Cazibesiyle avlarını kendine çeken bir çiçek hiç gördünüz mü? Rengarenk görüntü ve hoş tada sahip bu canlı, ne kadar tehlikeli olabilir ki?
İşte bir etobur bitki olan Sinek Yutan böyle bir canlı! Bu yazımızda Sinek Yutan nedir? Avını nasıl tuzağına düşürür? Ve yetiştirme şartları nasıldır? gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Sinek Yutan Nedir?
Kanadalı bir botanikçi tarafından “Sarracenia” ismi verilen Sinek Yutan bitkisi etobur bir türdür. Formundan dolayı “Suibriği” veya “Sürahi” isimleriyle de anılır.
Kendi besinini kendi yakalayan bu etobur bitki, şayet balkonda besleniyorsa özellikle yaz aylarında pek çok arının ve sineğin katili olabilir.
Sinek Yutan nedir? diye cevaplarken türlerinden de bahsetmekte fayda vardır. Sarracenia rosea, Sarracenia psittacina ve Sarracenia purpurea gibi farklı türleri bulunur. Hatta bazı türlerini terraium da bakabilirsiniz.
Sinek Yutan Ne Demek?
Bu bitkinin doğal yaşam döngüsünde beslenmesini böcekler sağlar. Özellikle sinek ağırlıklı beslendiği için de bu ismi almıştır.
Canlı renklere sahip olmasıyla sinekler kendine çeken bu etobur bitki, ibrik şeklinde olmasıyla sinekler için gizli bir tuzaktır. Avı içine düşer ve çıkamaz.
Sinek Yutan Neden Böcek Yer?
Bazı bitkiler asitli besinlerden yoksun topraklarda yetişir. Ve bu ihtiyacını dışarıdan karşılar. İşte sinek yutan bitkisi de böyle bir türdür.
Alması gereken azotu sinek veya böceklerin proteinlerinden elde eder. Ancak illa böcek veya sinek yiyecek diye bir zorunluluğu yoktur.
Buna karşın sinek veya böcek yerlerse hızlı gelişirler. Özetle sağlıklı bir yaşam döngüsü için etobur beslenmeleri iyidir.
Sinek Yutan Nasıl Böcek Yer?
Bu bitkinin tüp şeklinde olan yapraklarının dibi su ile dolar. Sindirim sıvısı ile dolan iç kısmına yaklaşan sinekler, kaygan olduğundan zemine tutunamaz ve içine düşer. Ardından boğularak ölür.
Özellikle sinek ve böceklerin bu çiçeğe gelmesinin nedeni ise ürettiği lezzetli şekerli sıvısıdır. Bunun yanında avı sadece böcek ve sinekler değil aynı zamanda kurbağa larvaları da olabilir.
Sinek Yutan Nasıl Yetiştirilir?
Sinek Yutan nedir? diye araştırıyorsanız nasıl yetiştirildiğini de öğrenmek isteyebilirsiniz. Bu özel bitki türünü evde bakabilmeniz için bazı yaşam koşullarını sağlamanız gerekir.
Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;
Toprak ve Saksı Seçimi
Asidik torf ve mineralsiz topraklar bu bitkinin en ideal yaşam alanlarıdır.
Örneğin silika kumu tercih edebilirsiniz. Bunun yanında şayet normal bahçe toprağında yetiştirmek isterseniz, bitkiniz kısa sürede solar gider.
Bu bitkiyi ekerken soğanın bir kısmı toprağın dışında kalacak şekilde ekilmelidir. Her yıl toprak değiştirilmeli ve saksı boyutu büyütülmelidir. Bu sayede bitkinin gelişimi hızlanırken yeni çiçeklenmeler oluşur.
Saksı seçiminde ise mümkün olduğu kadar büyük ve derin saksıları seçmelisiniz. Çünkü ibrikli bitkilerde kökün büyümesi için yeterli alan varsa daha hızlı büyür.
Nasıl Sulanmalıdır?
Sarraceni bitkisini sularken saf su kullanmanız önerilir. Örneğin akü, klima, yağmur ve deiyonize su seçebilirsiniz.
Suyu çok seven bu bitkinin her zaman toprağı nemli, saksı tabağında da bir miktar su olmalıdır. Aşırı sıcaklarda ise sulama miktarı artırılmalıdır.
Etobur bitkilerinizi sularken asla çeşme suyu kullanmamalısınız. Çünkü çeşme suyunun içinde çözülmüş mineraller bulunur. Bunlarda bitkinizin bir kaç haftada solmasına ve ölmesine neden olabilir.
Işığı Sever mi?
Gün ışığını çok seven bu etobur bitki ne kadar çok ışığı görürse o kadar hızlı büyür. Dolayısıyla balkon veya güneş gören bir pencerede yetiştirilmelidir.
Bitki yeterli ışık almadığı taktirde ise çiçekleri gevşek ve renkleri soluk olur.
Sıcaklık ve Nem
Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan Suibriği bitkisi, anavatanında genelde 32° derecenin üzerinde yaşar. Ancak toprak sıcaklığı tabi ki daha düşüktür.
Bunun yanında 32° dereceden daha sıcak bir ortamda yetiştirilecekse kökleri sürekli nemli tutulmalı ve bu şekilde ısı dengelenmelidir.
Ayrıca bu etobur bitkinin yaşaması için illa nem gerekli değildir.
Sinek Yutan Kış Bakımı Nasıl Yapılır?
Kışın sinek yutan bitkisi 0-10° derece arasında yaşayabilir. Ancak çok aşırı soğuklarda dona maruz kalmamasına özen gösterilmelidir.
Özellikle çiçeklerin rengi kış ayarında kararabilirken, baharda bunlar kesilmelidir. Böylelikle köklerin ve gövdenin güneş görmesini ve yeniden yeşermesini sağlayabilirsiniz.
Sinekle Beslenen Diğer Bitkiler Nelerdir?
Sinek yutan nedir? diye araştırma yapanlar diğer etobur bitkileri de merak edebilirler. Bu bitkiler arasında “Sinek Kapan” ve “Güneş Gülü” bulunur.
Bu bitkilerin her ne kadar görüntüsü ve avlarını tuzağa düşürme şekli farklı olsa da sineklerle beslenme amacı aynıdır.
Asitten yoksun toprakta yetiştikleri için azot eksiklerini avlarını sindirerek elde eder ve böylelikle daha hızlı gelişirler. Doğa hâlâ keşfedilmeyen gizemlerle dolu bir yer!
Sinek yutan nedir? isimli bu içeriğimizde bu gizemlerden birine dair merak edilenleri aktarmaya çalıştık.