Bebeklerde gaz problemi en sık yaşanan ve çözümü en zor olan problemdir. Özellikle yeni doğan bebeklerde gaz olup olmadığı da zor anlaşılır, sadece ağladıkları için hem kendilerini hem de anne babalarını sıkıntıya sokarlar.
Bebeklerde gaz sancısının meydana gelmesindeki en büyük etken beslenme şekilleridir. Yeni doğan bebekler sadece anne sütü ile beslendikleri için gaz ortaya çıkar. Çünkü anne sütü gaz yapabilmektedir.
Katı beslenmeye geçen bebeklerde ise gaza neden olan besinler tüketildiğinde ortaya çıkar. Özellikle yetişkinlerin tükettiği besinleri bebeklerin sindirmesi zordur.
Bağırsak ve sindirim sistemleri tam olarak gelişmediği için hazımsızlık problemleri yaşarlar. Bunun için de günde 3 saat süren ve 2-3 hafta süren kronik gaz sancıları ortaya çıkar. Peki, Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer ?
Belirtilerin İncelenmesi
Bebeklerde gaz problemiyle başa çıkmak için ilk olarak belirtilerin incelenmesi gerekir. Genelde karnı tok olan ve uykusunu almış bebekler ağlıyorsa gaz sancısı var anlamına gelir. Bu probleme engel olabilmek için ilk olarak altındaki nedenin araştırılması gerekir.
Gaz sancısının belirtileri;
- Kızarma
- Ağlama
- Dizlerini karın bölgesine doğru çekme
- Yumruklarını sıkma
- Karın bölgesinde şişlik
- Kabızlık şeklinde sıralanabilir.
Gaz problemlerine çözüm bulmak için bu belirtiler gözlemlenmelidir.
Gaz Yapan Besinler
Ek gıdaya geçmiş olan bebeklere gaz yapan besinler kesinlikle verilmemelidir. Eğer anne bebeği emziriyorsa o zaman anne gaz yapacak besinlerden kaçınmalıdır. Çünkü bu besinlerin gazları da süt ile doğrudan bebeğe geçebilir.
Annelerin uzak durması gereken besinler;
- Soğan
- Kuru fasulye
- Karnabahar
- Brokoli
- Greyfurt
- Kepekli yiyecekler
- Lahana
- Portakal
- Kafeinli içecekler
- Çikolata
- Çay şeklinde sıralanabilir.
Bu besinler ve içecekler bebeğe gaz yapar ve huzursuz olmasına neden olur. Ayrıca annenin sigara içiyor olması da aşırı gaza neden olabilir. Eğer bebek mamasına geçildiyse inek sütü içerikli bebek mamaları verilmemelidir. Mama değişimi yapılacaksa mutlaka doktora danışılmalıdır.
Biberon Kullanımı
Yanlış besin kullanımından sonra en fazla gaz yapan neden yanlış biberon kullanımıdır. Biberonda bulunan meyve suları ya da süt bebek tarafından tüketildikten sonra mutlaka alınmalıdır. Eğer bebek içindeki boş havayı içine çekerse çok fazla gaz oluşur.
Bununla beraber çok büyük ya da çok küçük delikli emziklerde bebeğin fazla hava yutmasına neden olabilir. Emzik vermek bu durumlarda işe yarayabilir ancak deliklerine dikkat edilmelidir.
Gaz Problemine İyi Gelen Bitkisel Yöntemler
Bebeklerde gaz probleminden kurtulabilmek için bitkisel yöntemlerde denenebilir. Bunlardan en çok bilineni rezenedir. 1/2 çay kaşığı rezene tohumlarını 4 fincan suda 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra da bebeğinize verin. Günde 2-3 kez vermeniz yeterli olur.
En etkili yöntemlerden bir diğeri de elma sirkesidir. Eğer su içmeye başladıysa suyuna 1-2 damla elma sirkesi damlatabilirsiniz. Anason ve kimyon kullanarak hazırlayabileceğiniz çayı da içirebilirsiniz. Yemek yedirmeden 10 dakika önce 2 çay kaşığı içerebilirsiniz.
Anason kullanmadan sadece kimyon ile de bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise çörek otudur. 1 çay kaşığı çörek otunu 1 su bardağı içine hurma atarak kaynatın.
Diğer Bilindik Yöntemler
Bebeklerde gaza gelen başka yöntemlerde elbette bulunmaktadır. Bu yöntemler daha çok anne babanın yapabileceği, basit yöntemlerdir. Gaz problemini bunlar ile yok etmek mümkündür. Sonrasında ilaç kullanmaya dahi gerek kalmaz.
Bu yöntemler;
- Bebek yemek yedikten sonra yarım saat boyunca dik oturtun
- Sıcak bir duş aldırın
- Karnına sıcak havlu koyun ve mesaj yapın
- Ritmik sesler sakinleşmesini kolaylaştırabilir
- Uyurken sırt üstü yatırın şeklinde sıralanabilir.