Evde beslenen evcil hayvanlar kişide bazı alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu evcil hayvanlardan biri kedilerdir. Kedilerin tüyü, tükürüğü ve dışkısı bazı insanları olumsuz yönde etkiler. Kişinin bedeni bu unsurlara tepki gösterir.
Peki, kedi alerjisi nasıl olur? Kedi alerjisinin oluşmasına neden olan bazı faktörler vardır. Bunlardan biri aile öyküsüdür. Alerjik aile öyküsü bu soruna neden olur. Alerji, genellikle kedilere ve diğer evcil hayvanlara sarılmak ve temas etme sonucu oluşur.
Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Kedi alerjisi olan kişiler kedi ile temas sonrası bazı semptomlar gösterir. Bu semptomlar bazen hafif seyreder, bazen ise daha ağırdır. Peki, kedi alerjisi belirtileri nelerdir?
Kedi alerjisi belirtileri şunlardır:
- Göz sulanması,
- Gözde kaşıntı,
- Solunum yolu problemleri,
- Sık hapşırma,
- Burunda kaşıntı,
- Burun akıntısı,
- Burun tıkanması,
- Ciltte kaşınma,
- Kaşıntıya bağlı kızarıklıklar,
- Ağız içinde kaşıntı ve karıncalanma hissi,
- Boğaz kuruluğu,
- Öksürük,
- Göğüste baskı hissi,
- Nefes almada zorluk,
- Hırıltılı solunum,
Kedi Alerjisi Nasıl Olur?
Kedi alerjisi nasıl olur? sorusuna cevaben; Kedilere karşı yukarıdakiler gibi semptomlara sahipseniz, kedi alerjiniz olduğunu gösterir. Kediye alerjisi olan kişilerin korunma yollarını bilmesi ve önlem alması gerekir.
Aksi taktirde bu belirtiler giderek ağırlaşır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Kedi Alerjisinden Korunma Yolları Nelerdir?
Kedi alerjisi kişinin günlük aktivitelerini kısıtlar. Alerjiye karşı önlem alınması gerekir. Bu tür alerjileri tamamen yok etmek mümkün değildir. Fakat korunma yöntemleri sayesinde alerjinin ilerlemesi büyük oranda geriler.
- Bunun için evcil hayvanları evde beslemek yerine bahçe gibi geniş alanlarda besleyin. Alerjisi olan kişinin kedilere temas etmemesi gerekir. Temas ettiği taktirde ellerini bol su ile yıkamalı.
Kedilerle temas sonrası kesinlikle elleri göz, yüz, vücut gibi kısımlarla temas ettirmeyin.
- Kedilerin bakımını düzenli olarak yaptırın. Tüylerini ve tırnaklarını düzenli kestirin. Tüylerin solunum yolu ile vücuda girmemesi için odayı sık sık havalandırın. Yada bunun yerine hava temizleme cihazı da kullanabilirsiniz.
- Halılarda büyük oranda kedi tüyü birikir. Bu tüyleri elektrik süpürgesi yardımı ile temizleyin.
Kedilerin aşısını zamanında yaptırın ve veteriner hekimden korunma yolları hakkında daha detaylı bilgiler alın.
Kedi Alerjisi Tedavi Basamakları Nelerdir?
Alerjiyi tedavi etmek için bazı yöntemler tercih edilir. Bu yöntemler genellikle belirtileri hafifletir.
Kedi alerjisi tedavi süreci şu şekildedir:
- Kedi ile teması tamamen kesmek gerekir.
- Ciltte meydana gelen kaşıntılar ve kırmızı oluşumlar için kızarıklık giderici merhemler kullanılır.
- Doktor tavsiyesinde anti alerjenik ilaçlar kullanılır.
- Kişinin göz semptomlarını gidermek için göz damlası ve merhemi reçete edilir.
- Nefes darlığı için astım ilaçları ve bronkodilatör desteği verilir.
- Ciddi alerjik reaksiyonlarda kişiye adrenalin verilir.
- Alerji aşıları yapılır.
Semptomların durumuna ve şiddetine göre bu tedavi basamakları uygulanır. Tedavi sürecini kişinin kan basıncı, sahip olduğu hastalıklar etkiler.
Kedi Alerjisi Tehlikeli Mi?
Kedi alerjisinin tehlikeli olup olmadığı semptomların şiddetine göre belirlenir. Bazı kişilerde semptomlar hafif seyreder. Bazı durumlarda ise ciddi ve tehlikeli semptomlara yol açar. Kişide alerjiye bağlı şok tablosu oluşur. Anafilaktik şok tablosu kişi için tehlikelidir.
Bu süreçte kişideki belirtiler şiddetlidir. Kişinin solunumunu ve diğer yaşam bulgularını büyük oranda etkiler. Kişi bilincini dâhi kaybedebilir.
Bu yüzden acil müdahale gerektirir. Tedavi edilmezse kişinin hayati bulguları giderek kötüleşir. Anafilaktik şok kedi ısırması ile de görülebilen bir durumdur. Kedilerle yakın temastan kaçınmak alerjisi olan kişiler için en doğru seçim olacaktır.
Kedi Alerjisi Ne Kadar Sürede Ortaya Çıkar?
Alerji en az 1 gün içerisinde kendini göstermeye başlar. Alerjen seviyesine ve kişinin duyarlılığına göre zaman faktöründe bazı değişiklikler görülür.
Kedi alerjisi nasıl olur? sorusu ve buna bağlı tüm konuları detaylarıyla incelemiş bulunmaktayız. Sağlıklı günler dileriz.