Kulak tıkanıklığı yaygın görülen ve bununla birlikte farklı yaşlardaki kişileri ciddi derecede etkileyen bir şikayet türüdür. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı yaşayan çocuklar bu şikayet ile daha sık karşı karşıya kalmaktadır.
Kulak tıkanıklığının farklı nedenleri olabilir ve bu nedenlere farklı belirtiler de eşlik edebilir.
Örnek verecek olur isek; kulak tıkanıklığı ile beraber kulak ve baş ağrısı da eş zamanlı olarak görülebilir. Çoğu zaman önemli sorunlara sebebiyet vermese de uzun bir süre devam ettiği takdirde ihmale yer vermemeli ve mutlaka bir doktora görünülmelidir.
Çünkü ihmal edilen kulak enfeksiyonları maalesef ki işitme kaybına bile neden olabilir.
Bebekler ve küçük çocuklar bu sorunu tek başlarına halledemeyecekleri için de ebeveynleri tarafından doktora götürülmelidir. Yetişkinler ise bu konu hakkında önerilen birtakım çözümleri evde kendileri deneyebilir.
Fakat yine de en iyi çözüm işinin ehli kişilere yani doktorlara başvurmaktır.
Kulak tıkanıklığının nasıl geçtiğine cevap vermeden önce kulak tıkanıklığının neden olduğuna cevap vermek daha doğru olacağından; kulak tıkanıklığı neden olur? Sorusu ile başlayalım.
İşte merak edilen detaylar…
Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?
Kulak tıkanıklığına neden olan faktörler şunlardır;
- Üst solunum yolu enfeksiyonları: Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonları burun boşluğunda doku ödemine ve salgı artışına neden olduğu için östaki borusu aracılığı ile orta kulakta da benzer vaziyetlere yol açabilir. İşte bunun sonucunda da kulak tıkanıklığı meydana gelir.
- Sinüzit: Sinüs boşluklarında oluşan iltihaplanmalar sonucunda salgı artışı, östaki borusu aracılığıyla orta kulağa yansıyabilir ve kulak tıkanıklığı görülebilir.
- Kulakta su toplanması: Yüzme ya da duş alma esnasında kulağa su kaçması sonucunda da kulak tıkanıklığı yaşanabilir.
- Sigara: Sigara dumanı burun boşluğu ve aynı şekilde orta kulak bölgelerini tahriş ederek kulak tıkanıklığına sebep olabilir.
- Buşon: Halk arasında kulak kiri olarak tabir edilen ve bilinen buşon, kulak tıkanıklığının en temel sebebidir. Vücut, buşonu yani kulak kirini kulağın toz ve diğer yabancı etmenlerden korunması için üretir. Hatta öyle ki kulağı çeşitli enfeksiyonlara karşı koruma görevi üstlenir. Fakat normalden fazla olur ise kulak tıkanıklığına sebep olur.
- Basınç değişiklikleri: Seyahat esnasında görülen basınç değişikliklerine hemen adapte olamayan östaki borusu, kulak zarının gerginliği ve orta kulak iç basıncı farklılaşır. Bunun sonucunda kulak tıkanıklığı yaşanır.
Peki, kulak tıkanıklığının belirtileri nelerdir?
Kulak Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
Kulak tıkanıklığının nedenlerine göre belirtileri de farklılık gösterir demiştik. Kulak tıkanıklığının belirtileri şunlardır;
- Baş dönmesi,
- Kulakta yaşanan ağrılar,
- Kulakta akıntının meydana gelmesi,
- Hafif işitme kaybı,
- Kulak çınlaması,
- Denge kaybı görülmesi.
Bu saydığımız maddeler kulak tıkanıklığının en net ve en temel belirtileri olmakla birlikte kişide çoğu zaman bir arada görülürler.
Şimdi ise sıra geldi kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Sorusunun cevabına…
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Kulak tıkanıklığı basınç değişimi gibi çok basit nedenler ile oluşabileceği gibi ciddi sağlık sorunları sebebi ile de oluşabilir. Aslında çoğu zaman östaki borusunun rahatlatılması kulak tıkanıklığını ortadan kaldırmak için yeterli olur.
Sakız çiğneme, esneme ve yutkunma gibi uygulanabilecek yöntemler de basıncın östaki borusu üzerinde olan etkisini ortadan kaldırabilir.
Lakin kulak tıkanıklığına akıntı, ağrı, denge kaybı, kulak çınlaması ve hafif işitme kaybı eşlik ediyor ise o zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü kişi bu durumda yaşadığı kulak tıkanıklığını bizzat yok edemez. Bu yüzden mutlaka ihmale yer verilmemelidir.
Her hastalığın ya da sağlık şikayetlerinin olduğu gibi kulak tıkanıklığının da belli başlı tedavileri vardır.
O halde kulak tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Genelde kulak tıkanıklığı tedavisinde ilaçlar kullanılır. İşte o ilaç grupları şunlardır;
- Antibiyotikler: Orta kulak iltihabı sebebi ile yaşanan kulak tıkanıklığı tedavisinde antibiyotikler kullanılır. İltihabın gerilemesine paralel olarak kulak tıkanıklığı da ortadan kalkmış olur.
- Damlalar: Damlalar buşon sonucunda kullanılır. Buşonu eriterek kulaktan atılmasını sağlar.
Dipnot: Antibiyotik ve damlalar kulak tıkanıklığı tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerdir.
Bir içeriğimizi daha sonlandırıyor iken; kulak tıkanıklığı neden olur? Kulak tıkanıklığının belirtileri nelerdir? Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? Sorularını detayları ile birlikte yanıtlamış olduk.