Birbirinden güzel fotoğrafların nasıl çekileceğini ve tasarlanacağını bilmek zannediyoruz ki ilgi duyan herkesin isteyeceği bir durumdur.
Ayrıca bu mesleği yapacak kişilerin fotoğrafçılıkla ilgili kavramların bilinmesi gerekir. Peki, fotoğrafçı nasıl olunur? Olmak için gereken şartlar nelerdir? Bütün bu soruları makalenin devamını okuduktan sonra bulabileceksiniz.
Fotoğrafçılık Nedir?
Fotoğrafçılık: Kamera, lens ve ışık yardımıyla görüntü ve cisimleri dijital ortam üzerinde kaydederek görüntü oluşturma işlemine verilen addır.
Estetik yönden bakıldığında bir sanat olarak kabul edilebilen fotoğrafçılık mesleğini sürdürmek sanıldığı kadar kolay değildir. Bölümünü okumak da uzun emekler gerektirir.
”Fotoğrafçı nasıl olunur?” sorusunun kısmi cevabı bu şekildedir. Haydi o zaman detaylarıyla Fotoğrafçı Nasıl Olunur bunu inceleyelim.
Fotoğrafçı Nasıl Olunur?
Fotoğrafçı olmanın bazı yolları ve yöntemleri vardır ama en önemlisi gerçekten istemektir. Üniversitelerin fotoğrafçılık bölümünden mezun olduktan sonra ses, ışık, görüntü ve pozlama çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Bu alanda profesyonel olabilmek için kendi spesifik alanınızı tanımlamalı ve onun üzerine yoğunlaşmalısınız. Belli bir bütçeyi fotoğraf makinesi gibi stüdyo malzemelerine ayırıp kendinize böyle bir yer açabilir, profesyonel işinizi buradan sürdürebilirsiniz.
Fotoğrafçı Malzemeleri
Her fotoğrafçının sahip olması gereken belli başlı malzemeler bulunur. Bu malzemeleri mutlaka temin etmeli ve kullanmayı biliyor hale gelmelisiniz.
Fotoğrafçılık için gerekli malzemeler şunlardır:
- İhtiyacınıza uygun bir fotoğraf makinesi,
- Fotoğraf makinesi çantası,
- SD kart,
- Tripod & Monopod,
- ND filtre,
- Ekstra batarya,
- El askısı,
- Temizlik kiti,
- Tetikleyici-Uzaktan kumanda,
Bu malzemelere sahip olduğunuzda iyi bir fotoğrafçılık işine girişebilir, yatırımınızı bu yönde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca fotoğrafçı olmanın en avantajlı yanı bu malzemelerin nasıl kullanılacağını bilmek ve bozulduğunda tamir etmeyi öğrenmektir. Siz de malzemeleri temin edip eğitimini almaya başlayabilirsiniz.
Fotoğraf Alanında İlgi Duyabileceğiniz Konular
Bazı fotoğrafçılar diğerleriyle benzer konulara ilgi duymayabilir bu yüzden çeşitli ilgi alanları oluşturabilir.
Örneğin: moda, spor, doğa, sanat, portre, seyahat ve düğün gibi.
Bu alanlardaki fotoğrafçılık mesleği oldukça iyi imkanlar ve ücretler sunabilir. Böylelikle profesyonel anlamda fotoğrafçılık deneyimlenmiş olur ve gelecekte kariyer anlamında zorluk çekmeden mesleğe alışırsınız.
Meslek olarak değil fakat hobi olarak yapmayı düşünenler varsa bu işten para kazanmayı beklememeli elbette. Yalnızca ilgi alanınız olduğu için fotoğrafçılığı tercih ettiğinizde maddiyatla ilgili imkanları sağlıyor olmalısınız nihayetinde.
İyi Bir Fotoğrafçı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler
Üniversiteden mezun olan birçok fotoğrafçı adayı birçok iş tecrübesi edinme fırsatı yakalayabilir. Fakat bunun yanında edinemeyenler de olacaktır ve bu fırsatı yakalayabilmek için çalışmaları gerekir.
Bu çalışma esnasında birkaç şey yapabilirler. Örneğin en temel unsur olan ışığı, manzara ve dış mekan fotoğraflarında kullanılması gereken pozlamayı ve pazarlamayı öğrenmek gibi.
Bu sayede birçok kişiye ulaşıp kendilerini tanıtma fırsatı bulabilirler. Kendisine stüdyo açan ve işi profesyonel şekilde yapan bireyler fotoğrafçılık mesleğinden gayet güzel paralar kazanabilirler.
Maddiyatla ilgili duyabileceğiniz en önemli sorun malzemelerin pahalı olması olabilir. Bu malzemelerin kalitesiyle ve markasıyla alakalıdır.
Örneğin; Canon, Nikon, Sony, Benro ve Gopro gibi yüksek kalitedeki fotoğraf makinelerin ücretleri yüksek olabilir. Okulu bitirmeden önce bu konularla ilgili araştırma yapabilir, fiyat belirledikten sonra para biriktirmeye başlayabilirsiniz. Elbette ücretleri fazladır fakat uzun süre dayanabilecek markalardır.
Ayrıca kullandığınız ışık son derece önemlidir. Bu sebeple kullanıp çokça tavsiye edilen bir LED ışık kullanabilirsiniz. Böylelikle uzun süre stüdyoyu aydınlatmak için başka bir ışığa ihtiyaç duymazsınız.
Son olarak renklerin uyumu bir o kadar dikkat etmeniz gereken noktadır. Kendinizce belirlediğiniz bir kompozisyon sonucunda sarı yerine beyaz renkleri tercih etmeniz stüdyoyu daha geniş gösterir.