Kripto para yatırımları son dönemlerde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Peki kripto para yatırımlarında önemli bir rol oynayan kripto hacim nedir? Kripto paranın bilinirliği, hangi sıklık ile alım ve satıma girdiğini bize, kripto hacim gösterir.
Kripto hacmi 24 saatlik, günlük, haftalık ve yıllık olarak hesaplanabilir. İlgili kripto para biriminin fiyatı ve alım satın için uygun olup olmadığı, geçmiş hacim değerleri ile güncel hacim değerleri karşılaştırılarak hesaplanabilir.
Alınmak istenen kripto parayı diğer kripto paraların işlem hacmiyle karşılaştırmak da yatırımcı için faydalı olacaktır. İşlem hacminin büyüklüğü, yatırımcı sayısındaki artışa zemin hazırlamaktadır.
Kripto Para Hacminin Düşük Olması Ne Anlama Gelir?
Kripto hacim nedir? sorusuna kapsamlı bir yanıt verilmesinin ardından, kripto para hacminin düşük olmasının ne anlama geldiği incelenebilir.
Kripto Para Hacminin Düşük Olması şu anlama gelir:
- İlgili kripto paranın hacminin düşmesi, paranın çok daha kolay bir şekilde manipüle edilmesine yol açar,
- Hacmin düşük olması, yatırımcılarda güven problemi oluşturur,
- Kripto para hacminin düşük olması, yatırımcıları farklı kripto paralara yatırım yapmaya yönlendirir, bu kapsamda yatırımcı sayısında bariz bir düşüş oluşur.
Kripto para hacminin artması, yatırımcıya güven aşılarken, yatırımcı sayısını da yükseltir.
Kripto Para Hacminin Yüksek Olması Ne Anlama Gelir?
Kripto paranın yüksek işlem hacmi, yatırımcılar için olumlu bir kriterdir. Pratik olarak ele alındığında, işlem hacminden yola çıkılarak getirilerin tahmin edilmesi daha olasıdır. Bu sebeple, bu durum yatırımcılara cazip gelir ve yatırımcı havuzunu genişletir. Daha çok yatırımcının işlem yapmasına olanak tanır.
Kripto Para Hacminin Yüksek Olması şu anlama gelir:
- İlgili kripto paranın yüksek hacmi güven aşılar,
- Yüksek hacim, daha çok yatırımcının işlem yapmasına olanak tanır,
- Yüksek hacimli kripto paranın getirisi daha kolay tahmin edileceği için, yatırımcısı da çoktur.
Boğa piyasaları ve işlem hacimleri arasında çok güçlü bir ilişki bulunur. İşlem hacmi yukarı yönlü ve aşağı yönlü hareketle artış gösterebilir.
Genel olarak piyasanın daha karamsar olduğu ve fiyatların düşüş trendinde seyrettiği ayı piyasasında, bu ilişki oldukça zayıftır.
Bitcoin İşlem Hacmi
Bitcoin, kripto paraların ilki olma özelliğini taşır. Bitcoin 2009 yılında ortaya çıkmıştır. 2011 yılına gelindiğinde ise Bitcoin’e alternatif pek çok kripto para piyasaya sürülmüştür.
Son yıllarda, özellikle pandemi döneminin başlangıcından itibaren, kripto paralar çok fazla talep görmeye başlamıştır.
Tüm kripto paralara bakıldığında Bitcoin, ilk sırada ve öncüdür. Bu durum Bitcoin’in ilk kripto para olması ile de bağlantılı bir durumdur.
Coinlerde Kripto Hacim Nedir sorusunu bir örnek ile cevaplamak gerekir ise;
Bitcoin işlem hacmi ele alındığında, Bitcoin’in son 24 saatlik işlem hacminin 30.000 BTC olması, son 24 saatte 30.000 BTC’nin kullanıcılar arasında el değiştirmesi anlamını taşır.
Bir kripto paranın işlem hacminin yüksek olması, son 24 saatte kullanıcılar tarafından ilgili kripto paranın benimsendiği ve sıklıkla kullanıldığı anlamına gelir.
Kripto Para Hacmi Nasıl Değerlendirilir?
Kripto paranın hacmi; haftalık, aylık, yıllık periyodlarda değerlendirildiği gibi son 24 bazında da değerlendirilir. Bir kripto paranın çok fazla işlem hacmi düşüşü yaşaması, bu paranın alarm verdiği anlamına gelir.
Düşük işlem hacmine sahip kriptolara hiç bir yatırımcı yanaşmak istemez. Bu kripto para kullanılmaz ve kullanılmayan kripto paraların zaman içerisinde ömrü gittikçe azalır.
Yatırım yapmadan önce işlem hacimleri mutlaka değerlendirilmelidir. Yatırım yapılacak ilgili kripto paranın, önceki periyotlarda hangi hacim oranları ile işlem yaptığı dikkatle incelenmeli ve son 24 saatlik işlem hacmi periyodu dikkate alınmalıdır.
Bunun yanı sıra, satın alınacak kripto paranın işlem hacmi, diğer alternatif kripto paraların işlem hacimleri ile karşılaştırılmalıdır. Bu kapsamda, en uygun işlem hacmine sahip kripto para belirlenmeli ve yatırım bu doğrultuda yapılmalıdır.
Umarız akıllarda yer alan kripto hacim nedir sorusunu cevaplayabilmişizdir.