılır?
SMA taraması nasıl yapılır sorusunun cevabını aslında az önce vermiştik. Fakat sürecin nasıl işlediğini daha da detaylandıracak olursak şöyle ki;
SMA hastalığının nedeni var olan mutasyonların % 95 ve fazlasının SMN1 adı verilen gendeki eksiklikten kaynaklanmaktadır. İşte ebeveynler de bu mutasyonları taşıyıp taşımadıklarını kan testi neticesinde çok rahat bir şekilde öğrenebilir.
Daha sonra bu mutasyonlar doktorlar tarafından incelenir ve sonuçlar da genetik danışmanlık eşliğinde paylaşılır. Tüm bunlardan sonra bu hastalık riskini taşıyan çiftlere bir yol haritası çizilir.
Peki, SMA testi kaç günde çıkar?
SMA Testi Kaç Günde Çıkar?
SMA testinin sonucu en erken 2 gün, en geç ise 1 hafta içerisinde mutlaka çıkar.
SMA Tarama Ücreti Ne Kadar?
Türkiye’nin genelini kapsayan bu tarama evlenecek olan çiftlere devlet tarafından ücretsiz bir şekilde yapılır. Fakat özel hastaneler ücretli yapacağı için net bir rakam vermek doğru olmaz.
Çünkü bu durum hastaneden hastaneye ve yapılan testlere göre değişkenlik gösterir.
SMA Tarama Testi Başvurusu Nereden Yapılır?
Evlilik öncesi ya da sonrası SMA Tarama testi başvurularınızı aile hekimliklerine yapabilirsiniz.
Detaylı bilgi, gerekli belgeler ve uygulama adımları için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine göz atabilirsiniz.
Kolaylık olması açısından ilgili sayfaya şuradan ulaşabilirsiniz. >>> Evlilik Öncesi Spinal Musküler Atrofi (SMA) Taşıyıcı Tarama Programı